Europolul suspectează ISIS de implicare în criza migraţionistă din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europolul a deschis o anchetă privind implicarea grupului terorist Statul Islamic în organizarea crizei migraţiei în Europa. „Pe baza informaţiilor disponibile, vom încerca să stabilim dacă ISIS joacă un rol important în controlul şi gestionarea fluxurilor de migraţie către Italia", a declarat ministrul italian al Justiţiei Andrea Orlando.

El a declarat că poliţia europeană(Europol) suspectează că islamişti au stabilit reţea de trafic de migranţi  în Europa pentru a câştiga bani. În plus, agenţiile europene de informaţii nu exclud ca emisarii ISIS să lucrează în taberele de refugiaţi din Italia. Detaliile anchetei sunt confidenţiale.

Sudul Europei a devenit principala poartă de intrare a migranţilor, scrie ziarul italian Corriere de la Serra, citând un raport oficial realizat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite.

Trendul era vizibil de câteva luni, după închiderea rutei balcanice, dar acum e oficial: în luna iulie, 93% dintre migranţii care sosesc pe teritoriul european au fost înregistraţi în sudul Italiei. Restul migranţilor au trecut prin Grecia.

Ruta spaniolă, prin enclavele din Africa de Nord Ceuta şi Melilla a fost anihilată,  cea prin Balcani şi Grecia s-a redus până aproape de zero.

În termeni absoluţi, Italia a înregistrat  în primele şapte luni un număr de sosiri similar cu totalitatea celor de anul trecut. Datele sunt impresionante, spune ziarul italian. În ianuarie, Grecia primea 67.000 migranţi - de 13 ori mai mult decât Italia. Acum, raportul s-a inversat,  odată cu "momentul fatidic": intrarea în vigoare a Acordului dintre UE şi Turcia, semnat la 18 martie.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), 3.120 migranţi au murit în Marea Mediterană în primele şapte luni ale anului, dintre care peste 2600 între coasta africană şi Italia.

Un regim de "maximă securitate", cu controale suplimentare pentru vizitatori, a fost instituit în jurul Colosseumului şi a mai multor obiective turistice din Roma, în cadrul unor măsuri de precauţie împotriva terorismului, a anunţat poliţia italiană, relatează agenţia de ştiri DPA.

 "Zona Colosseumului a fost plasat sub un regim de maximă securitate," se afirmă într-un comunicat al poliţiei din Roma, în care se mai indică faptul că accesul la acest obiectiv turistic se va face prin intrări păzite de poliţişti.

Poliţia a adăugat că măsurile de securitate au fost, de asemenea, sporite în zona Via del Corso, un bulevard comercial populară din capitala italiană.

Regimul de maximă securitate, deja existent în apropierea Bazilicii Sfântul Petru, a fost extinsă şi la zona din jurul Muzeelor Vaticanului.

 Recent, filiala egipteană a reţelei teroriste Stat Islamic avertiza, într-o înregistrare video, că va comite atentate în Israel şi în Europa, ameninţând că va cuceri oraşul Roma, capitala Italiei.

Împreună cu Forumul Roman, aflat în apropiere, Colosseumul este obiectivul turistic cel mai popular din Italia, atrăgând peste 6,5 milioane de vizitatori anul trecut, potrivit datelor Ministerului Culturii de la Roma.

După atentatele de la Paris din luna noiembrie 2015, autorităţile americane au avertizat că Bazilica Sfântul Petru din Roma, precum catedrala Duomo şi Opera La Scala din Milano sunt printre cele mai proeminente obiective europene care ar putea fi vizate de atacuri teroriste.

Un pakistanez simpatizant al reţelei teroriste Stat Islamic a fost expulzat miercuri din Italia pentru că ar fi avut intenţia de a comite un atentat la Aeroportul Bergamo, situat în apropiere de oraşul Milano, informează site-ul cotidianului Corriere della Sera.

 Serviciile secrete italiene au stabilit că Farook Aftab, un pakistanez în vârstă de 26 de ani care locuia la periferia oraşului Milano, avea intenţia de a comite un atentat la Aeroportul internaţional Orio al Serio, situat în Bergamo, în apropiere de Milano.

Individul spera să devină un "martir", titulatură atribuită de terorişti autorilor atentatelor sinucigaşe. El a calificat atacurile islamiste comise în Franţa drept reacţii "legitime".

Presupusul terorist pakistanez a fost expulzat din Italia.

Libia, al doilea centru de concentrare ISIS

Experţi internaţionali arată că Libia este în prezent cel de-al doilea centru de concentrare ISIS, dupa cele din Siria si Irak.

Statele Unite şi-au extins ofensiva aeriană împotriva grupării Statul Islamic, în Libia, atacând regiunea de coastă Sirta. Un purtător de cuvânt al Ministerului American al Apărării a spus că acesta este începutul unei campanii aeriene în Libia, care ar putea dura o lună, conform estimărilor iniţiale. Atacurile sunt la solicitarea guvernului libian care – după cum a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului – are nevoie de ajutor pentru a dizloca ISIS din zonele pe care le controlează în Libia.

Peter Cook a spus că forţele guvernamentale libiene au obţinut succese împotriva ISIS şi că raidurile aeriene americane vor consolida aceste reuşite. Oficialitatea americană a adăugat că Statele Unite şi comunitatea internaţională sprijină eforturile guvernului libian de a stabiliza situaţia din ţară şi a restabili securitate.

Experţi internaţionali susţin că Libia este în prezent cel de-al doilea centru de concentrare ISIS, după cel din Siria şi Irak. La Casa Albă, preşedintele Obama a spus că autorizat atacurile la cererea ministrului Apărării, Ash Carter. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schultz, a declarat că acest ordin face parte din politica generală a administraţiei menită să împiedice ISIS să se regrupeze şi să creeze baze de acţiuni în diverse ţări.

Faptul că jihadiştii profită de situaţia incertă din Libia pentru a se organiza este cu-atât mai serios cu cât Libia este aproape de Europa, existând riscul unui nou val de refugiaţi. În plus, aşa cum a spus de curând directorul CIA, ISIS îşi întăreşte influenţa în Africa şi plănuieşte de acolo atacuri în regiune şi în Europa. Deocamdată, ISIS a destabilizat regiunea Sirta, circa 80 de mii de rezidenţi fiind nevoiţi să plece.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite