Criza politică din Armenia se agravează, oligarhii armeni încearcă să-şi pună la adăpost afacerile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
armenia proteste

În Armenia, mişcarea de protest nu slăbeşte, iar criza politică se agravează. Noi mitinguri sunt planificate astăzi după două săptămâni deproteste anti-guvernamentale. Puternicii oligarhi armeni încearcă să-şi salveze afacerile, dar unii dintre ei au plecat în străinătate, în Rusia, în Europa sau în SUA.

Parlamentul Armeniei se va reuni la 1 mai în sesiune specială pentru a-l alege pe noul premier, potrivit unei declaraţii publicate pe site-ul oficial al legislativului de la Erevan joi, informează TASS. 

În acelaşi timp, mişcarea de contestare antiguvernamentală continuă joi în Armenia, la apelul opozantului Nikol Paşinian, care cere o „capitulare“ a Partidului Republican, aflat la putere, în timp ce Rusia, care a stat până acum departe de criza armeană, începe să se impună ca mediator, potrivit AFP.

Coaliţia de la guvernare din Parlamentul Armeniei s-a destrămat

Coaliţia de la guvernare din Parlamentul Armeniei s-a destrămat, după ce partidul Federaţia Revoluţionară Armeană (FRA) a declarat că iese din coaliţia formată cu partidul Republican de la guvernare.

"Considerând situaţia care s-a creat, declarăm că nu mai facem parte din coaliţia politică", a transmis partidul pe 25 aprilie curent, informează unian.net.

După ieşirea FRA din coaliţia de la guvernare, Partidul Republican, al cărui lider este fostul preşedinte, Serj Sarghisian, a rămas cu o majoritate de 58 de mandate în Parlamentul Armeniei, care are 106 locuri.

Pentru alegerea noului prim-ministru al ţării sunt necesare 58 de voturi în Parlament. 

Fracţiunea parlamentară "Еlk" ("Ieşirea") l-a propus pe liderul protestatarilor Nikol Paşinian pentru funcţia de premier.

Anterior, cel mai mare partid de opoziţie din ţară, "Armenia Înfloritoare" şi-a chemat susţinătorii să se alăture mişcării protestatare a lui Nikol Paşinian. 

Liderii armeni, la Moscova

Vicepremierul armean interimar Armen Ghevorghian a plecat joi la Moscova pentru „consultări de lucru“ şi urmează să revină în Armenia în cursul serii, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului armean, fără alte precizări.

De asemenea ministrul de externe interimar, Eduard Nalbandian, se află la Moscova joi pentru consultări, potrivit unei surse diplomatice, citate de Interfax.

Miercuri, preşedintele armean Armen Sarchisian a avut o discuţie telefonică cu liderul rus Vladimir Putin, cei doi conducători chemând „toate forţele politice să manifeste reţinere şi responsabilitate“'.

La rândul său, deputatul şi opozantul Nikol Paşinian, care a mobilizat din 13 aprilie zeci de mii de oameni pentru a protesta împotriva premierului Serj Sargsian şi împotriva Partidului Republican al acestuia la Erevan, a fost primit miercuri la Ambasada Rusiei din această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice ruse.

„Partea rusă îi îndeamnă pe organizatorii manifestaţiilor şi marşurilor la un dialog constructiv cu autorităţile în exerciţiu şi alte forţe politice“', precizează comunicatul, subliniind că „situaţia trebuie reglementată doar în cadru constituţional şi în interesul tuturor cetăţenilor Armeniei“.

Până în prezent, Rusia, care absoarbe aproximativ un sfert din exporturile armene şi are o bază militară în Armenia, s-a ţinut departe de această criză care a condus la demisia, luni, a premierului Serj Sargsian, după 11 zile de proteste, Kremlinul subliniind că este vorba de o „afacere internă armeană“'.

Nikol Paşinian cheamă la noi proteste

La rândul lor, manifestanţii armeni, care protestează împotriva partidului de guvernământ, se pregătesc joi să blocheze drumurile şi străzile din Erevan la apelul lui Nikol Paşinian.

O manifestaţie de amploare este de asemenea prevăzută după-amiază în Piaţa Republicii din centrul Erevanului şi epicentrul mişcării de contestare.

Karen Karapetian, premierul interimar, a declarat miercuri că nu este împotriva organizării unor alegeri parlamentare anticipate, dar a subliniat în acelaşi timp că o astfel de decizie trebuie luată de ''toate forţele politice'' din ţară, conform AFP. Karen Karapetian a fost unul din top-managerii gigantului gazir rus  Gazprom şi este omul lui Samvel Karapetian, cel mai bogat armean din lume. Samvel Karapetian are legături foarte strânse cu Putin. 

Oligarhii încearcă să-şi salveze afacerile

În acest timp, oligarhii armeni încearcă să-şi salveze afacerile unii au plecat în Rusia, alţii ăn ţări europen, alţii în SUA. Potentul om de afaceri Gagik Tsarukian, care controlează mai multe sfere din economia armeană, şi care este şi  preşedintele Partidului Armenia Prosperă, a vrut să se alăture mişcării de protest pentru a-şi salva businessul .  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite