Berlinul, tot mai binevoitor cu imigranţii: „Sunt o binecuvântare pentru Germania”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna aceasta, autorităţile germane au anunţat că, în 2012, au luat în primire mai mulţi imigranţi decât în ultimele două decenii. În locul să stârnească un val de panică în mass-media, informaţia a fost salutată de marii comentatori de presă din Germania, care sunt de părere că ţara va avea de câştigat de pe urma imigranţilor „bine educaţi”.

Trendul este deja cunoscut: în mijlocul declinului economic care are loc în majoritatea ţărilor din sudul Europei, un număr tot mai mare de oameni îşi îndreaptă atenţia spre statele nordice.

Germania este una dintre destinaţiile preferate de sud şi est-europenii, iar mărturie stă cea mai recentă statistică a autorităţilor de la Berlin, potrivit căreia aproape un milion de străini s-a stabilit pe teritoriul german în 2012. Cifra este mai ridicată decât întregul bilanţ din 1995 încoace. Numărul imigranţilor sosiţi în Germania, anul trecut, a fost cu 15% mai mare faţă de 2011. Doar în timpul războiului din Balcani, din anii '90, Germania a mai avut parte de atfel de valuri masive de imigranţi.

În 2012, două treimi din străinii sosiţi pe teritoriul german proveneau din ţări membre ale Uniunii Europene, precum Polonia (68.100 de cetăţeni), Ungaria (26.200 de cetăţeni) şi Bulgaria (25.000 de cetăţeni).

Numărul cetăţenilor români care s-au stabilit, anul trecut, în Germania se ridică la 45.700.

Mulţi dintre imigranţi sunt educaţi şi calificaţi profesional, fapt ce a determinat politicienii de la Berlin să spere că problemele financiare - existente şi în Germania – vor fi mai uşor rezolvate cu ajutorul acestui „aport de creier”, scrie „Der Spiegel”.

„Toate părţile vor avea de câştigat de pe urma valului de imigranţi. Aceştia sunt tineri şi au un nivel de educaţie superior mediei populaţiei”, a declarat ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, pentru „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Ea a adăugat că sunt zeci de mii de locuri de muncă disponibile pentru asistenţi medicali şi pentru ajutoare în sistemul sanitar, dar şi pentru electricieni şi alţi „meseriaşi” est şi sud-europeni.

Christine Langenfeld, preşedintele Fundaţiei pentru Integrare şi Migraţie, susţine declaraţiile ministrului german al Muncii. „Germania se transformă într-un magnet pentru cetăţenii tineri şi calificaţi din UE”, a afirmat Langenfeld, citată de „Manager Magazin”. „În contextul lipsei de muncitori calificaţi, imigranţii sunt o binecuvântare pentru Germania.”

Avantajele aduse de imigranţi au fost subiectul central al editorialelor publicate săptămâna aceasta în presa germană.

Publicaţia conservatoare „Die Welt” a notat: „Caracterul imigrării în Germania s-a schimbat. Ani la rând, ţara noastră a atras, în principiu, străini cu slabe calificări profesionale. În prezent, se întâmplă exact opusul. În medie, imigranţii care aleg Germania sunt mai educaţi decât localnicii, unii fiind cultural apropiaţi de nemţii”.

Totodată, „au trecut ani de când n-au mai apărut declaraţii politice potrivit cărora nu am fi o naţiune de imigranţi”, punctează editorialiştii publicaţiei „Berliner Zeitung”. „Astfel de afirmaţii erau tentative de a ascunde realitatea de noua burghezie a republicii postbelice care s-a trezit brusc în plinul procesului de globalizare. Într-adevăr, Germania nu se poate compara cu Statele Unite ale Americii sau cu Australia, când discutăm de imigranţi. Dar un lucru este cert: aproape unu din cinci rezidenţi ai ţării are origini străine. Suntem mai puţin germani decât credem”, notează „Berliner Zeitung”.

Publicaţia conservatoare salută, la rândul ei, venirea imigranţilor, pe care îi descrie ca fiind „bine educaţi, plin de idei şi foarte motivaţi”. Astfel că „Berliner Zeitung” îşi îndeamnă cititorii să se uite şi la oportunităţile pe care le aduce cu sine procesul de imigrarea, nu doar la riscuri.

Pe de altă parte, publicaţia de stânga „Die Tageszeitung” notează că valul de străini stabiliţi în Germania este, de fapt, o formă de „dreptate compensatorie”: „Sunt ţări asupra cărora guvernează dictatele troicii şi care simt presiunea guvernului de la Berlin privind impunerea măsurilor de austeritate în speranţa consolidării economice. Măcar atât putem face noi, în Germania: să le oferim cetăţenilor acestor ţări şansa de a-şi clădi propriul viitor pe teritoriul nostru”.

Mai mult de atât, „criza care a lovit sudul Europei a întărit economia germană”, potrivit publicaţiei de centru-dreapta „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

„Circuitul capitalului a fost redirecţionat. Tot mai multe investiţii au fost făcute în Germania, iar companiile au nevoie de tot mai multă mână de lucru calificată. În unele regiuni din sudul ţării, toţi nemţii au locuri de muncă. Nu-i de mirarea că spaniolii, portughezii şi grecii, care nu au nicio perspectivă la ei acasă, îşi încearcă norocul pe piaţa muncii din Germania. Deseori, aceşti oameni sunt bine pregătiţi. Sunt şanse mari ca ei să se întoarcă în ţările de origine atunci când situaţia economică se va ameliora, dar procesul va dura ani”, notează „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

În acest context, străinii care vin la muncă în Germania trebuie să dispună de unităţi de cazare calitativ mai bune decât au în prezent, dar şi de mai multă libertate de mişcare pe teritoriu, tocmai pentru a-şi putea găsi locuri de muncă şi a se acomoda mai repede cu stilul de viaţă german.

Cu cât mai mulţi imigranţi vor munci şi vor fi mulţumiţi de nivelul de trai, cu atât va scădea numărul celor care vin în Germania doar pentru a beneficia de ajutoare sociale, conchide „Der Spiegel”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite