Mâine, la Bruxelles, marea bătălie pentru relocarea celor două agenţii europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

În reuniunea de mâine a Consiliului Afaceri Generale se va discuta şi apoi vota relocarea celor două Agenţii ale UE găzduite până acum de Marea Britanie: Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Agenţia Bancară Europeană (ABE).

Conform graficului stabilit de Consiliu, până la 1 august au fost depuse ofertele oficiale din partea Statelor membre care ar dori să găzduiască una sau ambele agenţiile, cu argumentele necesare şi angajamentele în ce priveşte asigurarea condiţiilor optime de lucru pentru personalul detaşat. 

România şi-a declarat interesul pentru EMA, agenţia europeană însărcinată cu evaluarea ştiuinţifică, supravegherea şi controlul securităţii medicamentelor în UE, activitatea sa fiind considerată ca esenţială pentru buna funcţionare a pieţei comune europene a medicamentelor. România a propus Bucureştiul ca oraş de relocare, mai înregistrându-se încă alte 18 oferte: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varşovia şi Zagreb. Puteţi găsi aici integral, toate documentele depuse de ţările ofertante, inclusiv documentul românesc dar şi site-ul web creat special pentru a susţine cererea ţării noastre.

Miza este cu adevărat importantă: este vorba despre una dintre cele mai importante şi credibile agenţii din UE, cu peste 900 de funcţionari şi care generează indirect, de regulă, aproape 3.000 de locuri suplimentare de muncă în ţara în care funcţionează. 

Dincolo de asta, decizia va fi în principal una politică deoarece în lupta s-au angajat deja unii şefi de stat, iar lobby-ul naţional s-a deschis de luni de zile în toate capitalele europene dar şi la nivelul instituţiilor de la Bruxelles, asta în paralel cu lansarea de studii de fezabilitate şi oportunitate atât de Comisia Europeană cât şi de EMA care a elaborat propria sa analiză exhaustivă în acest sens (defavorabilă României, printre altele). Speranţa noastră este că se va lua totuşi în seamă faptul că în centrul şi estul Europei se află relativ foarte puţine asemenea agenţii. Dar în principal vor conta stabilitatea politică şi nivelul de predictibilitate a evoluţiilor dintr-o ţară sau alta, ceea ce, în acest moment, a anulat complet şansele Barcelonei după referendumul unilateral pentru independenţă şi nesiguranţa asupra evoluţiilor viitoare în zonă.

Aveţi aici evaluarea Comisiei Europene privind propunerea României, iar aici lista de probleme identificate de experţi, foarte ciudată fiind lipsa oricăror precizări privind sediul principal: oferta nu oferă informaţiile necesare privind sălile de şedinţă şi facilităţile de conferinţe, dimensiunea sălilor de şedinţă sau ale spaţiilor de tip „lounges“. În comparaţie, puteţi consulta evaluările privind oferta franceză (oraşul Lille), considerată drept având mari şanse de câştig tocmai datorită faptului că preşedintele Macron a anunţat deja că o va „susţine cu toată puterea“.  

s

În evaluarea finală a ofertelor pentru relocarea celor două agenţii au contat criterii precum: nivelul maxim de impozit pe venit, numărul de vorbitori de engleză, numărul de locuinţe de lux, existenţa serviciilor de călcătorie-spălătorie, menaj la domiciliu, numărul sălilor de gimnastică de lux, al restaurantelor, magazinelor de înaltă calitate, serviciilor UBER, un calcul asupra minutelor de zbor şi posibilităţii obţinerii de bilete „flexibile“, calitatea generală a infrastructurii de transport rutier.

Pentru şedinţa de mâine se pare că s-a ajuns la un acord ca primul punct al discuţiei urmată de vot să fie EMA şi apoi, după o oră, să fie negociată şi relocarea ABE (pentru care, cu mari şanse de succes, candidează oraşul Frankfurt în competiţie cu Dublin). 

Vom vedea care va fi rezultatul şi ce avem de învăţat din acest joc, imagine a raporturilor de forţe, mai vechi şi mai noi, din Europa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite