Serviciile secrete americane se tem că atacurile de mică amploare ale jihadiştilor ascund un atentat de anvergură în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai grupării Statul Islamic
Membri ai grupării Statul Islamic

Serviciile secrete americane americane cred că gruparea teroristă Stat Islamic se foloseşte de atacurile de mică amploare din ultimele săptămâni, pentru a pune la punct un atentat de amploare în Europa. şeful FBI a avertizat că ISIS va intensifica atacurile din afara Siriei, pe măsură ce pierde teren în fieful său din Orientul Mijlociu. Jihadiştii fabrică bombe greu detectabile.

Oficiali din serviciile secrete americane, citaţi de  Wall Street Journal, cred că atacurile din Franţa şi Germania au fost orchestrate, nu doar inspirate de ISIS. Explicaţia e pe cât de simplă pe atât de îngrijorătoare: teroriştii vor să ţină forţele de securitate europene ocupate, pentru a-şi putea muta mai uşor militanţii pe continent, în pregătirea unui atentat cu consecinţe devastatoare.

Recent, şi şeful FBI a avertizat că ISIS va intensifica atacurile din afara Siriei, pe măsură ce pierde teren în fieful său din Orientul Mijlociu. James Comey vorbeşte chiar de o diasporă teroristă, drept o ameninţare reală şi de durată penrtru securitatea Occidentului.

Jihadiştii fabrică bombe greu detectabile

Statul Islamic a găsit o nouă cale de a induce teroarea. „ISIS a folosit, pentru prima dată, o noua tactică ce i-a ajutat pe jihadisti să treacă neobservaţi prin punctele de control din Bagdad pentru a introduce material explozibil “, a declarat o sursă din securitatea occidentală, care se afla la Bagdad.

Vechea tactică cunoscută sub numele de VBIED - dispozitiv explozibil improvizat transportat de un vehicul - este folosită în prezent la scara largă în atacurile sinucigaşe.

Însă cea utilizată la începutul lunii de ISIS diferă prin doua elemente cheie: modul în care au fost amplasaţi explozibilii în maşină şi cum au fost amestecate chimicalele.

"E foarte dificil de făcut", a explicat un expert în explozibili, care cunoşte detalii din anchetă, adăugând că este posibil ca sistemul să fi fost dezvoltat în oraşul irakian Falluja, pe vremea când se afla sub stăpânirea Statului Islamic. 

Se crede că cei care au făcut bomba au luat o formula "disponibilă pe Internet" şi au ajustat cantităţile, astfel încât să reducă riscul de a fi detectată, dar în acelaşi timp să crească impactul. Mai mulţi experţi irakieni au descris amestecul de chimicale ca fiind "unic".

Un alt expert din securitatea irakiană, Hisham al-Hashimi, crede ca un mix similar de explozibili ar fi fost folosit, o singură dată, într-un atentat din 2004 comis de al Qaida. Însă noua tactică a Statului Islamic este "foarte serioasă şi periculoasă", a spus el.

Duba de la Bagdad a explodat într-un moment în care strada era plină de oameni. Deflagraţia nu a creat vreun crater şi nici nu a distrus clădirile din apropiere, însă a produs mai multe incendii, care s-au dovedit a fi nimicitoare şi în care au murit mulţi oameni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite