INTERVIU George Pufan, candidatul României la Curtea Europeană de Conturi, a trecut de votul Comisiei de Control Bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bruxelles

George Pufan, actualul secretar general al Curţii de Conturi din România, a trecut de votul din Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European pentru candidatura sa, din partea României, la Curtea Europeană de Conturi.  „Adevărul” publică, de la Bruxelles, un interviu oferit, în exclusivitate, de George Pufan.

„Adevărul”: Domnule George Pufan, aţi fost votat astăzi în Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European, vot pozitiv pentru candidatura dvs. pentru Curtea Europeană de Conturi. Nu a fost deloc uşor. Ziarul nostru va publica în detaliu această şedinţă care a avut momente de criză. Dacă dvs. veţi reprezenta România, care va fi mandatul cu care dvs. vă veţi prezenta în Luxemburg? 

George Pufan: Membrii Curţii de Conturi sunt aleşi dintre personalităţile care aparţin sau au aparţinut în statele din care provin instutuţiilor de control extern. Eu lucrez la Curtea de Conturi a României de la 1 mai 1994 când am ocupat, prin concurs, poziţia de funcţionar public de conducere, iar ulterior, începând cu iulie 2002, am concurat şi am câştigat acest concurs ca înalt funcţionar public - Secretar General al Curţii de Conturi până în prezent. 

De ce aţi subliniat şi în audiere această idee a obţinerii unui post prin concurs. Nu aşa se iau toate? 


Am făcut aceste menţiuni speciale deoarece există instituţii cum ar fi ministerele, în care procedura de nominalizare, de numire a secretarilor generali se face de către primul-ministru în funcţie, la momentul numirii, precum şi revocarea acestora din funcţie. În schimb, pentru instituţiile care aparţin, ca şi Curtea de Conturi a României, direct de parlament, numirea se poate face numai după susţinerea unui concurs care este organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. 

Care vor fi cele două-trei-patru zone despre care credeţi, după convorbirile pe care le-aţi avut cu reprezentanţii Curţii de Conturi, că le veţi coordona la Luxemburg?


Am avut o discuţie la Luxemburg acum trei săptămâni cu preşedintele Curţii de Conturi Europene, domnul Victor Caldeira, şi astăzi cu secretarul general Eduardo Luis Garcia al Curţii de Conturi europene. Deocamdată este prematură o discuţie la ce cameră este posibil să lucrez, dacă voi primi votul în plenul Parlamentului European. Ceea ce ştiu însă este că la acest moment, reprezentantul României la Curtea de Conturi Europene, domnul Ovidiu Ispir, lucrează la camera doi, care are ca domenii politici structurale, transporturi şi energie. Dar este premtaur de a mă propunţa, aceasta este o decizie pe care poate să o ia numai preşedintele Victor Caldeira după votul în plen. 

Cum s-a ajuns la numele dvs.în acest proces de alegere. Bănuiesc că momentul în care guvernul României a hotărât asupra numelui dvs. a avut nişte motive şi a avut între cine să aleagă. 

Da, din câte ştiu, au fost mai multe dosare de candidatură, de fapt în 2012, România a avut două candidaturi, este vorba de domnul Vasile Mircea Popescu şi de domnul Leonard Obran, probabil că s-a apreciat activitatea depusă de mine timp de 19 ani, echidistanţa, independenţa, faptul că nu fac parte şi nu am făcut parte din niciun partid politic, din nicio fundaţie sau organizaţie politică, că sunt înalt funcţionar public. Dosarele de candidaturi au fost pe masa Guvernului, aşa a fost decizia, mai multe nu pot să vă spun. 

Cât v-a afectat ceea ce a făcut doamna Macovei în cursul acestei audieri, practic un mini-scandal, dar care începe să fie auzit ca unul de porporţii. 

În toţi cei 19 ani de activitate la Curtea de Conturi nu am dat interviuri, este primul pe care îl dau, nu vreau să fac niciun fel de comentariu, nu intru în dezbateri politice, sunt apolitic şi profesionist. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite