Bomba cu ceas care riscă să explodeze în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania, considerată motorul Uniunii Europene, are o economie înfloritoare, însă mulţi dintre locuitorii ei nu sunt tocmai bogaţi. Potrivit unui studiu al fundaţiei Hans-Böckler, în această ţară pericolul sărăciei este ridicat, astfel că sunt necesare măsuri pentru a evita o criză, scrie Deutsche Welle.

În demersul lor, specialiştii Institutului pentru Ştiinţe Economice şi Sociale (WSI) din cadrul fundaţiei Hans-Böckler, sprijinită de sindicate, au pornit de la câteva scenarii.

Au luat în calcul varianta în care o persoană nu mai are niciun venit pentru că s-a îmbolnăvit şi nu mai poate munci. Asigurarea pentru dizabilităţi a fost prea scumpă, iar pensia pentru o astfel de situaţie nici nu intră în discuţie.  O altă variantă luată în calcul: o persoană iese la pensie, dar pensia de stat este atât de mică, încât nu poate supravieţui pe baza ei şi nici nu are o pensie privată pe care să se poată bizui.

În oricare dintre aceste cazuri, securitatea financiară este inevitabil ameninţată. Beneficiile sociale intervin numai când o persoană nu mai are aproape nimic. Şi chiar dacă se poate obţine ajutor de şomaj sau asistenţă socială, persoana aflată în această situaţie se află sub linia sărăciei.

Potrivit WSI, o treime din gospodăriile germane pot supravieţui câteva săptămâni sau cel mult câteva luni cu economiile făcute. În acest timp, gospodăriile de la capătul opus al scării activelor ar putea supravieţui cel puţin două decenii fără să mai aibă venituri. 

Asta deoarece activele sunt foarte neuniform distribuite în Germania. Mai precis, 10% din germani deţin 60% din active. Există şi o diferenţă între Est şi Vest, cei din estul Germaniei având o situaţie economică mai proastă decât cei din vestul ţării.

Anke Hassel, director ştiinţific în cadrul WSI, a subliniat că germanii din categoriile cu venituri mai scăzute tind să nu aibă niveluri ridicate de resurse disponibile. 

Printre altele, acest lucru este determinat de faptul că Germania este o „ţară a chiriaşilor“. Numai 40% din germani au propria locuinţă. Spre comparaţie, între 70% şi 80% din italieni şi spanioli deţin proprietăţi, iar valoarea unora dintre acestea a crescut semnificativ.

Un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) arăta că jumătate dintre gospodăriile germane au active cuprinse între zero şi cel mult 60.000 de euro după deducerea datoriilor. În Cipru şi Italia, media activelor se situează la 170.000 de euro, respectiv 150.000 de euro. Iar în Franţa, nivelul atinge 120.000 de euro, dublu faţă de cel din Germania. Până şi Portugalia şi Grecia au o medie mai ridicată a activelor pe gospodărie comparativ cu Germania.

Un trai în incertitudine economică

În rândul celor 50% din germani care, potrivit fundaţiei Hans-Böckler, sunt incapabili să genereze active semnificative, se evidenţiază două grupuri. Este vorba despre cei care trăiesc din beneficii sociale, consideraţi „săraci“ (20%), şi despre cei care muncesc de obicei cu normă întreagă, dar au un venit prea scăzut pentru a trăi în siguranţă materială (30%).

O evaluare a Agenţiei Federale de Ocupare a Forţei de Muncă arată că peste două treimi dintre angajaţii restaurantelor, saloanelor de coafură şi în posturi temporare au salarii mici deşi muncesc cu normă întreagă. Astfel, aceştia câştigă sub două treimi din venitul median din Germania. La sfârşitul anului 2016, acesta se situa la 1.673 de euro în Germania de Est şi la 2.176 de euro în cea de Vest.

„Dacă pe de o parte avem un nivel în scădere al pensiilor şi pe de altă parte un nivel scăzut al activelor în segmentul inferior al clasei de mijloc, atunci putem ajunge probleme sociale majore“, a avertizat Anke Hassel.

În acest context, WSI a făcut apel la reformarea sistemului social. Institutul susţine că este nevoie de subvenţii guvernamentale pentru categoriile cu venituri mici şi mijlocii pentru amortizarea împrumuturilor imobilare. Totodată, în zonele metropolitane sunt necesare noi investiţii în sectorul locuinţelor publice.

WSI consideră măsurile de acest gen foarte importante, atrăgând atenţia că „nesiguranţa materială generează în mod cert atitudini populiste“.

Te-ar putea interesa:

Distracţia unui copil într-un magazin Sephora: pagube de 1.300 de dolari. Cum au reacţionat vânzătorii FOTO

Dragnea, prins cu minciuna. Senatorii PSD din Comisia de Apărare au fost la  SPP la ora 18.00, nu la 13.00, când n-a fost cvorum pentru rachetele Patriot

Milioane de SIM-uri telefonice au fost găsite în spatele unui bloc din Bucureşti

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite