Doctrina de apărare a Bulgariei îndreptată împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul bulgar, Boiko Borisov
Premierul bulgar, Boiko Borisov

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a confirmat că doctrina de apărare a ţării este îndreptată împotriva Rusiei. Şeful Guvernului bulgar a făcut această declaraţie, luni, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii după deschiderea oficială a filialei Băncii Europene de Investiţii la Sofia, informează agenţia BGNES.

„Având în vedere faptul că Bulgaria este membru al NATO, iar NATO consideră Rusia drept principal adversar militar, doctrina noastră de apărare este îndreptată împotriva acesteia” – a declarat Borisov. 

„În doctrina NATO, Rusia este considerată drept principală ameninţare. Acest lucru îl spun şi eu, dar este scris şi în documentul privind situaţia securităţii naţionale. 

Totodată, noi trebuie să colaborăm bine şi pragmatic pentru a avea în continuare turişti ruşi şi un interconector cu Rusia pentru hub-ul european al gazelor, dar şi pentru a lupta împreună împotriva terorismului” – a subliniat premierul bulgar. 

Boiko Borisov a adăugat că Bulgaria intenţionează să lucreze la anularea sancţiunilor antiruse în perioada preşedinţiei Bulgariei în Consiliul Europei. „Nu ştiu dacă vom reuşi să rezolvăm această sarcină dificilă, însă vom încerca” – a spus premierul bulgar.

În raportul anual al guvernului de la Sofia, se arată că Rusia nu respectă integritatea teritorială a statelor independente, reprezentând una din principalele ameninţări la adresa securităţii Bulgariei.

„Acţiunile Rusiei sunt sursa de instabilitate regională şi ameninţă Europa unită, liberă şi paşnică”, se arată în documentul semnat de primul ministru Boiko Borisov şi de membrii cabinetului care a fost depus în Parlament pentru aprobare .

„Se înmulţesc ameninţările la adresa securităţii în primul rând în zona Mării Baltice, Mării Negre şi a părţii de est a Mării Mediterane în care Rusia îşi întăreşte prezenţa şi pune la cale un număr tot mai mare de activităţi militare. La aceasta se adaugă conflictele în periferia Europei şi în regiuni vecine care devin surse permanente de instabilitate”, scriu autorii raportului citat de europa libera.

Aceştia acordă o atenţie specială modernizării intensive a instalaţiilor militare în peninsula Crimeea anexată într-un mod ilegal, şi eforturilor de integrare a acesteia în viaţa economică, socială şi politică a Rusiei, prospecţiunilor pentru resurse energetice în şelful Mării Negre. Aceste activităţi afectează într-un mod trainic balanţa geostrategică în regiunea Mării Negre.

Printre problemele care ameninţă securitatea naţională a Bulgariei este menţionată şi deteriorarea relaţiilor între Federaţia Rusă şi NATO.

„Neîndeplinirea sau aplicarea parţială de către Rusia a unor acorduri internaţionale în sfera controlului armamentelor şi a armelor convenţionale, războiul informaţional şi folosirea pe scara largă a unor strategii hibrid subminează încrederea şi îngreunează revenirea la dialog şi elaborarea unor soluţii trainice la problemele securităţii europene.”

Criza se adânceşte în urmă tentativelor tot mai intense ale Rusiei de a-şi restabili şi extinde sferele de influienţă... prin acţiuni în domeniul militar, economic şi cultural prezentate deseori drept colaborare reciroc avantajoasă sau ajutor în apărarea suveranităţii şi identităţii naţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite