Ceartă în Parlamentul European pe criza din Grecia. Tsipras, lovit din toate părţile. Guvernul grec a propus un nou plan de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras, ascultând reacţiile eurodeputaţilor la discursul său. FOTO via Twitter
Alexis Tsipras, ascultând reacţiile eurodeputaţilor la discursul său. FOTO via Twitter

„Cum puteţi spune Bulgariei că Grecia nu mai poate continua cu austeritatea, când în cel puţin alte cinci ţări din UE nivelul de trai este mai scăzut decât al grecilor?”, a tunat europarlamentarul german Manfred Weber în plenul Parlamentului European, după ce Tsipras a fost aplaudat pentru discursul său. Grecia a propus creditorilor un nou plan de salvare pe trei ani, iar cererea a fost înaintată Comisiei Europene şi Băncii Centrale.

Cererea Greciei pentru un al treilea ajutor financiar a fost transmisă Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene, anunţă „The Guardian“.

Preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a rugat cele două instituţii să estimeze nevoile financiare ale Greciei, riscul pentru zona euro şi sustenabilitatea datoriei publice.


Premierul francez: Este vital să ţinem Grecia în Europa

Franţa continuă să fie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Greciei în lupta de a evita Grexitul. Prim-ministrul francez Manuel Valls a declarat că este vital ca locul Greciei în zona euro să fie protejat.

Păstrarea Greciei în euro şi, astfel, în inima Europei şi în UE este de o importanţă majoră, şi din punct de vedere geostrategic şi geopolitic. Să lăsăm Grecia să iasă din zona euro ar înseamna să ne recunoaştem neputinţa“, spune Valls care adaugă că sfârşitul de săptămâna va fi vital pentru Grecia. „În joc este destinul Europei“, spune el.


Grecia propune creditorilor un plan de salvare pe trei ani

Guvernul grec a trasat planul pentru un alt ajutor, aducându-l în faţa creditorilor. Potrivit „Wall Street Journal“ (WSJ), Grecia solicită fonduri de la Mecanismul pentru Stabilitate Europeană (ESM),cunoscut şi ca fondul de salvare al Europei.

Potrivit WSJ, care notează că a văzut o copie a documentului, Guvernul afirmă în această scrisoare – un lucru extrem de important din perspectiva creditorilor ţării, subliniază publicaţia – că urmează să înceapă „implementarea unor reforme ale impozitelor şi schimbări în planul de pensie chiar de săptămâna viitoare“.


Donald Tusk încearcă să aplaneze situaţia dintre creditori şi greci

Preşedintele Consiuliului European aduce un echilibru în cadrul discursului său în Parlamentul European. Potrivit lui, sursa crizei din Grecia este cheltuirea peste măsură, nu moneda unică. Iată mesajul lui pentru Guvernul elen:

Căutaţi ajutor printre prieteni, nu printre duşmani, mai ales când aceştia nu sunt în stare să vă ajute“, spune Tusk, aparent referindu-se la Rusia.

Donald Tusk a avut un mesaj şi pentru creditorii Greciei:

Dacă vreţi să vă ajutaţi prietenul aflat la nevoie, nu-l umiliţi. Avem nevoie de unitate nu pentru că aceasta este o idee minunată, ci pentru că unitate este indispensabilă când iei decizii, spune Tusk, care adaugă că Grecia a depus propunerile în dimineaţa aceasta şi că speră că acesta este un semn bun.   Donald Tusk

Discursul rostit miercuri dimineaţă de Alexis Tsipras în Parlamentul European a stârnit reacţii puternice de ambele tabere. Principalele replici date de europarlamentari:


Manfred Weber, Uniunea Creştin-Democrată din Germania:

„Cum puteţi spune Bulgariei că Grecia nu mai poate continua cu austeritatea, când în cel puţin alte cinci ţări din UE nivelul de trai este mai scăzut decât al grecilor?

Domnul Tsipras stă în faţa noastră drept un reprezentant al democraţiei elene. Dar şi Slovacia ia acum în calcul organizarea unui referendum, iar asta pentru că s-a săturat să pună bani la bătaie pentru greci. 

Europa nu este suma unor viziuni naţionaliste. Europa este compromis. 

Distrugeţi încrederea în UE. 

Nu spuneţi adevărul poporului dumneavoastră. Nu duceţi o politică demnă. 

Vă înconjuraţi cu prieteni nepotriviţi (referire la scrisoarea pe care Fidel Castro i-a trimis-o lui Tsipras - n.r.)” 


Nigel Farage, liderul UKIP (extremă dreapta, Regatul Unit al Marii Britanii): 

„Nu vorbim doar despre Grecia. Întreaga zona mediteraneană foloseşte o monedă greşită. 

Continentul este divizat. Există un nou zid al Berlinului şi se numeşte euro.

Ascultaţi doar cum liderul german (Manfred Weber -  n.r.) l-a atacat pe domnul Tsipras.” 


Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional (extremă dreapta, Franţa):

La fel ca Nigel Farage, Le Pen a pledat pentru salvarea Greciei din „fălcile de oţel” ale euro. Ea şi-a argumentat poziţia folosind mai multe opinii ale economistului laureat cu Nobel Paul Krugman. 


Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, (Partidul Liberal-Democraţilor Flamanzi, conservator):

Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European a avut un discurs destul de violent la adresa premierului grec Alexis Tsipras.

„M-am înfuriat azi dimineaţă pe domnul Tsipras, deoarece trebuie să vedem propuneri concrete din partea lui. Putem evita un Grexit doar dacă îşi asumă responsabilitatea“, notează pe Facebook Verhofstadt.

Iată cuvintele europarlamentarului: 

Domnule Tsipras, nu trebuie să vă fie frică de Parlamentul European. Aici, pentru prima dată discutăm ce aţi făcut dumneavoastră. Nu există nicio soluţie posibilă care să nu fie discutată aici.    Aţi spus că grecii au făcut eforturi enorme. Dar problema nu este la cetăţeni, ci la clasa politică care nu a făcut destule pentru Grecia.    Sunt furios pentru că vorbiţi despre reforme dar nu vedem propuneri concrete de reformă. Nu doar că de cinci ani ne îndreptăm ca somnambulii spre un Grexit, acum suntem conştienţi.   Pentru Grexit, nu dumneavoastră nici nu noi cei de aici trebuie să plătim, ci poporul grec, cetăţenii obişnuiţi vor plăti. Dacă vrem să evităm asta, există o singură soluţie: să veniţi cu un pachet de reforme credibil, să faceţi un calendar clar, cu termeni de valabilitate, cu deadline-uri.    Sunt cinci lucruri pe care trebuie să le faceţi: În primul rând să puneţi capăt sistemului de clientelism.    În urmă cu trei săptămâni, 13 directori din Ministerul Educaţiei trebuiau numiţi şi, din greşeală, 12 erau din Syriza, şi doar unul avea afilieri politice necunoscute. Asta este realitatea. Vă folosiţi de sistem pentru propriul interes.    Trebuie să tăiaţi din sectorul public. Da, ştiu, e dificil pentru cei de stânga, dar trebuie făcut.    Domnule Tsipras trebuie să transformaţi băncile de stat în private, trebuie să deschideţi pieţele pentru tineri.    Nu aveţi legislaţie, puneţi una pe masă!   Şi, în final, să propunem să punem capăt privilegiilor din ţara dumneavoastră: privilegiile proprietarilor de bărci, ale militarilor, ale Biserticii Ortodoxe, ale insulelor greceşti şi să nu uităm de cele ale partidelor politice. Ce vă cer este să puneţi totul cap la cap şi să le puneţi pe masa negocierilor şi noi vom fi gata să găsim o soluţie pentru aceste probleme.    Nu a existat niciodată un premier atât de puternic în Grecia cu un asemenea mandat puternic. Doar dumneavăastră puteţi face aceste schimbări. Şi noi avem responsabilităţi, dar dumneavoastră aveţi o alegere de făcut, foarte simplă: cum vreţi să fiţi ţinut minte? Ca un accident politic sau ca un adevărat revoluţionar în reforme? Arătaţi că sunteţi un lider adevărat şi nu un fals profet.  

La încheierea discursului, preşedintele Asociaţiei Democrate din Europa a fost răsplătit cu aplauze îndelungate.

Atac dur al fostului premier belgian Guy Verhofstadt la adresa lui Tsipras 


Gianni Pittella, preşedintele grupului social-democrat din Parlamentul European, ales în PE pe liste Partidului Democrat din Italia:

„Să nu transformăm Parlamentul European într-un stadion. 

Este în joc viitorul Europei, care include Grecia. 

Noi, socialiştii, nu vom accepta niciodată un Grexit.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite