Macron dă mai mulţi bani la Apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase luni de la spectaculoasa şi inedita demisie a şefului de Stat Major al Armatei franceze, generalul Pierre de Villiers, care dorea să protesteze faţă de economiile pe 2017 cerute militarilor, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a demarat operaţiunea de recâştigare a simpatiei militarilor.

În cadrul unei ceremonii organizate la bordul portelicopterului „Dixmude“, ancorat la Toulon, şi în faţa a 1500 de militari, Macron a anunţat că până în 2025 bugetul Apărării va ajunge la 2% din PIBul ţării. Incă de anul acesta, într-un context de ameninţări sporite, bugetul pentru apărare va creşte cu 1,8 miliarde de euro pentru a atinge suma de 34,2 miliarde. Franţa îşi va dubla bugetul pentru operaţiunile militare din străinătate.

Finanţarea pentru operaţiunile militare din afara ţării va creşte de la nivelul actual de 450 de milioane de euro, până la 1,1 miliarde de euro în 2020, a mai spus Macron.  Circa 4.000 de militari francezi sunt mobilizaţi în prezent în Niger, Mali şi Ciad pentru a ajuta forţele de securitate locale să lupte împotriva extremiştilor islamişti în regiunea Sahel. 

Comandantul suprem al armatei franceze a declarat că costul operaţiunilor din străinătate a fost constant subestimat, conducând la dispute în legătură cu modificările bugetare.  Macron şi-a exprimat de asemenea sprijinul puternic pentru cooperarea în domeniul apărării europene.

„Autonomia strategică europeană este o necesitate geopolitică“, a mai spus el. Sublinind faptul că Franţa este pe cale să devină „armata de referinţă europeană“, preşedintele francez a pledat din nou în favoarea unei „cooperări în materie de apărare“. Pentru liderul de la Paris, „Germania este un partener primordial iar Marea Britanie, în ciuda Brexitului, va rămâne un partener esenţial“.

În schimbul acestor concesii financiare, preşedintele a cerut Armatei „o mai mare exigenţă colectivă. Fiecare cheltuială va fi evaluată prin prisma utilităţii sale operaţionale“ a insistat Macron care a promis de asemenea că va „veghea personal“ la respectarea acestor exigenţe.

Şeful statului francez a mai anunţat „lucrări de reînoire“ ale celor două componente ale disuasiunii nucleare : marina şi aviaţia. „Disuasiunea nucleară este de mai bine de 50 de ani cheia de boltă a strategiei noastre de apărare“ a reamintit Macron. Bani suplimentari vor primi de asemenea serviciile de informaţii militare şi cei care se ocupă de cyber-apărare.

Emmanuel Macron a adresat şi un avertisment industriaşilor din sectorul militar cerându-le „un mai bun raport cost-eficacitate“ pentru toate materialele,  criticând lobbyingul făcut de partizanii construirii unui al doilea port-avion cu propulsie nucleară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite