Cine alimentează scandalul diplomatic româno-ungar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din Ungaria, se înmulţesc şi acţiunile provocatoare la adresa Românei. În noaptea de 12 spre 13 ianuarie, extremişti unguri din Mişcarea „Celor 64 de Comitate” au acoperit emblema ambasadei ţării noastre de la Budapesta cu steagul secuiesc. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la Ministerul român de Externe care consideră inacceptabile astfel de gesturi.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării „Celor 64 de comitate” şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale. MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. MAE lansează un apel către autorităţile ungare de a asigura inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său şi, în acest scop, va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti“, anunţă MAE într-un comunicat.

Instituţia a reamintit că autorităţile române „au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază“.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, că îi va solicita ambasadorului ungar adoptarea unor măsuri de securitate privind Ambasada României din Budapesta.

„În legătură cu cele întâmplate la Budapesta, o să avem o discuţie cu ambasadorul Ungariei, o discuţie care va avea un punct foarte clar. Înţelegem dreptul tuturor oamenilor din ţările Uniunii Europene să-şi exprime opiniile, însă în acelaşi timp vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel. 

Din punctul nostru de vedere, există toată dorinţa ca dialogul dintre România şi Ungaria să meargă, în continuare, pe trendul ascendent pe care l-am înregistrat”, a declarat Meleşcanu, luni, prezent la conferinţa de lansare a Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE.

Reuniune a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului de la Budapesta

La Budapesta, şeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului de la Budapesta a convocat o reuniune specială pentru astăzi după-amiază, cu privire la remarcile „inacceptabile şi impardonabile“ ale premierului român Mihai Tudose, a anunţat ieri grupul parlamentar al partidului de guvernământ, Fidesz, transmite MTI.

Potrivit site-ului parlamentului ungar, comisia pentru afaceri externe va avea o reuniune comună cu comisia de coeziune naţională.

Întrunirea celor două comisii a fost solicitată şi de Partidul Socialist, de opoziţie, duminică, mai notează MTI. Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat, vinery, la Ministerul de Externe maghoar după declaraţiile premierului român  în legătură cu în legătură cu demersurile de autonomie ale etnicilor maghiari. Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a declarat că remarcile premierului  Tudose sunt „complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea“.

Întrebat dacă guvernul ungar consideră justificată o dezbatere cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari în contextul în care guvernul român se opune autonomiei, Peter Szijjarto a afirmat că o astfel de dezbatere este legitimă, argumentând că aceasta a fost iniţiată cu respectarea legislaţiei partidelor politice din România. Este o dezbatere care poate avea loc într-un mod civilizat, a punctat ministrul ungar.

Întrebat care ar putea fi consecinţele economice pentru România dacă premierul român nu prezintă scuze pentru remarcile sale, Szijjarto a indicat că aşteaptă reacţiile liderilor politici din România şi a precizat că se află în dialog constant cu formaţiunea etnicilor maghiari UDMR în legătură cu acest subiect, subliniind totodată că, „în pofida tuturor fluctuaţiilor din cooperarea politică ungaro-română“ din ultima vreme, relaţiile economice şi comerciale bilaterale sunt în creştere. „Sperăm că astfel de remarci necivilizate nu vor crea niciun fel de probleme în viaţa de fiecare zi“, a spus Szijjarto.

Remarcile premierului Mihai Tudose au fost condamnate şi de Partidul Socialist ungar, de opoziţie, potrivit căruia politicienii europeni responsabili nu pot vorbi despre „spânzurarea minorităţilor“ fără urmări. „Mihai Tudose nu-şi mai are locul în viaţa publică europeană“, a declarat liderul socialiştilor, Gyula Molnar, într-un comunicat care mai aminteşte că „Ungaria şi România sunt amândouă membre ale aceleiaşi comunităţi, Uniunea Europeană, care a fost înfiinţată, în parte, pentru a asigura că idei precum cele ale lui Tudose nu mai câştigă teren în Europa“.

Formaţiunea naţionalist radicală Jobbik l-a îndemnat la rândul său pe premierul român să-şi dea demisia şi i-a cerut premierului Viktor Orban să-l recheme pe ambasadorul Ungariei în România până când aceasta din urmă va„trage concluziile corecte“.

 Luând cuvântul într-o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta cu un steag secuiesc în mână şi o frânghie în jurul gâtului, deputatul Jobbik Istvan Szavay a afirmat că remarcile lui Tudose au demonstrat că România pregăteşte centenarul Marii Uniri cu „cea mai sumbră şi primitivă propagandă şovinistă“, a mai consemnat MTI.

Premierul român şi-a nuanţat, joi, declaraţiile făcute pe 10 ianuarie la Realitatea TV şi calificate de UDMR ca fiind un mesaj ”primitiv, caracteristic Evului Mediu”.

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului roman“, a scris pe Facebook premierul Mihai Tudose.

El a apreciat că „discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă“.

În opinia sa, aceste discuţii reprezintă „doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului“.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Astăzi, premierul Tudose a revenit din nou asupra declaraţiei de miercuri. "Să nuanţez o declaraţie greşit înţeleasă. Îmi menţin poziţia că nu e negociabilă integritatea României, nu se poate vorbi de o bucată din România, când m-am referit la fluturatul pe steag. M-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea, la mandatul lor, nu să flutur pe nu ştiu cine", a spus Mihai Tudose.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite