Cea mai mare problemă a englezilor: românii şi bulgarii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţii români şi cei bulgari au cel mai ridicat nivel de educaţie, solicită cele mai puţine indemnizaţii sociale şi se descurcă cel mai bine la capitolul angajări         FOTO: Adevărul
Imigranţii români şi cei bulgari au cel mai ridicat nivel de educaţie, solicită cele mai puţine indemnizaţii sociale şi se descurcă cel mai bine la capitolul angajări         FOTO: Adevărul

David Cameron propune înăsprirea condiţiilor de obţinere a indemnizaţiilor sociale de către imigranţii proveniţi din ţările UE. Presa leagă declaraţia premierului de iminenta aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Doar că studiile făcute de guvernul britanic arată că nu românii şi bulgarii sunt problema.

Într-un interviu acordat BBC David Cameron a declarat, răspunzând la întrebarea interlocutorului, că ar trebui înăsprite regulile, ca să nu mai fie atât de uşor pentru imigranţi să se stabilescă în Marea Britanie şi să ceară indemnizaţii sociale. Declaraţia a fost preluată de toată presa britanică şi cei mai mulţi le-au reamintit cititorilor, mai subtil sau verde-n faţă, că în curând românii şi bulgarii vor avea drept de liberă circulaţie şi vor veni în UK.

Nu mai zic de avertizările apocaliptice din ziarele britanice din ultimele luni despre românii şi bulgarii care stau pe locuri, fiţi gata, aşteptând startul la liberă circulaţie.

Daily Mail, decembrie 2012: Suntem în drum spre UK. Într-un an, 29 de milioane de români şi bulgari vor avea dreptul să se stabilească în Marea Britanie şi să ceară indemnizaţii. Şi aceşti ţigani din suburbiile Sofiei abia aşteaptă. Titlul e însoţit de poze pe măsură, cele mai insalubre zone posibile probabil şi de un video la fel de sugestiv. 

Titlu din The Sun, noiembrie 2012: În UK e mult mai bine ca în România. Toţi amicii mei vor veni în 2014. Evident cu ameninţarea că noul val va invada ţara şi va scufunda piaţa muncii.

8 ianuarie, The Telegraph: Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor sunt pe cale să expire. Acest lucru va da dreptul pentru 29 de milioane de români şi bulgari să trăiască şi să lucreze în Marea Britanie.

Un raport făcut de fostul Guvern şi publicat de actualul Executiv, în toamna lui 2011, cu completarea că laburiştii au ascuns date importante pentru ţară, arată însă contrariul. Imigranţii români şi bulgari au cel mai ridicat nivel de educaţie, cel mai mic procent când vine vorba de solicitarea de indemnizaţii sociale şi cel mai mare procent la capitolul angajări.

Studiul - Identifying social and economic push and pull factors for migration to the UK by Bulgarian and Romanian Nationals - arată că 38% dintre cetăţenii din A2, adică românii şi bulgarii, au studii superioare, cel mai mare procent, în comparaţie cu cei din A8 (Cehia, Estonia, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria), sau faţă de categoria altor imigranţi, probabil cei non-UE.

image

Apoi cercetarea arată că românii şi bulgarii muncesc, nu stau pe banii statului englez. 85,3% dintre ei, din nou, cel mai mare procent, sunt angajaţi. Procent mare şi când vine vorba de cehi, polonezi, sloveni, 84% dintre cei din grupul A8 au un job. Asta în intervalul 2004-2009.

image

În 2010 tot românii şi bulgarii erau pe primul loc la capitolul angajaţi, iar rata şomajului printre migranţii din A2 era cea mai scăzută, 4,4%.

image

Doar 15,4% din grupul A2 cer benefits (indemnizaţii). Procent mic dacă îl comparăm cu alţi migranţi sau cu cei născuţi în UK.

Dintre cei 15,5% ai noştri, şi ai bulgarilor, mai bine de jumătate cer alocaţii pentru copii, şi aproape toţi, 91,6%, cer housing benefits (ajutor pentru închirierea unei locuinţe).

image

Ca să nu mai spun că din raport reiese că numărul imigranţilor din România şi Bulgaria a scăzut simţitor din septembrie 2009 din cauza, sau datorită, crizei economice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite