Cum vrea Vladimir Putin să o doboare pe Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După amestecul Rusiei în campania electorală din SUA, mai mulţi experţi bănuiesc că şi Germania este în vizorul şefului de la Kremlin, Vladimir Putin, care nu vrea ca Angela Merkel să mai obţină un mandat de cancelar.

Kremlinul se va amesteca masiv în campania pentru alegerile federale legislative din Germania şi va încerca să destabilizeze nu numai situaţia din această ţară, ci şi din Europa. Avertismentul a fost lansat de sociologul rus Igor Eidman, expert în campanii electorale, dar şi văr al opozantului rus Boris Nemţov, asasinat în anul 2015 la Moscova.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane „Focus Online“, Igor Eidman, în vârstă de 48 de ani, care a fost director de comunicare al institutului rus de sondare a opiniei publice VTsIOM şi care trăieşte de mai mulţi ani în exil în Germania, a explicat care sunt metodele pe care Vladimir Putin vrea să le folosească pentru a influenţa rezultatul alegerilor care vor avea loc în toamnă în Germania şi în urma cărora va fi desemnată şi persoana care va ocupa în următorii patru ani funcţia de cancelar federal, un mandat pe care Merkel va încerca să-l obţină pentru a patra oară consecutiv.

Armata de troli, gata de atac

Potrivit estimărilor expertului rus, liderul de la Kremlin intenţionează să-şi atingă scopul prin intermediul internetului. În misiune ar urma să fie folosită o armată de troli, formată din suporteri ai intereselor ruse, hackeri şi persoane care răspândesc ştiri false.

În primă fază, publicul la care trebuie să ajungă mesajele va fi format din comunitatea rusă din Germania, estimată la trei până la patru milioane de persoane. Aceşti oameni ar urma apoi să contribuie la crearea unei atmosfere care să slujească intereselor Kremlinului. 

Care este scopul propagandei în opinia lui Eidman? „Să destabilizeze situaţia din Germania, să-i ajute pe extremişti şi să le permită duşmanilor democraţiei să pătrundă în mintea germanilor. Cel mai important mijloc pentru asta este, în acest moment, provocarea unei isterii îndreptate împotriva imigranţilor.“

Mai mult, potrivit lui Eidman, există jurnalişti şi publicişti germani cunoscuţi care „lucrează mai mult sau mai puţin deschis pentru Moscova“. 

De asemenea, spune el, Kremlinul sprijină mişcări şi partide care sunt împotriva sistemului, cum ar fi AfD (Alternativa pentru Germania, formaţiune populistă de dreapta, antiimigraţie) şi PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, în trad. - Europeni Patrioţi împotriva Islamizării Occidentului).

Fonduri „imense“ cheltuite la Berlin

Pentru a-şi atinge obiectivul de a influenţa opinia publică din Germania, Kremlinul cheltuieşte foarte mulţi bani, a declarat sociologul Igor Eidman în interviul acordat „Focus Online“, adăugând că are informaţii sigure în acest sens. 

„Unor experţi în PR (relaţii publice, n. red.) de la Moscova, cu care eu am lucrat în Duma de Stat, li se cere să promoveze interesele ruse în Germania. «Ştii unde tocmai cheltuieşte Kremlinul cei mai mulţi bani din bugetul său de PR?» m-a întrebat recent unul dintre aceşti colegi. «Nu mai (cheltuieşte) la Moscova, ci la Berlin»“, a afirmat sociologul, care, în 2016, a publicat în Germania cartea „Sistemul Putin“.

În ce măsură va reuşi Kremlinul să-şi atingă obiectivul rămâne de văzut, însă avantajul pe care Putin şi aliaţii săi îl au constă în „mijloacele financiare imense, necontrolate, pe care le au la dispoziţia lor personală“.

Arsenalul testat deja în alte ţări - finanţarea ilegală a unor partide, atacurile hackerilor, răspândirea de zvonuri provocatoare şi de ştiri false etc. - va fi, aproape fără îndoială, folosit.

Ce vrea, de fapt, Putin

Pentru preşedintele Federaţiei Ruse cea mai importantă sarcină tactică este reprezentată de înlăturarea Angelei Merkel, afirmă Eidman. 

Fără Merkel la conducerea Germaniei sancţiunile impuse Rusiei vor fi, cel mai probabil, ridicate, iar politica Uniunii Europene faţă de Moscova se va schimba radical. 

„Putin visează să aducă la putere forţe loiale lui. Atunci, Kremlinul ar deveni, inevitabil, o forţă dominantă într-o Europă slăbită. Practic, Putin ar deveni şeful Europei“, mai spune sociologul rus.

Potrivit lui, antidotul pentru aceste minciuni pe care Kremlinul nu va ezita să le folosească la scară cât mai largă este numai adevărul. 

De folos sunt investigaţiile jurnalistice privind provocările Moscovei şi demascarea tuturor tentativelor de a influenţa alegerile.

Germania se pregăteşte de contraatac

În acest timp, experţii germani, inclusiv cei din serviciile de informaţii, sunt conştienţi de ce-i aşteaptă în următoarea perioadă şi nu fac un secret din asta.

Şeful serviciului german de informaţii interne (BfV), Hans-Georg Maaßen, a declarat marţi că Germania ar trebui să fie capabilă să contracareze atacurile din partea hackerilor prin propriile atacuri cibernetice, a transmis DPA.

„Considerăm necesar să nu ne angajăm doar în operaţiuni defensive“, a spus şeful BfV, serviciu care are obligaţia de a apăra Germania în faţa diverselor acţiuni de spionaj. „Trebuie să fim în poziţia de a ataca, pentru ca inamicul să-şi înceteze pe viitor atacurile“, a explicat Maaßen.

El a avertizat că alegerile din acest an din Germania ar putea fi supuse „tentativelor externe de exercitare a influenţei“.

Mai mult, Maaßen a cerut mai multe atribuţii pentru BfV, inclusiv permisiunea de a şterge informaţii de pe serverele sale. În prezent, BfV nu poate să şteargă datele pe care le-a stocat după ce a fost comis un atac cibernetic.

„Există un mare pericol ca prejudiciul să fie mult mai mare dacă o terţă parte obţine acces la informaţii“, a atenţionat el, adăugând că în ultimele luni s-a înregistrat „o creştere puternică“ a aşa-ziselor atacuri spear-phishing asupra partidelor parlamentare germane.

În acest timp, ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, le-a cerut procurorilor, la mijlocul lunii decembrie, să continue anchetele penale împotriva celor care difuzează informaţii false pe internet. În conformitate cu legea germană, răspândirea de informaţii false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare, aminteşte agenţia de presă anterior citată. 

Totodată, preşedintele grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a cerut introducerea unor amenzi de până la 500.000 de euro aplicabile platformelor de social media în cazul în care acestea nu şterg în termen de 24 de ore ştirile false, raportate ca atare.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite