Deputaţii britanici au aprobat proiectul de lege pentru retragerea din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Comunelor
Camera Comunelor

Deputaţii britanici au aprobat, miercuri,  cu 324 de voturi pentru şi 295 împotrivă, proiectul de lege  de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Votul în Camera Comunelor  a durat două ore, timp în care guvernul condus de Theresa May a respins mai multe amendamente propuse de parlamentari. Opoziţia laburistă a votat împotrivă, apreciind că nu se asigură protecţia angajaţilor şi a consumatorilor.

"Suntem mulţumiţi că proiectul de lege a trecut cu succes această etapă a procesului prin Parlament", a declarat David Davis, ministrul pentru Brexit, după votul din Camera Comunelor.

 "Este un articol de legislaţie critic care urmăreşte să maximizeze certitudinea persoanelor şi a afacerilor după ieşirea noastră", a completat ministrul.

Acestă lege trebuie să pună capăt supremaţiei dreptului comunitar şi să integreze în dreptul britanic legile europene, cu scopul de a permite ţărilor să continue funcţionarea normală după Brexit.

 Proiectul de lege urmează să fie discutat în Camera Lorzilor, unde parlamentarii ar putea să adauge amendamente, astfel că proiectul se va întoarce din nou în Camera Comunelor pentru adoptare.

Camera superioară a Parlamentului ar putea examina legea timp de câteva luni, înainte de o adopta sau a cere noi modificări. Indiferent de cât va dura, pentru pentru moment nu există nici un indiciu că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană în martie 2019.

În acest timp, liderii UE se preg[tesc să înăsprescă cerinţele faţă de Londra. Potrivit unui proiect de negociere, Marea Britanie nu va putea impune noi reguli împotriva imigraţiei cetăţenilor UE în perioada de tranziţie, ceea ce înseamnă că cei care sosesc în Regatul Unit până la sfârşitul anului 2020 ar putea rămâne acolo pe perioadă nedeterminată, notează Bloomberg.

 The Guardian scrie că noua atitudine mai dură este rezultatul presiunilor Norvegiei care ameninţă că ar putea cere şi ea revizuirea relaţiilor cu UE dacă Marea Britanie va obţine tratament special în privinţa accesului pe piaţa unică europeană. International Business Times avertizează că majoritatea britanicilor ar prefera mai degrabă organizarea unui al doilea referendum în care să decidă cu privire la ieşirea din UE decât să nu ajungă la o înţelegere cu Bruxelles-ul.

Eurodeputaţii, îngrijoraţi de priorităţile guvernului britanic

Eurodeputaţii confirmă că au fost făcute progrese în negocierile Brexit, dar subliniază că cea mai dificilă parte a negocierilor abia acum urmează.

În dezbaterea cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi cu preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker privind concluziile summitului european din 14-15 decembrie, eurodeputaţii au atenţionat guvernul britanic să nu considere garantat acordul de tranziţie pentru Brexit şi au subliniat necesitatea de a formaliza cât de repede posibil acordul de retragere.

Ei au cerut, de asemenea, guvernului britanic să îşi clarifice viziunea pentru viitoarele relaţii pe care le doreşte cu UE, evitând priorităţile aparent populare cum ar fi culoarea paşapoartelor, care a fost întotdeauna o prerogativă a statelor membre. Unii deputaţi au subliniat că niciun statut în afara UE nu va fi la fel de bun ca statutul de membru deplin.

Alţi parlamentari europeni au subliniat că negocierile UE-Marea Britanie vor fi dure, pentru că toate părţile implicate încearcă să obţină cele mai bune soluţii pentru cetăţeni.

 Coordonatorul PE pentru Brexit Guy Verhofstadt a subliniat nevoia unor garanţii privind procedurile de cerere de rezidenţă pentru cetăţenii UE care doresc să locuiască în Marea Britanie în viitor, subliniind că noul statut privind rezidenţa propuse de Marea Britanie nu ar trebui să intre în vigoare decât la finalul perioadei de tranziţie.

Europarlamentarii au salutat şi paşii concreţi făcuţi recent în direcţia unei mai mari cooperări în domeniul apărării între statele membre, subliniind nevoia de a reforma zona euro şi cerând mai multe măsuri la nivelul UE, pentru a combate provocările migraţiei şi şomajul în rândul tinerilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite