Macron îşi prezintă la Sorbona, într-un „discurs despre Europa“, „proiectele-cheie“ în vederea unei reaşezări a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Emmanuel Macron
Preşedintele SUA, Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi prezintă marţi ambiţiosul proiect în vederea unei ”reaşezări” a Europei, în pofida perspectivei unui Guvern german mai puţin receptiv în urma alegerilor de duminică, relatează AFP.

Ales în mai, Macron urmează să susţină un ”discurs despre Europa” marţi, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), la prestigioasa Universitate Sorbona, la Paris.

În faţa studenţilor francezi şi străini, preşedintele francez de centru va propune o serie de ”proiecte-cheie” la scară europeană şi o metodă în vederea elaborării, până în vara lui 2018, a unei foi de drum a Uniunii Europene pe o perioadă de zece ani, a precizat Palatul Élysée.

El îşi va detalia proiectul unei Europe cu mai multe formate, în vederea depăşirii dificultăţii luării deciziilor cu unanimitatea de către Cei 27. Obiectivul este ca, în fiecare subiect, UE să avanseze cu ţrile care doresc acest lucru ”fără ca ţările care nu o vor să le împiedice pe altele să avanseze”.

Macron a explicat în vară mai multe dintre iniţiativele sale, însă a ţinut să aştepte să treacă alegerile parlamentare germane pentru a deschide această ”nouă pagină” a UE.

Însă victoria prea slabă a cancelarului Angela Merkel ar putea să reprezinte o frână a Europei la care se ambiţionează Macron. Merkel este necesar să se alieze cu liberalii (FDP), care nu doresc o consolidare a Europei.

Liderul liberalilor Christian Lindner a avertizat deja că se va opune aprig proiectului de buget al zonei euro al preşedintelui Macron - prin care speră să se finanţeze investiţii în infrastructură.

Lindner nici nu vrea să audă că banii ”aterizează în Franţa în vederea unor cheltuieli publice sau în Italia în vederea reparării greşelilor lui (Silvio) Berlusconi”, în contextul în care Emmanuel Macron pledează în favoarea înfiinţării unui minister şi unui buget al Celor 19 state din zona euro.

Cu toate acestea, Parisul nu vrea să-şi modifice propunerile şi speră să le impună, în pofida crucialei susţineri a Germaniei.

Ceea ce nu exclude nici vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis. El a declarat că ”speră ca negocierile (în Germania) să conducă la un Guvern capabil să arate drumul în vederea facilitării discuţiilor pe tema unei consolidări a Uniunii monetare”.

”Noi vedem o posibilitate să se ajungă la un acord”, a apreciat el.

MĂSURI EMBLEMATICE

Palatul Élysée consideră că, oricum, nu are rost să mai aştepte. ”Acesta este momentul bun să ne propunem viziunea, pentru că, dacă aşteptăm prea mult, negocierile de coaliţie din Germania vor avansa puternic şi ni se va putea obiecta că Parisul nu şi-a făcut cunoscute poziţiile dinainte”.

Preşedintele Macron şi-a multiplicat consultările cu partenerii în ultimele zile. El a discutat în două rânduri cu cancelarul german şi cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker. El urmează să facă acelaşi lucru cu şefii de Guvern italian Paolo Gentiloni şi spaniol Mariano Rajoy înaintea discrusului său, potrivit Élysée.

La Sorbona, preşedintele va dezvălui ”măsuri ambiţioase” şi ”concrete”. ”Propuneri care vor lansa dezbaterea” la nivel european, ideal ”înainte de sfârşitul anului”, precizează serviciile sale.

Între ele se află înfiinţarea unei agenţii europene a inovaţiei, un Erasmus lărgit, un cadru de taxare a giganţilor în domeniul digital, Gafa, sau o cooperare în domeniul luptei împotriva terorismului.

Macron urmează să abordeze de asemenea convergenţa fiscală şi socială, a policii educaţiei şi a culturii, dar şi instrumente economice care să permită înfruntarea unor crize monetare, pe lângă înfiinţarea unui guvern economic al zonei euro, cu un ministru şi un buget proprii, controlate de către un parlament al zonei euro.

În aceste ultime săptămâni Merkel a primit cu prudenţă ideile evocate de către Macron.

”Nu vocabularul în sine - ministru european al Finanţelor, buget al zonei euro - este important, ci şi ceea ce se ascunde în spatele lui. Iar în acest sens discut cu preşedintel francez”, ”dar nu a venit momentul să spun că asta merge, iar asta nu”, a declarat Merkel luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite