Premierul britanic, Theresa May, îşi uneşte partidul atacând Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May a atacat Rusia în discursul pe care l-a susţinut sâmbătă la Congresul Partidului Conservator, la Londra, după o săptămână de puternice tensiuni diplomatice, pe care le-a folosit pentru a obţine sprijin, scrie AFP.

În contextul în care se confruntă cu disensiuni dure în rândul partidului în dosarul Brexitului, premierul britanic a reuşit să-şi restaureze autoritatea, afişându-şi fermitatea faţă de Moscova în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei acestuia Iulia, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

”Nu vom tolera niciodată ameninţarea Guvernului rus la adresa vieţii cetăţenilor britanici sau străini pe teritoriul britanic”, a declarat ea în faţa a mii de activişti şi aleşi, care au aplaudat-o îndelung.

Decizia sa, anunţată miercuri, de a expulza 23 de diplomaţi ruşi din Regatul Unit şi de a suspenda relaţiile bilaterale ”la nivel înalt” între cele două ţări a primit, între timp, o largă susţinere în clasa politică britanică, inclusiv din partea premierilor galez şi scoţian, care provin din opoziţie, şi i-a permis să unească partidul.

”CONSENS” ÎN PARLAMENT

”Am observat un consens în Camera Comunelor săptămâna aceasta, pe măsură ce deputaţii, din toate partidele, s-au ridicat să condamne acţiunile Rusiei şi să susţină poziţia Guvernului”, şi-a exprimat ea satisfacţia. Ea a subliniat că a primit susţinerea Statelor Unite, NATO, Uniunii Europene (UE) şi ONU.

Liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, care a predicat prudenţa şi a refuzat să acuze Moscova, a făcut, din contră, obiectul unor critici inclusiv în partidul său, săptămâna aceasta.

După ce Rusia a anunţat sâmbătă expulzarea a 23 de diplomaţi britanici şi închiderea la Moscova a British Institute, organizaţia care promovează cultura şi limba engleză, ca răspuns la sancţiunile britanice, Theresa May a declarat că Guvernul a ”anticipat un răspuns de acest fel”.

Ea a acuzat Rusia de ”încălcarea flagrantă” a dreptului internaţional şi Convenţiei asupra armelor chimice. ”Acest act de agresiune rusă este antiteza însăşi a valorilor liberale şi democratice care definesc Regatul Unit”, a declarat ea.

Discursul său a contrastat cu intervenţia catastrofală la precedentul congres al partidului, în octombrie, când a fost cuprinsă de un acces de tuse interminabil, a fost întreruptă de un comediant care i-a întins un formular de concediere, în timp ce literele sloganului conservator scris pe zid în spatele ei s-au desprins una câte una.

DIAGNOSTICATĂ DIABETICĂ

Cu scopul de a păstra această unitate şi această autoritate regăsită, Theresa May s-a ferit să abordeze subiectul delicat al negocierilor Brexitului, care îi împarte în continuare profund pe conservatori şi s-a livrat unei lungi pledoarii în favoarea serviciilor publice, calul de bătaie al opozanţilor săi politici.

”Fiecare în sânul partidului nostru este profund ataşat serviciilor noastre publice”, a spus ea. ”Atunci când am fost diagnosticată diabetică, NHS (National Health Service, serviciul naţional britanic de sănătate) a fost acolo pentru mine”, a spus ea, într-o rară exprimare a experienţei sale personale.

Regatul Unit este însă împotmolit în discuţii dificile cu Bruxellesul în vederea definirii unei perioade de tranziţie după ieşirea ţării din UE, pevăzută într-un an, şi mai ales a viitoarelor relaţii comerciale.

Un summit european este prevăzut săptămâna viitoare la Bruxelles, în cursul căruia Cei 27 urmează să-şi adopte poziţia cu privire la cadrul relaţiilor post-Brexit cu Regatul Unit, pe plan comercial.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a cerut marţi Theresei May să ”fie mai clară cu privire la modul cum vede Regatul Unit viitoarea sa relaţie cu UE”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite