UPDATE Fostul şef militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, poreclit şi „măcelarul din Balcani“, condamnat la închisoare pe viaţă VIDEO INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Rako Maladici
Fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Rako Maladici

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a condamnat , miercuri, pe fostului lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici la închisoare pe viaţă. Poreclit „măcelarul din Balcani“, Mladici a fost acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

La peste 20 de ani de la conflictele care au dezmembrat fosta Iugoslavie, Ratko Mladici, 75 de ani, supranumit „măcelarul din Balcani“, a fost condamnat  miercuri de către TPIY  în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care şi pentru genocid, la închisoare pe viaţă.

Fostul şef militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, cel care a fost odată poreclit "măcelarul din Balcani" a fost acuzat de TPIY că ar fi efectuat "epurarea etnică" a unei părţi a Bosniei pentru a crea un stat sârb etnic pur în timpul războiului din Bosnia (1992-1995). 

Inculpatul a fost evacuat din sală pentru că aţipat la judecători

Cu puţin timp înainte de anunţarea verdictului, inculpatul a fost evacuat din sala de judecată a Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, după ce a ţipat la judecători că mint.

Judecătorul TPIY Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladici după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe şedinţa din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. „Ei mint. Dumneavoastră minţiţi. Nu mă simt bine“, a strigat Mladici.

Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric. 

   Mladici a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia.

   

Justiţia internaţională a calificat drept act de genocid masacrul de la Srebrenica, în care au fost ucişi peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci (musulmani) care încercau să fugă din această enclavă musulmană în iulie 1995. 

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofiţeri bosniaci sârbi, alţi doi fiind condamnaţi pentru ajutor şi complicitate. 

Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY îşi va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de aşa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MICT). 

Inculpat în iulie 1995 după acest război ce a făcut peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate, el a fost arestat în mai 2011.

Procurorul a cerut pedeapsa cu închisoarea pe viaţă în decembrie anul trecut. La finalul unor proceduri iniţiate în 2012, apărarea, la rândul ei, a pledat din nou pentru achitarea lui Mladici de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY, cu sediul la Haga) Serge Brammertz a adus un omagiu luni supravieţuitorilor conflictului din Balcani veniţi să depună mărturie în mai multe procese şi a lansat un apel la reconciliere într-o regiune care este încă fracturată, relatează marţi AFP. 

 „Adevăraţii eroi, singurii eroi sunt supravieţuitorii care au venit la TPIY, cei care au supravieţuit într-o groapă comună ore întregi şi care, după câţiva ani, au venit să-şi spună povestea şi să-i înfrunte pe vinovaţi“, a declarat Serge Brammertz.

Procurorul TPIY şi echipa sa au fost deseori inspiraţi de curajul victimelor în încercarea de a-i aduce în faţa justiţiei pe criminalii de război, a mărturisit Brammertz într-un interviu acordat AFP cu două zile înainte de verdictul istoric care va fi dat împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia Ratko Mladic.

„Victimele ne-au dat cu adevărat, echipei mele şi mie însumi, energia necesară pentru a ne face treaba pentru că ele ne amintesc de fiecare dată, din nou şi din nou, de ce a fost creat acest tribunal“, a continuat el. 

De la biroul său din cadrul tribunalului cu sediul la Haga, el îşi aminteşte că de la primele întâlniri cu victimele bosniace, cea mai mare cerere „a fost mereu de a-i vedea pe Radovan Karadzici şi Ratko Mladici arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei“.

Astfel, încheierea activităţii TPIY fără judecarea celor doi, acuzaţi de cele mai grave atrocităţi comise în Europa de la cel De-al Doilea Război Mondial, „ar fi fost pentru totdeauna unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria tribunalului“, a mărturisit procurorul.

Călătorind frecvent în regiunea Balcanilor, procurorul şi-a exprimat preocuparea faţă de recrudescenţa naţionalismului şi „politicienii care îi glorifică astăzi pe criminalii de război“, adăugând că „situaţia a regresat în ultimii ani“.

„Am sperat că va exista o acceptare a greşelilor, că va exista o acceptare comună a trecutului. Nu este cazul“, a spus cu regret Serge Brammertz. 'Dacă nu puteţi fi de acord cu trecutul, cum puteţi construi un viitor împreună?', a întrebat el. „Sper sincer că o nouă generaţie din fosta Iugoslavie va avea o lectură mult mai critică a trecutului pentru a avansa împreună“, a explicat procurorul TPIY.

image

Te-ar putea interesa:

Un „proiect nebunesc“ al lui Erdogan face valuri pe Bosfor

Mister cu privire la scopul tactic al uneia dintre cele mai ciudate arme dezvoltate de către Rusia: o super-torpilă nucleară

VIDEO Cum a fost împuşcat militarul nord-coreean în timp ce încerca să fugă în Coreea de Sud. Imagini surprinse de camerele de supraveghere de la graniţă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite