Brexit. Angela Merkel respinge cererea Theresei May pentru negocieri paralele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie rămâne un partener pentru Uniunea Europeană şi NATO, în ciuda declanşării Brexitului, a afirmat miercuri Executivul de la Berlin, care a atenţionat însă că negocierile nu vor fi uşoare, notează rtbf.be.

Cancelarul german, Angela Merkel, a estimat miercuri că discuţiile asupra viitoarelor relaţii dintre Marea Britanie şi UE nu pot fi purtate decât după ce vor fi încheiate cele privind Brexitul, respingând astfel cererea pentru negocieri paralele formulată de premierul britanic Theresa May, notează AFP.

„Mai întâi va trebui clarificat în cadrul unor negocieri cum să fie dezlegate legăturile strânse“ ce unesc astăzi UE de Marea Britanie  „şi abia după ce această chestiune va fi clarificată vom putea, destul de repede dacă va fi posibil, să vorbim despre viitoarele noastre relaţii“, a declarat Merkel la Berlin.

Şefa Executivului de la Berlin a răspuns astfel în mod clar, fără a o menţiona totuşi, scrisorii adresate Bruxelles-ului de premierul britanic pentru declanşarea Brexitului şi în care se solicită negocieri asupra viitorului acord între Marea Britanie şi UE, în paralel cu negocierile pentru ieşirea din UE.

La fel ca Merkel, Comisia Europeană a atenţionat de mai multe ori că exclude o asemenea eventualitate, estimând că va fi nevoie pentru început să se convină asupra condiţiilor de ieşire a Marii Britanii, situaţie inedită în istoria europeană.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Guvernului german, Ulrike Demmer, a declarat că „nu trebuie să uităm că Marea Britanie rămâne un partener în NATO şi în Europa. Va trebui în continuare să depăşim provocările împreună“.

Ea a amintit că negocierile se vor încheia în cel mult doi ani şi că este necesar ca cele 27 de state rămase în UE să-şi stabilească poziţia comună în această chestiune. 

„Prin mesajul britanic vom avea mai multă claritate în ceea ce priveşte modul în care partea britanică îşi reprezintă drumul şi pe această bază cele 27 alte state membre şi instituţiile europene îşi vor defini interesele şi obiectivele“, a declarat ea.

De asemenea, Demmer a dat asigurări că Executivul german „este bine pregătit pentru acest proces (Brexit, n.red.) şi va fi capabil să ia o poziţie în toate chestiunile care vor apărea“.

La rândul său, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a atenţionat că negocierile se anunţă dificile şi că cel mai important este să se asigure coeziunea „Celor 27“. 

„În mod cert, negocierile nu vor fi uşoare“, a declarat Gabriel, exprimându-şi totodată dorinţa de a „rămâne prieteni“ cu Londra.

„Pentru Germania, linia directoare clară pentru negocieri este ca Europa celor 27 să-şi strângă rândurile şi nu doar să ne menţinem eforturile pentru unificarea europeană, ci să şi continuăm să o dezvoltăm şi să ne înarmăm pentru viitoare furtuni“, a adăugat Gabriel.

Purtătorul său de cuvânt, Martin Schäfer, care a subliniat că Brexitul are un calendar „foarte strâns“, s-a întrebat dacă Londra realizează amploarea sarcinii ce îi revine.

„Incertitudinea este otravă pentru oameni: pentru cetăţenii UE, pentru germanii care trăiesc în Marea Britanie (...) şi pentru britanicii care locuiesc în UE. Şi mai mult, ea este otravă pentru relaţiile comerciale şi investiţii. Uneori, ne întrebăm dacă toată lumea la Londra a realizat cu adevărat amploarea consecinţelor, mai ales pentru economia britanică“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite