„Nu vrem să vedem aceste eforturi ale Uniunii Europene atrăgând forţe şi necesar de forţe dinspre NATO spre UE”, a afirmat Katie Wheelbarger, un înalt oficial al Pentagonului cu atribuţiuni ce vizează Alianţa Nord-Atlantică.
Oficialul american a dorit de asemenea să sublinieze faptul că nu doreşte ca o cooperare mult mai strânsă între statele membre ale Uniunii să diminueze rolul NATO în Afganistan şi Irak.
Comentariile oficialului american vin înaintea întâlnirilor de la Bruxelles dintre secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis şi miniştrii apărării din restul statelor membre NATO, întâlniri unde este de aşteptat ca oficialul american să îndemne statele membre să-şi sporească cheltuielile din domeniul apărării. De asemenea, Statele Unite urmăresc şi intensificarea cooperării între statele membre ale NATO, în special în contextul în care Washingtonul a plasat ameninţarea reprezentată de către Rusia în topul noii strategii naţionale de apărare .
Mai puţin trei din cele 28 de state membre ale Uniunii Europe au căzut de acord în luna decembrie să-şi intensifice cooperarea în domeniul apărării pentru a întări apărarea comună a blocului comunitar. Noul aranjament european, cunoscut ca Pesco – permanent structured cooperation – prevede ca, iniţial, statele membre să-şi îndrepte atenţia asupra 17 arii de interes, precum pregătirea militară, apărarea cibernetică şi îmbunătăţirea mobilităţii forţelor din Europa.
Oficialii europeni au apreciat acordul Pesco – semnat de către toate statele membre cu excepţia Marii Britanii, Danemarcei şi Maltei – drept un punct de referinţă, subliniind însă faptul că rolul acestuia este de a completa şi nu concura cu NATO, după cum informează Financial Times.
Katie Wheelbarger, oficialul Pentagonului, a afirmat că Washingtonul susţine acest acord „atâta timp cât este complementar şi nu distrage de la activităţile şi cerinţele NATO”.
„Mobilitatea militară dacă este implementată corect va fi benefică atât Europei cât şi pentru NATO”, a afirmat aceasta. „Dar dacă nu există o transparenţă totală, dacă nu ne asigurăm că aceste necesităţi, fie că vorbim de infrastructură sau de schimbări legislative în şi între state, nu sunt bazate pe necesităţile NATO, atunci vorbim de scopuri divergente”.
Tomas Valasek, director al Carnegie Europe şi fostul ambasador slovac la NATO, a afirmat că orice efort din partea Statelor Unite împotriva politicii de securitate şi apărare comună a UE ar fi „o pierdere de timp şi energie”.
„Lucrurile sunt deja hotărâte”, a afirmat acesta. „Iniţial administraţia George W. Bush a pierdut patru ani de zile încercând să blocheze politica de apărare a UE înainte să ajungă la concluzia corectă că este preferabil să susţină această iniţiativă şi nu s-o oprească”.
Înaintea întrunirii NATO, secretarul Mattis a afirmat că Statele Unite vor căuta să „adreseze modernizarea alianţei şi împărţirea corectă a obligaţiilor în cadrul alianţei”.
„Vom continua astăzi să susţinem că fiecare stat membru trebuie să-şi respecte obligaţiile, partea corectă a acestor obligaţii”, a afirmat fostul general.
Doar cinci state europene respectă cerinţa alocării unui minim de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, conform estimărilor NATO: Grecia, Estonia, Marea Britanie , România şi Polonia.
În plus, administraţia Trump va susţine în faţa partenerilor NATO respectarea cerinţei ca cel puţin 20% din totalul cheltuielilor pentru apărare să fie alocaţi pentru achiziţioanrea de tehnică şi echipament miltiar – o proporţie ce a fost respectată de mai puţin de jumătate din statele membre.
Statele Unite vor să susţină activ eforturile statelor NATO de a se asigura că trupele militare se pot deplasa prin Europa, în caz de necesitate. Miniştrii apărării vor discuta şi planul pentru constituirea unui nou centru de comandă NATO – primul de la sfârşitul Războiului Rece, fapt ce reflectă îngrijorarea cu privire la acţiunile Rusiei, după ce Moscova a anexat Peninsula Crimea în anul 2014.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
34 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Intarirea legaturilor militare dintre tarile europene (TOATE tarile din Europa!) o sa duca, in mod evident la indepndenta Europei fata de USofA ceea ce ar fi benefic pentru Europa!!!
o europa unita clar e o solutie de 1000 de ori mai buna decat ceea ce avem azi. insa: 1. SUA va ramane in continuare un partener 2. in conditiile actuale e posibil sa nu mai facem parte din SUE ci sa ne indreptam spre Euroasia asa ca ochii mari
Nu e suficient realizarea unei noi aliante militare. Trebuie ca SUA sa fie exclusa din Europa, pentru ca in prezent foloseste state inapoiate proeuropene pe post de carne de tun tampon
nu numai ca se tem, dar vor si impiedica intarirea legaturilor militare
UE este un pericol pentru NATO ??? Vaaai ce bine ca Turcia este un membru NATO stabil, nu-i asa doamna Katie Wheelbarger ? Despre ei nimic, nici macar un cuvant ?
Vezi toate comentariile (34)