Doi din trei sloveni au respins căsătoriile gay

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţările din UE în care e legală căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex au rămas zece: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.
Ţările din UE în care e legală căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex au rămas zece: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.

În ultimele zile ale lui 2015, slovenii au fost chemaţi să-şi exprime opinia într-un referendum. Tema a mai fost abordată şi-n alte părţi: e vorba despre căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

Ca să se ajungă la consultarea cu pricina, a fost nevoie de dezbateri aprinse, care au implicat legislativul şi Curtea Constituţională, dar şi grupuri de cetăţeni. Într-adevăr, după ce Adunarea Naţională de la Ljubljana a votat legalizarea căsătoriei dintre homosexuali, ca şi adoptarea copiilor de către orice cuplu, organizaţia catolică „Za otroke gre” (care s-ar traduce prin „În joc sunt copiii”) a strâns semnăturile necesare pentru a bloca intrarea în vigoare a legii, printr-un referendum. Parlamentarii au anulat decizia de ţinere a consultării, folosind argumentul: un vot popular nu poate bloca exercitarea unui drept fundamental, cel de a te căsători, prevăzut în Constituţie, la articolul 90. Judecătorii Curţii Constituţionale au considerat, însă, că Adunarea Naţională nu are temei pentru a defini ce este constituţional şi ce nu, aşa că a îngăduit organizarea unui referendum, pe 20 decembrie 2015.

Felul cum a evoluat opinia publică e foarte interesant. O anchetă sociologică făcută înainte de legalizarea căsătoriilor gay în Parlament arăta că o majoritate – ce-i drept, fragilă – susţinea atitudinea tolerantă. Apoi, cât timp a durat dezbaterea politico-constituţională, taberele au fost la egalitate mai tot timpul. În ultimele zile de campanie, un sondaj anunţa că adversarii LGBTI vor avea 10 procente în plus, iar altul – că vor pierde cu 3-4%. Cu mai bine de trei ani în urmă, o majoritate de 54% din cetăţeni respinseseră deja propunerea de modificare a codului familiei, prin care se acordau aceleaşi drepturi persoanelor de acelaşi sex şi cuplurilor heterosexuale. Şi acum, ca şi atunci, s-au folosit argumente larg răspândite: cuplurile gay au fost susţinute cu formule de tipul: „nu poţi avea mai puţine drepturi din pricina iubirii” (cum zicea colega mea din PE, Tania Fajon), iar adversarii lor au reamintit că, pentru creşterea unui copil, e absolută nevoie de diferenţierea netă dintre mamă şi tată. Papa Francisc a intervenit în dezbatere: el a primit, cu câteva zile înainte de vot, un grup de pelerini sloveni şi le-a spus că aşteaptă ca liderii politici să sprijine familia. Tolerant faţă de homosexuali, Francisc respinge ideea extinderii căsătoriei la alte relaţii în afara celei heterosexuale. Premierul sloven Miro Cerar a susţinut opinia contrară, sperând, de altfel, să redreseze cota de încredere de care se bucură, în cădere puternică.

Participarea trebuia să fie de minimum o cincime din totalul alegătorilor înscrişi, pentru ca rezultatul să fie validat. În alte părţi din Europa, nu e aşa: de pildă, în Slovacia, rezultatele unui referendum pe teme similare au fost invalidate anul trecut, fiindcă n-au venit la urne decât 21%, iar condiţia era să voteze minimum jumătate din electorat. Unii dintre alegătorii sloveni – circa 25 de mii – şi-au exprimat opţiunea profitând de sistemul „early voting”, tot mai răspândit în Europa: în săptămâna care a precedat referendumul, ei au avut la dispoziţie trei zile pentru a vota. În total, la consultarea din Slovenia au participat 36,38 la sută din totalul corpului electoral, suficient pentru a obliga Parlamentul. Scorul n-a fost deloc strâns: două treimi au respins căsătoria gay.

Date fiind rezultatele referendumului din Slovenia, ţările din UE în care e legală căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex au rămas zece: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.

P.S. La câteva zile după aceea, au început să se mişte lucrurile şi-n România: astfel, la sfârşitul slujbei de Crăciun, mitropolitul Banatului a anunţat că Biserica ortodoxă a iniţiat strângerea de semnături pentru o modificare a Constituţiei, cu scopul de a defini în chip explicit familia ca uniune dintre bărbat şi femeie. După Anul Nou, când sfinţeau casele de Bobotează, mai mulţi preoţi din judeţul Iaşi adunau în paralel semnături...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite