Polonia: Senatul adoptă controversata lege privind Curtea Supremă, în ciuda unor proteste de amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni au protestat vineri la Varşovia Foto: EPA
Mii de oameni au protestat vineri la Varşovia Foto: EPA

Senatul polonez a adoptat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o lege controversată privind reforma Curţii Supreme poloneze, un act normativ despre care opoziţia spune că va reduce independenţa sistemului judiciar din Polonia, transmite DPA, citând agenţia PAP.

Legea în cauză a provocat şi demonstraţii de amploare. Vineri, la Varşovia, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de acest act normativ care îi va permite guvernului să înlocuiască judecătorii din cadrul Curţii Supreme.

Această lege face parte din pachetul de reforme despre care criticii spun că va politiza sistemul juridic al ţării. Actul normativ fusese votat joi şi în Sejm, camera inferioară a Parlamentului polonez. 

Pentru a putea intra în vigoare, noul act normativ trebuie să fie promulgat de preşedintele Andrzej Duda, care în campania electorală pentru alegerile din 2015 a fost susţinut de Partidul Lege şi Justiţie, aflat în prezent la guvernare.

În cursul zilei de vineri, Duda a fost de acord ca luni să discute despre acest controversat act normativ cu preşedinta Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf.

Mii de protestatari s-au adunat în faţa palatului prezidenţial din Varşovia cerându-i lui Andrzej Duda să nu promulge reformele. 

Strigând „Polonia europeană!“ şi „Vrem veto!“, demonstranţi îngrijoraţi de starea democraţiei din ţara lor şi de avertismentele Bruxelles-ului la adresa guvernanţilor au ieşit în stradă şi la Cracovia, Wroclaw şi Poznan.

Proteste Polonia Poznan EPA

Proteste de amploare la Poznan Foto: EPA

Criticii spun că o Curte Supremă subordonată ar putea invalida viitoare rezultate ale alegerilor. 

Noile tensiuni din Polonia vin după ce, miercuri, Comisia Europeană a cerut Guvernului polonez să „suspende“ noile reforme controversate din sistemul său judiciar, aducând în discuţie sancţiuni fără precedent în cazul în care Varşovia nu pune capăt „riscurilor clare“ care planează asupra statului de drept, a transmis AFP, preluată de dhnet.be.

Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi referitoare la Consiliul Naţional al Magistraturii, Curtea Supremă, Şcoala Naţională de Magistratură şi organizarea tribunalelor ordinare.

„Suntem de-acum foarte aproape de a declanşa articolul 7 al tratatului UE“, sinonim cu posibile sancţiuni precum suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul Uniunii, a avertizat miercuri vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans.

De asemenea, Departamentul de Stat american le-a cerut vineri tuturor părţilor implicate din Polonia să se asigure că reforma justiţiei respectă Constituţia poloneză, obligaţiile juridice internaţionale ale Varşoviei, precum şi principiul independenţei sistemului judiciar şi cel al separaţiei puterilor în stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite