Republica Moldova şi cei „4 călăreţi“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
moldova

Toate alegerile parlamentare de la Chişinău, începând din 1990 şi până în prezent, s-au desfăşurat sub logica „pe marginea prăpastiei“. La ora actuală, Republica Moldova riscă să devină „Venezuela Europei“ şi nu „Noua Elveţie“. Unica sansa reala la un viitor cert si sigur este Unirea cu România!

Pe data de 24 februarie 2019, urmează să fie ales un nou Parlament la Chişinău, iar culoarea politică a acestuia să fie schimbată. Conform estimărilor, a analizelor şi a deciziilor partidelor din arena publică, vom avea 4 forţe politice în noul Legislativ:

1. PSRM & Dodon, fiind favorizaţi să câştige şi să formeze o majoritate simplă, automat un nou Guvern; pentru modificări constituţionale, inclusiv federalizarea la dorinţa Moscovei, vor avea nevoie de o majoritate de 67 voturi, fiind necesare negocieri politice;

2. PDM & Plahotniuc, având resurse financiare şi umane, plus Guvernul în funcţie, vor intra în noua legislatură; strategia cu cele două referendumuri este copy-paste după strategia lui Traian Băsescu din 2009 cu „300 parlamentari“; nu vor avea „numărul“ necesar pentru a forma o majoritate, inclusiv cu „independenţii“, de aceea ne putem aştepta la un „transfer“ de la PSRM;

3. Blocul „ACUM“, format din PAS-PPDA, va intra în noul legislativ, dar nu vor avea „numărul“ necesar pentru a forma un nou Executiv; aici există posibilitatea unui broker Washington-Bruxelles-Bucureşti pentru o „alianţă“ cu fracţiunea PD şi a „independenţilor“, dar şansele de reuşită sunt scăzute.

4. „Independenţii“ sunt o serie de personalităţi locale, neafiliate politic, care au candidat pe circumscripţii; aici se vor regăsi Iurie Leancă şi o parte din fracţiunea lui actuală.

(5?) Există şanse pentru o nouă „surpriză“ electorală, la fel ca în primul tur pentru Primăria Chişinăului, şi anume intrarea în Parlament a lui Şor, pe circumscripţii, şi a lui Voronin & PCRM, pe listă; acest lucru va fi o veste proastă pentru PSRM, deoarece cei doi se adresează aceluiaşi tip de electorat.

PL şi PLDM susţin „ACUM“, nu ca partide, ci doar cu candidaţi, însă este finalul drumului lor politic. În acelaşi timp, PUN şi PLR nu participă în alegeri, dar vor susţine „ACUM“ şi există posibilitatea de o fuziune pentru alegerile locale din 2019.

Toate alegerile parlamentare de la Chişinău, începând din 1990 şi până în prezent, s-au desfăşurat sub logica „pe marginea prăpastiei“. La ora actuală, Republica Moldova riscă să devină „Venezuela Europei“ şi nu „Noua Elveţie“. Singura şansă pentru un viitor sigur şi cert este Unirea cu România!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite