CelebRo: la pas în celălalt Bucureşti!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără doar şi poate, în alte timpuri s-ar fi numit „mic dicţionar de buzunar al Parisului românilor!“ Astăzi însă este cu mult mai mult: infinitul dicţionar de... telefon mobil al Parisului românilor. Deocamdată!

Visul în care puţini credeau în urmă cu doar un an a devenit realitate cu viteza luminii, făcând ca, de exemplu, acolo unde mijloacele şi limitele strict administrative nu au putut face mai mult - o plăcuţă pe imobilul de pe rue de Odeon, unde a locuit Emil Cioran - să fie posibil datorită aplicaţiei instalate pe un telefon mobil. CelebRo este o aplicaţie gratuită care se încarcă rapid pe  telefonul mobil, şi care devine instantaneu un ghid complex şi pasionat, dar şi pasionant al paşilor, urmelor româneşti din Paris. Dintr-o hartă fără suflet, Parisul primeşte suflu şi nuanţă, imagini şi sentimente care au un numitor comun: românitatea.

Aceasta pentru că, afirmă creatorii acestui proiect, în Paris există nenumărate locuri bogate în imaginar românesc, în istorie română, dar sunt fie necunoscute marelui public, turistului amator, fie sunt greu de identificat. Ştiaţi, de exemplu, că Sfânta Genoveva, protectoarea oraşului Paris, este reprezentată în interiorul Panteonului după modelul, chipul şi asemănarea Mariei Cantacuzino, soţia pictorului Puvis de Chavannes?

Ei bine, acesta este doar un singur exemplu, amintit în februarie de Cristina Hermeziu, în Adevărul, însă exemplele sunt cu mult mai numeroase: vorbim despre Constantin Brâncuşi, despre Emil Cioran, despre Benjamin Fondane sau Panait Istrati...

Creatorii CelebRo

Mai ştiaţi că primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, al lui Traian Vuia, s-a petrecut pe câmpia Montesson, din jurul Parisului, în 1906? Aplicaţia iniţiată de Maria Smaranda, studentă în Paris, a fost dezvoltată deci pe baza unei munci voluntare de o echipă de şapte tineri originari din mai multe ţări ale lumii, dar reuniţi sub umbrela asociaţiei Romanian IT, reţea globală de ingineri români, condusă de Valentin Maior. Ce este fabulos şi lăudabil este că Institutul Cultural Român, instituţia direct interesată de rezultatele dar şi de aplicabilitatea proiectului, este partener şi sprijinîn această minunată „invenţie“! La fel Ambasada României în Franţa.

„Este vorba de susţinerea concretă a unei munci care a durat mai mult de un an, iar ICR a ales să susţină întocmai pentru că este un proiect inedit“, a afirmat, cu ocazia lansării oficiale „în lume“ a proiectului [mai 2018], directoarea ICR Paris, Doina Marian. „ICR este instituţia cel mai bine plasată pentru a aduce această susţinere şi chiar vom propune celorlaltor filiale ICR din lume să se alăture proiectului. Mai mult, am iniţiat deja parcursuri culturale în Paris, ghidate de tinerii care au dezvoltat aplicaţia şi de echipa ICR, urmărind întocmai, în timp real, atât românii dar şi francezii care au promovar românitatea la Paris. Primul tur a avut loc în 29 mai“.

Dacă până nu demult mai afirmam că Bucureştiul este micul Paris, de ce nu am spune de acum înainte şi că Parisul este un mare Bucureşti? Ca să vă convingeţi, un singur pas, descărcaţi aplicaţia când ajungeţi în Paris! Vă veţi trezi într-o altă lume, familiară, fascinantă şi extraordinară: cealaltă Românie, România diasporei :)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite