Exclusiv „Adevărul“. Eurocomisarul Corina Creţu, despre opţiunile concrete pentru viitorul buget al Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO AFP
Corina Creţu FOTO AFP

Într-un editorial transmis „Adevărul“, comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu explică importanţa viitorului buget al Uniunii Europene şi invită cetăţenii să  contribuie la consultarea publică la nivelul întregului bloc comunitar.

Redăm mai jos editorialul eurocomisarului Corina Creţu.

„Vinerea aceasta, şefii de stat şi de guvern se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta un subiect care va avea un impact asupra vieţilor tuturor cetăţenilor europeni şi asupra viitorului lor comun: următorul buget pe termen lung al UE“.

Un buget destinat provocărilor

„Nu va fi vorba despre mutarea unor cifre schiţate pe o hârtie, ci despre prezentarea în linii mari a unui buget pe măsura ambiţiilor şi imaginaţiei noastre ca Uniune, care să ne permită să facem faţă în mod eficient celor mai presante provocări care ne bat la uşă sau care se ivesc la orizont: gestionarea pe termen lung a migraţiei, combaterea schimbărilor climatice, menţinerea poziţiei noastre într-o economie globalizată şi multe altele.

Pentru a conduce discuţia, Comisia a prezentat opţiuni (şi consecinţele lor) care ilustrează idei aflate de mult timp în dezbatere publică. Au fost elaborate două sau trei scenarii detaliate pentru fiecare mare cheltuială a UE, menite să ne facă să ne gândim cât de prezentă ne dorim să fie UE în viaţa noastră. Scopul este ca liderii şi cetăţenii deopotrivă să poată lua decizii rapid şi în cunoştinţă de cauză“

Timpul chiar contează în acest caz. Comisia îşi va prezenta propunerea la 2 mai, astfel încât bugetul să poată fi adoptat înaintea alegerilor europene din 2019

„Pentru că fiecare săptămână irosită în indecizie în privinţa rubricilor bugetare are repercusiuni pe teren. În domeniul meu de competenţă, politica regională, adoptarea târzie a bugetului ar putea însemna lansarea cu întârziere a 100.000 de proiecte finanţate de UE. Este vorba despre întreprinderi mici care aşteaptă stimulentul financiar din partea UE de care au mare nevoie, despre livrarea întârziată a unor echipamente medicale finanţate de UE sau despre copii care mai petrec câteva luni într-o şcoală care necesită lucrări urgente de renovare.

Un buget mai flexibil şi mai performant

„Câteva aspecte ale structurii viitorului buget nu vor fi îndelung dezbătute: există deja un amplu consens în privinţa faptului că următorul buget al UE va trebui să fie mai simplu, mai flexibil şi mai performant.

În cazul politicii de coeziune, acest lucru înseamnă reguli mai puţine, mai simple şi mai clare pentru autorităţile care gestionează fondurile şi pentru întreprinderile care solicită finanţare. Înseamnă că, într-un cadru bugetar pentru 7 ani, este nevoie de mai multă flexibilitate pentru a face faţă evenimentelor imprevizibile. De asemenea, înseamnă că finanţarea UE nu ar trebui doar să fie orientată cu predilecţie spre domeniile cu o clară valoare adăugată la nivelul UE (Comisia elaborează în prezent o definiţie în acest sens), ci şi să sprijine mai puternic reformele acolo unde este necesar, tocmai pentru ca rezultatele investiţiilor publice ale UE şi naţionale să fie simţite mai repede şi mai pregnant de către cetăţeni. 

Politica de coeziune, de care sunt mândră să răspund, şi-a dovedit valoarea adăugată la nivelul UE. Fiind cel mai mare instrument investiţional, a constituit un sprijin vital pentru multe ţări, regiuni, oraşe, universităţi şi întreprinderi din UE, pe întreaga durată a crizei economice, şi are în continuare acest rol, graţie celor 1,2 milioane de locuri de muncă pe care le-a creat în ultimii 10 ani. Politica de coeziune generează şi mai multă creştere în toate statele membre prin deschiderea de noi pieţe, prin intensificarea schimburilor comerciale şi prin îmbunătăţirea infrastructurii. În plus, graţie deceniilor de programe de cooperare transfrontalieră, a contribuit la vindecarea rănilor istoriei europene.

Dar politica de coeziune nu oferă numai putere economică. Deşi mulţi alegători dezamăgiţi îşi exprimă frustrarea, sprijinind partide anti-europene, politica de coeziune arată realizările concrete, pe teren, ale Europei şi lucrează în strânsă colaborare cu ministerele, autorităţile regionale, primarii şi părţile interesate de la nivel local. Valoarea adăugată politică a acestei politici este inegalabilă. Politica de coeziune se asigură că fiecare regiune, oraş şi sat (adică fiecare cetăţean în parte) poate beneficia de proiectul european.

Dar a sosit acum momentul să ascultăm opiniile statelor membre despre viitorul politicii de coeziune şi despre bugetul UE în ansamblul său. Comisia va prezenta o propunere, dar Parlamentul European şi statele membre - deci, în definitiv, cetăţenii - vor lua deciziile. Aşadar, invit cetăţenii să intre în discuţie şi să contribuie la consultarea publică la nivelul întregii UE lansată de Comisie la 10 ianuarie. Beneficiile oferite de UE sunt atât de uriaşe încât este greu să li se aplice o etichetă de preţ, însă exact asta va trebui să facem“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite