Macron se aşteaptă la un compromis în octombrie privind muncitorii detaşaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că a făcut progrese cu liderii austriac, ceh şi slovac pentru găsirea unei soluţii la problema muncitorilor detaşaţi în UE şi că se aşteaptă la un compromis în octombrie, relatează Reuters.

„Discuţiile noastre marchează un pas real înainte, progres real spre un compromis în octombrie şi sunt fericit în legătură cu acest lucru”, le-a spus Macron reporterilor după minisummitul din oraşul austriac Salzburg.

Preşedintele francez face săptămâna aceasta un turneu de trei zile în Europa Centrală şi de Est, unde încearcă să obţină susţinere pentru iniţiativa sa de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi – un subiect sensibil, care a exacerbat diviziunile Est-Vest.

Hexagonul se plânge de mult timp că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil prin plasarea pe alte pieţe a forţei de muncă ieftine, susţinând că detaşarea de muncitorii slab plătiţi afectează piaţa locală a muncii şi erodează protecţia în acest domeniu în statele cu salarii mai mari.

Deşi muncitorii detaşaţi reprezintă mai puţin de 1% din forţa de muncă din UE – mulţi dintre ei lucrează în sectoarele de transport şi în construcţii – subiectul a accentuat diviziunile dintre Estul sărac şi Vestul bogat.

Directiva pentru muncitorii detaşaţi le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.

Macron a apreciat că nu merge suficient de departe o propunere a Comisiei Europene pentru ca pachetele salariale ale muncitorilor detaşaţi să includă beneficii în concordanţă cu reglementările ţării-gazdă şi ca toate contractele lor să fie limitate la doi ani.

Pe de altă parte, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia – cunoscute împreună ca Grupul de la Vişegrad – cred că propunerile merg prea departe. Aceste ţări consideră că ar trebui să aibă dreptul să concureze cu preţuri mai mici, pentru a-şi reveni după deceniile de stagnare comunistă.

Estonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, urmează să prezinte o nouă propunere în septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite