Partidul aflat la putere în Polonia şi-a reluat demersurile de reformare a sistemului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respinsă prin veto de preşedintele Andrzej Duda, controversata reformă a sistemului judiciar polonez a fost reluată de partidul aflat la guvernare. În acest context, mai multe ONG-uri au cerut abandonarea demersului, avertizând că va pune capăt democraţiei.

Guvernul polonez şi-a reluat miercuri demersurile pentru adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar, la patru luni după ce Andrzej Duda s-a opus, prin veto, la două propuneri.

Propunerea privind numirea şi înlocuirea judecătorilor Curţii Supreme de către ministrul Justiţiei este contestată de opoziţie, care atrage atenţia că partidul aflat la putere ar putea numi judecătorii după bunul plac şi controla astfel sistemul judiciar.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat în prezent la putere în Polonia, susţine că reforma este necesară, deoarece instanţele sunt lente, ineficiente şi blocate în mentalitatea din perioada comunistă, transmite agenţia de presă DPA, citată de Agerpres în pagina electronică.

Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie care atenţionează că această reformă încalcă statul de drept, în timp ce Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Poloniei, adică privarea de dreptul de vot în UE.

În acest context, 28 de ONG-uri poloneze, susţinute de Amnesty International şi Fundaţia Helsinki, cer abandonarea demersului, avertizând că va pune capăt democraţiei.

Un membru al PiS a declarat că noile amendamente ar putea fi votate pe 6 sau 8 decembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite