CEU va rezista regimului Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Ungaria, statul poliţienesc încă mai poate fi oprit. În urma protestelor din primăvară la care au participat în cea mai bună zi 80.000 de oameni şi unde unii protestatari au fost reţinuţi în mod abuziv, fără mandat de percheziţie sau aducere, guvernul Orban a dat înapoi şi a permis începerea negocierilor.

Acum ceva timp, cel mai mare ziar de opoziţie a fost închis, pe motiv că avea mari datorii, însă toată lumea a ştiut că guvernul Orban a fost la mijloc. Guvernul a minţit că participanţii la proteste au fost aduşi din afară cu avionul şi că toţi sunt străini plătiţi de George Soros. Vi se pare cunoscută nevoia de duşman extern pentru a distrage atenţia de la propriile probleme?

CEU s-a vrut să fie închisă, dar a primit suport de la London School of Economics, Hertie School of Governance şi de la European Council of Foreign Relations, de la IBEI - Institut Barcelona d'Estudis Internacionals, Harvard University, UC Berkeley, Sciences Po, University of Birmingham, Stanford, Cornell, Princeton, MIT, Yale, University of Michigan, chiar şi de la însăşi Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură.

S-a scris despre CEU în The Economist, Washington Post şi la CEU au ţinut lecturi Kim Lane Scheppelle şi Dalai Lama, sau George Lakoff, sau CEO-ul Citibank Ungaria, Paul Collier sau Philip Schmitter. Academicieni şi elite economice sau sociale, toţi sunt pentru o societate deschisă, transparentă şi incluzivă. Ne-au susţinut oameni din Helsinki până în Sidney şi din Berlin până în San Diego. Chiar şi oraşele mici din Ungaria, unde se spune că doar Budapesta e liberală, au organizat proteste de susţinere.

Jobbik, partid de extremă dreapta, LMP, verde, şi MSZP, partidul socialiştilor, s-au unit pentru prima dată în istorie pentru a depune o contestaţie la Curtea Constitutională în urma protestelor din primăvară, ceea ce creează un precedent pentru alegerile din primăvara viitoare.

Momentan, Fidesz apare constant la 50%. Nu a pierdut nimic aparent, dacă considerăm sondajele relevante pentru ce se va întâmpla. Viktor Orban este în plină campanie, pe lângă votul secuilor, el mizează tot mai mult pe cartea creştin-naţionalist-populistă, anti-europeană, conservatoare, anti-imigranţi, paranoid schizofrenică anti-duşmanul extern imaginat George Soros, singurul vinovat pentru cei peste 10.000 de maghiari care mor de foame.

Prinţul de Ungaria, fost fotbalist născut la Szekesfehervar şi retras la Felcsut, pare, după mine, pe picior de plecare. Fidesz îşi va aminti fără doar şi poate că la primele alegeri libere la care au participat, în 1990, vârsta maximă înscrisă în statutul partidului la acea vreme pentru a candida era 35 de ani. Ori acum, fondatorii partidului au cu toţi între 50-60 de ani. E timpul ca un nou Fidesz să vină la putere şi acel partid există deja şi se numeşte Momentum. Şi dacă nu e Momentum, e MSZP, Egyutt, sau LMP, gata să dea un prim-ministru mai puţin ridicol.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite