Raport CEPA: Ce ar trebui să facă NATO pentru întărirea securităţii în zona Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
forte armate nato summit varsovia

Politica agresivă dusă de Rusia cu privire la regiunea Mării Nevre a generat nesiguranţă în rândul statelor din zonă, iar acţiunile Moscovei vor avea repercusiuni serioase şi în privinţa viitorului NATO, testând, printre altele, unitatea politică a alianţei, viziunea sa strategică şi capacităţile sale militare, se arată într-un raport al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).

Autorii raportului, care notează faptul că propunerea României pentru o flotă NATO în Marea Neagră pare „moartă în apă“, consideră că şi o prezenţă navală prin rotaţie a Statelor Unite şi a altor aliaţi s-ar putea dovedi insuficientă pentru a descuraja Kremlinul, care urmăreşte să obţină supremaţia în zona Mării Negre pentru a-şi restabili dominaţia eurasiatică şi să-şi extindă influenţa spre Mediterană şi Orientul Mijlociu

În acest context, experţii Centrului pentru Analiza Politicilor Europene care au elaborat raportul - Janusz Bugajski ŞI Peter Doran - propun şi o serie de măsuri pe care NATO ar trebui să le adopte pentru a întări securitatea în zona Mării Negre:

1. Dezvoltarea planurilor de contingenţă

Este necesară o evaluare comună a ameninţării pentru flancul estic al NATO, la Marea Neagră, care să clasifice nivelul de vulnerabilitate în cazul fiecărui stat mebru în parte. Ţările din flancul estic al NATO ar trebui să elaboreze planuri privind strategii de răspuns la nivel civil şi militar în faţa actelor subversive şi de agresiune. Atât România, cât şi Bulgaria trebuie să-şi identifice vulnerabilităţile interne care ar putea fi vizate de Moscova şi să pregătească un cadru credibil şi cuprinzător de răspuns.

2. Intensificarea prezenţei NATO

Planurile de a menţine exerciţii comune frecvente la Marea Neagră ca răspuns la atitudinea agresivă Moscovei trebuie sprijinite printr-o comandă regională, care să coordoneze toate activităţile defensive din regiune. Aceasta ar trebui să includă cele trei membre ale NATO de la Marea Neagră - România, Bulgaria şi Turcia - dar şi puteri importante din cadrul Alianţei cum ar fi Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia. Alianţa Nord-Atlantică poate creşte, de asemenea, capacităţile grupurilor sale maritime permanente.

 În prezent, NATO deţine două astfel de grupuri multinaţionale de reacţie rapidă, însă acestea nu pot susţine operaţiuni foarte intense pe o perioadă mai lungă. Totodată, Alianţa Nord-Atlantică poate oferi o mai bună protecţie militară pentru baza navală din Constanţa, ca infrastructură maritimă vitală nu numai pentru România, ci şi pentru întregul flanc estic al NATO.

3. Îmbunătăţirea capacităţilor militare

Un element esenţial în dezvoltarea unei capacităţi eficiente de securitate este implementarea Strategiei Maritime a Alianţei ca fundament pentru construirea capacităţilor într-un mediu maritim. Strategia trebuie revizuită şi actualizată în contextul mediului de securitate în schimbare al Europei. Importanţa domeniului maritim va creşte în următorul deceniu, având în vedere creşterea numărului de noi puteri navale, recrudescenţa competiţiei geopolitice şi intensificarea globalizării comerţului. 

Totodată, România şi Bulgaria ar trebui să-şi modernizeze forţele armate, iar acest proces ar trebui să fie sistematic. România are nevoie de sprijin în construirea unei forţe navale mai însemnate, care ar include nave-amfibie şi drone.

4. Stimularea cooperarii regionale

Statele membre NATO de la Marea Neagră trebuie să-şi dezvolte o strategie comună de securitate susţinută printr-o cooperare militară. Pentru a sprijini colaborarea în zonă, ar trebui rezolvate mai multe dispute teritoriale, printre care cel dintre România şi Ucraina privind Canalul Bâstroe. Brigada multinaţională din sud-estul Europei – SEEBRIG – poate fi un model pentru cooperarea regională la nivel politic şi militar. Ţările partenere NATO, în special Moldova, Ucraina şi Georgia, trebuie cooptate în acest proces.

5. Consolidarea instrumenelor de Soft Security

Ţările membre le NATO trebuie să-şi consolideze propriile instituţii naţionale pentru a combate influenţele ruseşti  destabilizatoare. Consolidarea instutuţiilor trebuie să includă combaterea corupţiei, a dezinformării, protecţia faţă de infiltrarea în serviciile de securitate, precum şi paza împotriva influenţelor economice viciate de factori politici. 

 Diversificarea surselor de energie şi materii prime ar reduce, de asemenea, dependenţa de Moscova şi interferenţa politică.  Dezvoltarea economică este deosebit de important pentru statele NATO de la Marea Neagră, deoarece acest lucru le-ar apăra de dezinformarea dirijată a Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite