EXCLUSIV Adevărul: Eurocomisarul Karmenu Vella, despre oportunităţile unui viitor mai verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurocomisarul Karmenu Vella
Eurocomisarul Karmenu Vella

În preajma deschiderii Săptămânii verzi a UE, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit Karmenu Vella scrie pentru „Adevărul“ despre eforturile pentru un viitor mai verde şi impactul benefic al adoptării economiei ecologice.

„Ce au în comun un arhitect, un instalator, un bancher, un inginer hidrolog şi un cultivator de viţă de vie ecologică? Nu multe, aţi putea crede. Ei bine, de fapt au: într-un fel sau altul, cu toţii contribuie la realizarea economiei circulare.

Uniunea Europeană şi-a asumat angajamente importante în domeniul schimbărilor climatice, precum şi în ceea ce priveşte promovarea economiei circulare. În prezent trebuie să ne asigurăm că dispunem de competenţele necesare îndeplinirii acestor angajamente.

Abordarea optimă este aceea de a privi aceste angajamente ca generatoare de oportunităţi. Ediţia din acest an a Săptămânii verzi a UE, cel mai însemnat eveniment anual din Europa pe tema politicii de mediu, care se desfăşoară în perioada 29 mai - 2 iunie, va adopta tocmai această abordare. Se vor analiza numeroasele beneficii ale locurilor de muncă verzi - unde ne situăm, ce semnifică şi ce putem face pentru a susţine locurile de muncă care vor stimula economia de mâine. Pe măsură ce companiile fac demersuri pentru a reduce amprenta ecologică, cum putem evita deficitul de competenţe verzi? Ce rol pot avea factorii de decizie, partenerii sociali şi întreprinderile?

Săptămâna verde va prezenta progresele în materie de mediu care generează mii de noi locuri de muncă verzi. Va ilustra cum sunt integrate în economie tehnologiile ecologice de ultimă oră şi va arăta cum locurile de muncă tradiţionale ale clasei muncitoare se pot înscrie într-o tranziţie verde.

Începând din anul 2000, numărul locurilor de muncă în industriile ecologice a înregistrat o creştere de 20%, ajungând până la 4,2 milioane de locuri de muncă în anul 2014, cu o cifră de afaceri de aproximativ 700 de miliarde de euro. Însă locurile de muncă verzi nu sunt apanajul exclusiv al industriilor ecologice. Importanţa tot mai însemnată a caracterului durabil este vizibilă în toate sectoarele. Agricultura organică, agricultura durabilă şi turismul ecologic depind toate de un mediu sănătos şi multe alte locuri de muncă sunt afectate indirect.

Adjectivele verde, durabil şi echitabil devin însemne ale calităţii, indispensabile pentru succesul unei companii. Multe industrii au ajuns la concluzia că de fapt economisesc dacă acţionează corect, în sensul reducerii dependenţei faţă de materii prime şi importuri. Desigur, provocarea este imensă, însă reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de a menţine industria în Europa.

Transformarea Umicore

Gândiţi-vă la produsele noi, cum ar fi telefoanele inteligente şi tabletele. În fiecare an se produc efectiv milioane de astfel de obiecte, fiind prevăzute fiecare cu baterii de înaltă calitate. Umicore, o companie belgiană, şi-a început activitatea ca întreprindere minieră în urmă cu peste 200 de ani. Compania a înregistrat o ascensiune semnificativă în lanţul valoric şi a început să recicleze deşeuri metalice în locul activităţii de minerit. Umicore poate recupera din plăcile de circuit peste 95% din conţinutul de aur, transformându-l în lingouri de aur cu o puritate de 99,99%. Compania a suferit o transformare spectaculoasă, dintr-o mină de cărbuni într-o mină de aur, la figurat vorbind.

Totuşi, suntem departe de a exploata pe deplin potenţialul sectorului deşeurilor şi al reciclării. În prezent, sub 25% din deşeurile din plastic colectate sunt reciclate şi aproximativ 50% dintre acestea sunt în continuare depozitate. Aplicarea deplină a normelor existente ar conduce nu doar la o creştere a reciclării, ci ar crea totodată în jur de 400 000 de noi locuri de muncă până în anul 2020, echivalentul întregii populaţii a oraşului Braşov. Pentru a exploata pe deplin acest potenţial, am lansat un nou demers de stimulare a statelor membre în vederea îmbunătăţirii implementării normelor convenite în comun prin examinarea implementării în domeniul mediului.

De asemenea, mai sunt încă foarte multe de făcut în ceea ce priveşte transferul de taxe dinspre muncă înspre resurse şi eliminarea subvenţiilor dăunătoare mediului. Media UE în materie de venituri din taxe de mediu este de 6,35%. Taxele de mediu nu doar încurajează cetăţenii să îşi schimbe comportamentul. Extinderea sferei acestora ar permite totodată guvernelor să reducă fiscalitatea în sectorul muncii.

Pentru a îndeplini nevoile specifice ale pieţei muncii în cadrul economiei verzi, va trebui să ne asigurăm că actualii şi viitorii lucrători deţin cunoştinţele şi competenţele adecvate. Aceasta necesită adaptarea programelor de învăţământ şi a cursurilor de formare, precum şi perfecţionarea lucrătorilor deja activi. Statele membre dispun în acest sens de finanţare UE. În special, prin Erasmus+, programul UE în domeniul educaţiei şi al formării profesionale, programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 şi Fondul Social European, care pot sprijini acţiuni destinate actualizării şi perfecţionării competenţelor lucrătorilor.

Un lucru este clar: ecologizarea are sens în termeni comerciali, este benefică pentru mediu şi pentru populaţie.

Factorii de decizie, partenerii sociali, companiile şi instituţiile din domeniul educaţiei şi formării trebuie să contribuie fiecare pentru a asigura că Europa este pregătită să facă faţă realităţilor viitoare în materie de ocupare a forţei de muncă şi că europenii dispun de competenţe adecvate pentru o carieră în sectoarele verzi“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite