Lipsa de interes a nemţilor pentru Brexit ar trebui să îngrijoreze Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May şi Angela Merkel la Summitt-ul G20/ Foto: EPA
Theresa May şi Angela Merkel la Summitt-ul G20/ Foto: EPA

Faptul că întreg procesul politic din jurul Brexitului nu are niciun ecou în mass media sau în discursul politic din Germania ar trebui să îngrijoreze oficialii britanici, care se pare că şi-au pus speranţele în Angela Merkel pentru obţinerea unui acord dorit, scrie publicaţia online Politico.

„De luni bune deja, o lungă paradă de oficiali britanici au vizitat Berlinul, în ceea ce pare a fi un efort inutil de a atrage atenţia asupra poziţiei lor dezavantajoase în care se află. Inevitabil, discuţiile cu omologii lor germani ajung într-un moment incomod (atunci când sunt aduse în discuţie Curtea Europeană de Justiţie, modelul elveţian, sau alt subiect asemănător), atunci când devine clar că oficialii germani nu au nici cea mai vagă idee al ce anume se referă oaspeţii lor”. Astfel descrie Matthew Karnitschnig, corespondentul celor de la Politico, modul în care Berlinul tratează negocierile pentru Brexit ale Londrei.

Brexitul nu este o temă politică în Germania. Niciun scrutin electoral nu va fi câştigat sau pierdut din cauza Brexitului. Poziţia Angelei Merkel - de a susţine poziţia comună, alături de Franţa şi Comisia Europeană - nu este deloc controversată, existând un consens general în rândul partidelor politice din Germania.

Pentru Berlin, Brexitul este mai degrabă un subiect de glume decât un proces complex de negociere. „Oficialii germani glumesc acum că britanicii devin repede cel mai mare grup de refugiaţi din Berlin”, scrie jurnalistul publicaţiei americane.

Aceştia din urmă sunt amuzaţi de faptul că acum britanicii au devenit cunoscători a detaliilor fine ale legislaţiei europene, lucru ce nu s-a întâmplat în deceniile în care Marea Britanie a fost membră a UE.

Un proeminent comentator german, scrie M. Karnitschnig, a comparat-o recent pe Theresa May cu „un gândac ce a căzut pe spate şi acum loveşte cu picioarele în aer în disperare”. Iar, după cum o arată evenimentele din ultimele zile, oficialii germani nu au arătat nicio înclinaţie pentru a o ajuta să stea pe propriile picioare.  Eforturile eşuate, din spatele scenei, ale Theresei May de a convinge Berlinul să permită avansarea negocierilor în faza următoare este doar ultimul exemplu al lipsei de voinţă din partea Germaniei de a ajuta Marea Britanie.

„Parisul şi Berlinul au fost clare în ceea ce i-au transmis negociatorului şef, Michel Barnier: Mandatul pe care l-a primit din partea Consiliului European priveşte doar negocierea fazei 1”, a afirmat un înalt oficial german.

„Britanicii par să nu înţeleagă că dacă nu obţinem un rezultat în acest stadiu al negocierilor, atunci nu vom avansa la faza următoare”.

Marea Britanie a sperat că Berlinul va interveni, într-un final, pentru a-şi proteja interesele economice pe care le are în Regatul Unit. Se pare că aceste speranţe se dovedesc a fi fost deşarte. Companiile auto germane vor fi probabil afectate de către ieşirea Marii Britanii din piaţa comună, dar influxul firmelor financiare în Frankfurt se pare că a convins Berlinul că Brexitul nu va fi atât de rău pe cât s-a temut iniţial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite