FOTO Apus roşiatic în România, cer galben şi soare sângeriu în Marea Britanie: legătura cu uraganul Ophelia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Marea Britanie, Soarele a devenit sângeriu, iar cerul a căpătat o nuanţă gălbuie. Imaginile postate pe reţelele sociale au stârnit nelipsitele comentarii apocaliptice, în timp ce uraganul Ophelia lovea Irlanda şi vestul Marii Britanii. Duminică seară, în România, un fenomen asemănător s-a petrecut la apus, când cerul a căpătat nuanţe spectaculoase de mov şi roşu.

Pe fondul temerilor că Soarele roşiatic ar putea semnala sfârşitul lumii, Serviciul britanic de meteorologie a explicat pe Twitter cauza din spatele fonomenului care a îngrijorat britanicii: „Ophelia a adus praf din Sahara spre Marea Britanie, făcând ca Soarele să pară roşu în această dimineaţă“.

„Ophelia atrage aerul din sud, care conţine praf din Sahara, şi particule de fum din incendiile din Portugalia şi Spania. Aceste particule contribuie la împrăştierea fasciculelor de lumină. Particulele din atmosferă dispersează razele de lumină albastră, care au cele mai scurte lungimi de undă, şi lasă mai multă lumină roşie, a explicat purtătorul de cuvânt al serviciului de meteorologie, Grahame Madge, pentru The Independent

image

Prezentatorul meteo Simon King de la BBC a explicat că Soarele roşu vizibil în unele părţi din Anglia a fost un fenomen generat de uraganul Ophelia, care a adus aer tropical şi praf din Sahara, potrivit Express.co.uk. La acest fenomen au contribuit şi resturile de la incendiile forestiere din Portugalia şi din Spania.

image

Cerul în Franţa FOTO AFP 

„Ophelia a pornit ca uragan din Insulele Azore şi, pe măsură ce a înaintat spre nord, a tras ​​aer tropical din Sahara. Praful ajunge în aer şi se ridică în atmosferă“, a explicat Simon King existenţa prafului deasupra Marii Britanii. 

„Un cer roşu apare atunci când praful şi micile particule sunt prinse în atmosferă de presiunea ridicată. Acestea împrăştie lumina albastră, aspectul remarcabil al cerului fiind dat de lumina roşie. Cerul roşu la apus înseamnă că presiunea ridicată se deplasează dinspre vest, astfel că a doua zi va fi vreme uscată şi plăcută“, a explicat Serviciul britanic de meteorologie.

Meteorologul de serviciu de la ANM a declarat, pentru Adevărul, că uraganul Ophelia nu a influenţat cerul neobişnuit de roşu vizibil în România duminică seară şi că nu există un fenomen meteorologic care să-l explice. 

Imagini din România cu rapsodia de culori de la apusul de duminică

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite