Macron reafirmă în faţa lui Netanyahu responsabilitatea Franţei în razia şi deportările de la Vel d'Hiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu şi Emmanuel Macron Foto: EPA
Benjamin Netanyahu şi Emmanuel Macron Foto: EPA

Emmanuel Macron a reafirmat duminică responsabilitatea Franţei - şi nu doar a regimului de la Vichy - în razia de la Vel d'Hiv, în 1942, în prezenţa lui Benjamin Netanyahu, primul lider israelian care asistă la această ceremonie, relatează AFP.

”Da, o spun din nou aici, Franţa este cea care a organizat această razie iar apoi deportarea şi deci moartea a aproape tuturor celor 13.152 de persoane de confesiune evreiască smulse pe 16 şi 17 iulie din casele lor”, a declarat preşedintele Republicii.

”Niciun singur german” nu a participat la organizarea acestei razii, a adăugat şeful statului, care a spus că se află ”aici în vederea perpetuării firului întins în 1995 de Jacques Chirac", primul preşedinte al Republizii care a recunoscut responsabilitatea Franţei în persecuţiile antisemite şi nu doar ale regimului de la Vichy.

”Şi mai recent, ceea ce noi credem stabilit prin autorităţile Republicii, fără vreo distincţie partizană, adeverit de către toţi istoricii, (...) a fost contestat de reprezentanţi politici francezi, pregătiţi să împingă înapoi adevărul”, a spus Macron referindu-se, fără să îi spună numele, la preşedinta FN Marine Le Pen.

Acest episod tragic din istoria Franţei a provocat o polemică în timpul ultimei campanii prezidenţiale. Marine Le Pen a fost dur criticată după ce a spus că Franţa ”nu este responsabilă de Vel d'Hiv”.

”Ar însemna să li facă o onoare acestor falsificatori să li se răspundă. Însă să se tacă ar fi şi mai rău, ar însemna o complicitate”, a spus Macron.

Netanyahu, căruia Macron i-a spus ”dragă Bibi”, a salutat ”gestul foarte, foarte puternic” al invitaţiei preşedintelui francez.

”El mărturiseşte prietenia veche şi profundă între Franţa şi Israel”, a spus Netanyahu, care şi-a susţinut prima parte a discursului în franceză, mulţumindu-le ”din toată inima” lui Macron şi ”poporului francez”.

Cei doi lideri, care se întâlnesc oficial pentru prima oară, urmau să se întreţină la Elysée, după această ceremonie în care i s-au adus omagii lui Simone Veil, un fost ministru şi o supravieţuitoare a Auschwitzului care a decedat în iunie.

Macron a fost aplaudat după ce a promis că nu va ”ceda nimic antisemitismului, căci el este forma reinventată a antisemitismului”.

”Vieţi luate”

El a evocat de asemenea uciderea lui Sarah Halimi, o femeie omorâtă în aprilie, la Paris, de un vecin musulman, care nu a fost acuzat în mod oficial de antisemitism până în prezent.

”În pofida negării asasinului, justiţia trebuie să facă de-acum lumină cu privire la moartea lui Sarah Halimi", a declarat şeful statului, aplaudat şi de această dată.

Faptul că nu s-au formulat acuzaţii de antisemitism în această crimă a provocat furie în comunitatea evreiască.

”Într-o zi, pentru că am tăcut, pentru că nu am vrut să vedem, se trece la fapte. Atunci, ceea ce erau doar vorbe, ceea ce era pentru unii doar ură formulată diferit, iar pentru alţii o formă de laşitate şi o complacere în a nu vrea să vadă, atunci asta ajunge la luarea de vieţi şi la oameni care ucid”, a spus Macron, evocând antisemitismul.

Şeful statului a enumerat nume ale unor victime ale unor crime şi atentate antisemite comise în ultimii ani, dar şi pe cele ale lui Brahim Bouarram, un marocan înecat în Sena de activişti de extremă dreapta în 1995, şi al lui Jacques Hamel, un preot catolic ucis în atentatul jihadist de la Saint-Etienne-du-Rouvray în iulie 2016.

La Elysée, cei doi lideri, care s-au întâlnit deja în mod informal în marja omagiului adus fostului cancelar german Helmut Kohl pe 1 iulie la Strasbourg, abordează probleme legate de situaţia din Siria şi Iran.

Cu privire la conflictul israeliano-palestinian, Emmanuel Macron, care l-a primit recent la Elysée pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, şi-a reiterat susţinerea faţă de soluţia cu două state şi a condamnat colonizarea israeliană.

Potrivit preşedinţiei, întâlnirea va reprezenta ocazia ”semnalării absenţei noastre de complezenţă faţă de Iran”, oaia neagră a Israelului, care a efectuat în iunie primul său tir de rachetă asupra unui teritoriu străin, împotriva unor ţinte aparţinând grupării Statul Islamic în Siria. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite