Premierul Viktor Orban afirmă că Ungaria va sprijini Polonia în lupta cu „inchiziţia“ Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban Foto: EPA
Viktor Orban Foto: EPA

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă după-amiază, în timpul unui discurs ţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că Budapesta are de gând să lupte pentru a apăra Polonia, după ce liderii europeni au ameninţat cu posibile sancţiuni împotriva Varşoviei, ca urmare a controversatelor reforme judiciare aprobate de conservatorii de la PiS, transmite Reuters.

”Ofensiva inchiziţiei împotriva Poloniei nu va avea niciodată succes, pentru că Ungaria va recurge la toate opţiunile legale pentru a demonstra solidaritate cu polonezii în Uniunea Europeană”, a declarat premierul Orban într-un discurs din faţa mulţimii de la Băile Tuşnad.

Viktor Orban a intrat adeseori în dispute aprinse cu liderii europeni de la Bruxelles, care l-au condamnat pentru acţiunile nedemocratice, ce au dus la erodarea statului de drept din Ungaria.

Însă, premierul maghiar nu s-a sfiit să se prezinte drept un luptător pentru libertate şi suveranitate naţională în faţa autorităţii ”ilegitime” de la Bruxelles.

Alegerile parlamentare din Ungaria au şi o miză europeană

Premierul Ungariei a declarat sâmbătă că alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor în ţara vecină au şi o „miză europeană“ şi că prin măsurile luate Ungaria a reuşit să înfrâneze valul de migraţie către Europa, potrivit Agerpres

Orban a adăugat că „se aud voci“ potrivit cărora dacă socialiştii vor veni la putere în urma alegerilor de anul viitor, vor demola acel gard şi vor lăsa emigranţii să intre în Ungaria şi în Europa, deci, vor „ajuta la acel proces de amestecare a populaţiei autohtone europene cu cea musulmană“.

Premierul Ungariei a susţinut că există anumite „puteri“ care vor să slăbească şi să înlăture guvernul de la Budapesta pentru a putea elimina obstacolul din calea fluxului migraţionist, făcând trimitere directă la simpatizanţii magnatului George Soros şi la 'birocraţii de la Bruxelles'.

    

„Dacă nu vom câştiga alegerile, putem pierde absolut tot pentru ce am lucrat şi am muncit în anii trecuţi, vor veni vremuri în care nu vom putea construi nimic. Sunt convins că dacă va veni un guvern meschin, care va servi puterilor globaliste, Ungaria va pierde pentru multe decenii de acum înainte“, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori.

În opinia sa, nu numai Ungaria va avea de pierdut, ci şi maghiarii din afara graniţelor acestei ţări, care nu vor mai beneficia de sprijinul pe care l-au primit până acum de la Budapesta.

Vreau să vă rog să vă înregistraţi şi să participaţi la alegeri. Nu staţi pe tuşă, intraţi pe teren, pentru că aveţi un cuvânt greu de spus, un cuvânt decisiv în ce priveşte rezultatul alegerilor din Ungaria“, a mai spus Viktor Orban, la finalul Universităţii de vară "Tusvanyos".

   

În urmă cu două zile, şeful diplomaţiei maghiare a solicitat Comisiei Europene să nu se implice în problemele interne ale Poloniei şi să nu acţiuneze ”ca un organism politic” la nivelul UE.

”Noi sprijinim Polonia şi solicităm Comisiei Europene să nu-şi depăşească autoritatea”, a declarat Szijjarto.

Ungaria şi Polonia au stârnit în ultimii ani condamnări dure de la Bruxelles, iar acţiunile guvernelor conservatoare din cele două ţări au atras atenţia asupra unei rupturi între ţările central-europene şi cele din vestul UE. De asemenea, cele două state fac parte din Grupul de la Vişegrad.

Anterior, Donald Tusk a condamnat reformele judiciare aprobate de către parlamentarii conservatori de la Varşovia, susţinând că acestea sunt împotriva valorilor europene şi riscă să ducă la marginalizarea Poloniei în Uniunea Europeană.

De asemenea, fostul premier polonez ajuns la şefia Consiliului European i-a cerut o întâlnire preşedintelui Andrzej Duda, în speranţa că va putea să discute cu acesta despre ”criza politică” îngrijorătoare de la Varşovia.

Tusk nu este primul politician european care atrage atenţia, în ultima săptămână, asupra reformelor judiciare extrem de îngrijorătoare, ce sunt grăbite de conservatori prin cele două camere ale Parlamentului.

Inclusiv prim-vicepreşedintele executivului european a avertizat că vor exista sancţiuni disciplinare dacă parlamentarii conservatori nu amână reformele judiciare din Polonia.

„Aceste legi măresc considerabil ameninţările sistematice la adresa statului de drept. Împreună, ele vor aboli orice urmă de independenţă judiciară existentă şi vor pune sistemul judiciar sub controlul politic complet al Guvernului”, a precizat Timmermans.

Există trei proiecte legislative care ameninţă independenţa justiţiei şi integritatea statului de drept din Polonia, acestea fiind în diferite faze în cele două camere legislative controlate în mod complet de conservatorii de la PiS.

Parlamentarii au aprobat deja o legislaţie controversată, care va permite legislativului să-i aleagă în mod direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - responsabili cu nominalizarea judecătorilor din toate instanţele poloneze şi în special a magistraţilor de la Curtea Supremă.

Însă, acest proiect legislativ este vizat de un amendament iniţiat de către preşedintele Duda, care a intervenit în urma protestelor şi a condamnărilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar Naţional. 

Preşedintele Duda a făcut parte din formaţiunea conservatoare PiS, dar a intrat recent în conflict cu liderul Jaroslaw Kaczynski şi reprezintă, în acest context, singura voce moderată de la conducerea Poloniei.

Un alt proiect legislativ extrem de controversat îi vizează pe magistraţii supremi şi a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia. Însă, preşedintele a ameninţat că va bloca acest proiect legislativ, dacă parlamentarii conservatori nu acceptă niciun compromis pentru a limita impunerea unui control politic complet asupra justiţiei din Polonia.

Al treilea proiect legislativ îi va permite ministerului Justiţiei să-i demită pe preşedinţii unor instanţe inferioare la şase luni după semnarea legii de către preşedintele Duda.

Zeci de mii de polonezi au protestat joi noaptea împotriva controversatelor reforme judiciare, iar primele rupturi au început să apară în unitatea grupului de la Vişegrad, după ce judecătorii cehi au denunţat reforma judiciară din Polonia. Însă, Budapesta şi Varşovia par să menţină frontul comun în lupta cu Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite