Antisemitismul Europei iese din umbră: „Gazaţi-i!“ - acum totul se spune pe şleau şi nimeni nu face nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Franţa împotriva antisemitismului FOTO Mediafax/AFP
Protest în Franţa împotriva antisemitismului FOTO Mediafax/AFP

De la enclavele pentru imigranţi din suburbiile pariziene, până la foarte birocraticul Bruxelles  sau inima industrială a Germaniei, vechiul demon ce bântuia Europa în anii '30 s-a reîntors: „Moarte evreilor!“, ţipau protestatarii pro-palestinieni din Belgia şi Franţa. „Gazaţi evreii!“, strigau şi demonstranţii din Germania.

Ameninţările violente la adresa evreilor au fost depăşite chiar de acţiunile violente. Patru oameni au fost împuşcaţi mortal în mai, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. O farmacie din Paris, deţinută de un evreu, a fost distrusă de protestatarii tineri împotriva campaniei militare israeliene din Gaza. O sinagogă din Wuppertal, Germania, a fost atacată cu sticle incendiare. Un evreu suedez a fost bătut cu răngi. Şi lista continuă, notează „New York Times“ într-o analiză a evenimentelor antisemite care au predominat în Europa în această vară.

Europa se schimbă şi nu prea mai reprezintă un loc sigur pentru evrei

Atacurile împotriva evreilor au tras semnale de alarmă: Europa se schimbă şi nu se ştie dacă mai reprezintă un loc sigur pentru evrei. Un număr din ce în ce mai mare de evrei migrează spre Israel. Alţii descriu zone interzise pentru evrei, controlate de musulmani, în multe din oraşele europene. 

„Frica e mare pentru că acum totul se spune pe şleau şi nimeni nu face nimic“, spune Jessica Frommer, o evreică de 36 de ani care lucrează pentru o organizaţie non-profit din Bruxelles. „Europa modernă se baza pe stoparea acţiunilor şi ideilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Şi acum, 70 de ani mai târziu, oamenii care stau lângă Parlamentul European strigă «Moarte evreilor!»“, spune ea.

Aceasta nu este Europa anului 1938. Liderii francezi au condamnat cu putere violenţele. Cancelarul german Angela Merkel a condus un marş împotriva antisemitismului, în care a îndemnat nemţii: Este datoria noastră naţională şi civică să luptăm împotriva antisemitismului!

Anti-Israel nu înseamnă şi anti-evrei

Europa a văzut proteste şi izbucniri împotriva evreilor ori de câte ori conflictul israeliano-palestinian a ţinut prima pagină a ziarelor, iar anumiţi analişti susţin că furia acestei veri este un episod ciclic care, la fel ca şi celelalte, va fi uitat. Unii experţi notează că numărul incidentelor antisemitice din acest an, din Franţa, de exemplu, este mult mai mic decât cel din anii 2000.

Şi totuşi, pe măsură ce se întăresc susţinerea europeană pentru cauza palestinienilor şi critica la adresa evreilor, mulţi evrei descriu o graniţă înceţoşată între a fi anti Israel şi a fi anti evrei.

Europenii încă se refac după austeritatea fiscală, iar unii evrei vorbesc de faptul că se simt izolaţi din punct de vedere politic, fără a avea un cămin ideologic. Multe partide de stânga sunt anti-Israel. Multe partide de dreapta, câteva chiar cu origini antisemitice, sunt extremiste şi agresiv împotriva imigranţilor. Iar mulţi evrei care au votat cu Partidul Socialist în Franţa şi Belgia, se îngrijorează că acesta este slab şi devine din ce în ce mai dependent de voturile în creştere ale musulmanilor.

Evreii sunt percepuţi ca privilegiaţi în comparaţie cu musulmanii

Chiar şi pentru cei înclinaţi să condamne rasismul în orice formă, antisemitismul nu mai este o prioritate, evreii fiind deseori percepuţi ca privilegiaţi în comparaţie cu musulmanii sau alte minorităţi care se confruntă cu discriminarea.

Mulţi tineri musulmani se simt străini în Europa. Se chinuie să găsească locuri de muncă şi se simt frustraţi de lipsa de acceptare a europenilor. Astfel, un grup mic, dar cu voce, a devenit preocupat de politica din Orientul Mijlociu, în special de conflictul israeliano-palestinian.

Oficialii europeni sunt foarte îngrijoraţi că Islamul radical din Orientul Mijlociu, poate prinde rădăcini în Europa. Mehdi Nemmouche, un musulman francez arestat în legătură cu uciderile de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, a luptat ca jihadist în Siria. Un jurnalist francez care a fost captiv în Siria până în aprilie a spus că Nemmouche a fost unul dintre torţionarii săi.

„Suntem un microcosmos al Orientului Mijlociu“, spunea Philip Carmel, un director al politicilor europene pentru Congresul Evreiesc European. „Orientul Mijlociu este importat în Europa“, adaugă el.

„Noul antisemitism“

Analizarea unora dintre cele mai predominante violenţe de peste vară demonstrează o imagine exprimată de premierul francez Manuel Valls: noul antisemitism. În Sarcelles, suburbia franceză unde protestele pro-palestiniene au evoluat în revolte, înstrăinarea imigranţilor şi minorităţilor mocnesc încă neexplodate. În Bruxelles, la sediul Uniunii Europene, unii evrei au descris o atmosferă schimbată şi şi-au pus chiar întrebarea dacă nu cumva trebuie să părăsească Europa, notează „New York Times“.

Iar în Wuppertal, Germania, un oraş mândru de diversitatea sa etnică şi religioasă, un atac cu sticle incendiare al unei sinagogi a expus tensiuni ascunse. Aceste tensiuni au devenit şi mai clare luna aceasta când, din senin, un grup de tineri musulmani au patrulat prin vecinătate purtând uniforme pe care scria „Poliţia Sharia“.

Procurorii locali au deschis dosare şi au adus acuzaţii. Oficialii nemţi, inclusiv Angela Merkel, au reacţionat cu şoc, indignare şi au tras semnalul de alarmă, în timp ce musulmanii protestau şi ei. Un neo-nazist local a răspuns cu propria sa patrulă, îmbrăcându-i pe membrii grupului său în pulovăre roşii şi anunţând că protejează publicul de islamişti.

Pentru Leonid Goldberg, liderul comunităţii evreieşti de la sinagoga din Wuppertal, radicalii islamişti nu reprezintă o surpriză. Chiar cu patru zile înainte de atacul de la sinagogă, cineva scrisese cu spay-uri cu vopsea mesajul „Eliberaţi Palestina“ pe unul din zidurile clădirii. În ultimii ani, Goldberg s-a folosit de sărbătoarea de Rosh Hashana, ţinută la sinagogă (un eveniment la care participau şi aleşii oraşului, dar şi lideri religioşi, inclusiv musulmani), pentru a atrage atenţia asupra antisemitismului în creştere din rândurile musulmanilor extremişti din oraş.

„Nimeni nu a vrut să audă de asta“, a spus Leonid Goldberg, liderul comunităţii evreieşti din Wuppertal, Germania.

Citeşte şi:

Iarăşi evreii? De ce Europa devine antisemită

„Toate popoarele pot fi divizate în două categorii: cele care izgonesc evreii şi cele care nu le permit evreilor să intre în ţară”. Aceste citat plin de sarcasm al primului preşedinte al Israelului, Chaim Weizmann, părea să reflecte doar trecutul. Oare?

Europa, din nou antisemită. Ne învârtim în cerc?

Într-o Europă care a ucis, într-o Europă vinovată, inclusiv prin complicitate pasivă, de moartea a milioane de semeni în secolul trecut, ofensiva extremismului şi generalizarea discriminării sunt atacuri directe la esenţa proiectului european. De la atacurile antisemite la noul val xenofob, resurecţia urii e o ruşine imensă pentru Europa, o ofensă adusă inocenţilor jertfiţi de sceleraţii extremelor şi un revoltător semn de laşitate colectivă.

Angela Merkel: Lupta împotriva antisemitismului este datoria noastră

Cancelarul Angela Merkel i-a îndemnat recent pe germani să combată orice formă de antisemitism, în contextul în care mii de persoane s-au reunit duminică la Berlin să denunţe intensificarea violenţelor împotriva evreilor, mai ales în urma conflictului recent dintre Israel şi Palestina, informează AFP.

Autorităţile franceze sunt îngrijorate. Acţiunile cu un caracter antisemit s-au dublat în primele şapte luni ale anului

Actele antisemite de pe teritoriul francez aproape s-au dublat în primele şapte luni ale anului 2014, a anunţat vineri Consiliul Reprezentant al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF), informează  „Le Monde”, în ediţia sa electronică.

Conflictul din Fâşia Gaza amplifică antisemitismul în Franţa

Franţa se confruntă cu un puternic curent antisemit, după ce Parisul a devenit scena mai multor conflicte între manifestanţii pro-palestinieni şi comunitatea evreiască, în contextul confruntărilor dintre Israel şi Palestina, avertizează publicaţia Financial Times.

Franţa: antisemitismul face victime

Doi fraţi evrei din Franţa au fost bătuţi cu bestialitate după ce au părăsit o sinagogă unde au participat la o slujbă, suspecţii fiind doi bărbaţi încă neidentificaţi. Ministerul de Interne din Franţa a ordonat anterior întărirea măsurilor de securitate de pe lângă locurile de cult ale evreilor, după ce muzeul evreiesc din Bruxelles a fost atacat de antisemiţi, iar incidentul s-a soldat cu trei morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite