Raport: Banii ruseşti subminează interesele britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO City of London Corporation
FOTO City of London Corporation

În pofida sancţiunilor şi tensiunilor diplomatice ruso-britanice, oameni de afaceri apropiaţi Kremlinului continuă să spele bani prin intermediul unor instituţii financiare din Londra, arată un raport parlamentar.

Ocolind sancţiunile internaţionale şi trecând peste conflictul diplomatic ruso-britanic, personaje cu conexiuni la Kremlin folosesc Londra pentru a spăla bani proveniţi din corupţie. Această activitate slăbeşte poziţia Guvernului britanic în faţa Guvernului rus şi subminează atât securitatea Marii Britanii, cât şi cea a sistemului internaţional. Avertismentul apare într-un raport al Comisiei de Externe a Parlamentului britanic intilulat „Aurul Moscovei: Corupţia rusă în Marea Britanie“ şi prezentat luni de conservatorul Tom Tugendhat.

„În ciuda retoricii puternice, preşedintele (rus, n. red.) Vladimir Putin şi aliaţii săi au reuşit să-şi continue activitatea obişnuită de ascundere şi spălare a averilor corupte la Londra“, acuză autorii raportului.

Pagubele aduse de aceşti bani murdari sunt de amploare, atât pentru Marea Britanie, cât şi la nivel internaţional.

În primul rând, subminează poziţia Marii Britanii în faţa Rusiei. Un semn de slăbiciune a fost observat chiar în contextul scandalului Skripal. „Pe 16 martie, la două zile după (…) expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi din Marea Britanie, Rusia a ridicat 4 miliarde de dolari în emisiuni de euroobligaţiuni, aproape jumătate dintre ele fiind cumpărate de investitori în Marea Britanie“, precizează raportul.

„Uşurinţa cu care Guvernul rus a reuşit să strângă fonduri în Londra, în pofida măsurilor ferme adoptate (…) în urma atacului de la Salisbury, ridică întrebări serioase cu privire la angajamentul Guvernului (britanic, n. red.) de a combate agresiunea statului rus“, subliniază autorii raportului.

În al doilea rând, banii spălaţi de ruşi în Londra ajută eforturile liderului de la Kremlin de „sabotare a sistemului internaţional bazat pe reguli“.

„Cleptocraţii preşedintelui Putin  şi cei care încalcă  drepturile omului folosesc bani spălaţi la Londra pentru a ne corupe prietenii, pentru a ne slăbi alianţele şi pentru a eroda încrederea în instituţiile noastre“, notează raportul.

„Nu există nici o scuză pentru Marea Britanie să închidă ochii. Nu mai putem permite afacerile obişnuite“, pledează Tom Tugendhat.

Guvernul britanic este îndemnat să transmită clar că oamenii Kremlinului nu mai sunt bineveniţi pe piaţa financiară londoneză. În acelaşi timp, autorii raportului cer o strategie privind Rusia la nivelul Commonwealthului, extinderea sancţiunilor pentru regimul Putin şi eliminarea lacunelor care au permis această situaţie.

Odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, piaţa financiară din Londra a cunoscut investiţii masive din partea unor oameni de afaceri ruşi, căpătând supranumele „Londongrad“. Însă Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate (NCA) avertizează că Londra este folosită pentru spălarea a sute de miliarde de lire sterline anual, inclusiv de către ruşi care caută să-şi acopere banii obţinuţi prin fapte de corupţie.

Londra şi Moscova traversează un nou episod de tensiuni diplomatice după otrăvirea fostului spion dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie, în Salisbury, în sudul Angliei. Acuzată de responsabilitate în acest caz, Moscova neagă orice implicare. Afacerea Skripal a dus la cele mai ample expulzări de diplomaţi din istorie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite