Suedia, bombardată de ruşi cu informaţii false pentru a sta departe de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care în Suedia se duce o dezbatere aprinsă privind un parteneriat militar cu Alianţa Nord-Atlantică, oficialii de la Stockholm au început să se confrunte cu o serie de probleme neaşteptate: reţelele sociale sunt inundate de informaţii false sau distorsionate pe marginea acestui subiect, ceea ce creează confuzie la nivelul opiniei publice.

Mesajele postate sunt cum nu se poate mai alarmante. „Dacă Suedia, care nu este membră NATO, ar pecetlui un astfel de acord, Alianţa ar depozita arme nucleare pe teritoriul Suediei.“ „NATO ar putea ataca Rusia din Suedia fără aprobarea guvernului.“ „Soldaţii NATO, care beneficiază de imunitate, ar putea viola suedezele fără să-şi facă griji că ar putea fi aduşi în faţa justiţiei.“

Informaţiile sunt false, dar, încetul cu încetul, subiectele referitoare la aceste teme încep să-şi facă loc şi în mass-media tradiţionale. Recent, ministrul Apărării, Peter Hultqvist, care a călătorit prin ţară pentru a promova acest pact cu Alianţa, a fost chestionat în mod repetat cu privire la aceste relatări false, relatează „The New York Times“.

„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu asta, s-au speriat, întreabă ce poate fi crezut, ce ar trebui crezut“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a ministrului, Marinette Nyh Radebo.

Kremlinul, principalul suspect

Aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în astfel de cazuri, oficialii suedezi nu au putut stabili sursa acestor informaţii false. Dar numeroşi analişti şi experţi în domeniul informaţiilor din America şi Europa consideră Rusia ca fiind principalul suspect, având în vedere că prevenirea extinderii NATO este un punct principal al politicii externe duse de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a invadat Georgia în 2008 în mare parte pentru a preveni această posibilitate.

În Crimeea, estul Ucrainei şi, acum, în Siria, Putin şi-a etalat puterea militară. Îi lipseşte însă forţa economică şi, per total, cea de a confrunta direct NATO, UE sau SUA. În schimb, a investit puternic într-un program ce presupune folosirea informaţiilor ca armă, făcând apel la o varietate de mijloace pentru a semăna îndoieli în rândul opiniei publice, pentru a o diviza. Scopul constă în a slăbi coeziunea între statele membre, în a provoca disconfort la nivelul politicilor interne şi în a diminua opoziţia faţă de Rusia.

„Moscova vede afacerile internaţionale drept un sistem de operaţiuni speciale şi, foarte sincer, crede că este în sine un subiect al operaţiunilor speciale occidentale“, a afirmat Gleb Pavlovsky, care a contribuit la formarea maşinăriei de informaţii a Kremlinului înainte de 2008. „Sunt sigur că există multe centre, unele având legături cu statul, care sunt implicate în inventarea acestor tipuri de relatări false“, a afirmat acesta. 

Acţiuni sofisticate

Această tehnică de dezinformare nu reprezintă însă o noutate. Uniunea Sovietică a alocat resurse considerabile în acest scop în timpul bătăliilor ideologice din cadrul Războiului Rece. Acum, dezinformarea este considerată un aspect important al doctrinei militare ruse şi se concentrează pe dezbaterile politice din ţările vizate, dar metodele folosite sunt mult mai sofisticate ca în trecut. Şi volumul de informaţii este mult mai mare.

Fluxul de informaţii inexacte este atât de puternic, încât atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au pus la punct birouri speciale pentru a identifica şi pentru a contracara aceste dezinformări.

Aceste metode ale Kremlinului au ieşit la iveală şi în Statele Unite, unde, oficiali americani au afirmat recent că serviciile de informaţii ruse sunt, cel mai probabil, sursa atacurilor informatice care au vizat Comitetul Naţional Democrat şi care au pus într-o situaţie jenantă membri importanţi ai campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton.

Moscova foloseşte atât canale media convenţionale cum ar fi agenţia de ştiri Sputnik sau postul de televiziune RT (Russia Today), cât şi canale sub acoperire, aşa cum se întâmplă în Suedia.

Wilhelm Unge, un purtător de cuvânt al  Serviciului Suedez de Securitate, a explicat, în cadrul prezentării raportului anual al agenţiei, că Rusia exploatează toate modalităţile disponibile. „(...) Tot - de la trollii de pe internet până la propaganda şi dezinformările răspândite de companii media ca RT şi Sputnik“, a spus el.

Un tipar recognoscibil

Experţii afirmă că principalul obiectiv al dezinformării ruse este să submineze versiunea oficială a evenimentelor şi, uneori, chiar ideea că există o versiune adevărată a evenimentelor. Desigur, Rusia neagă vehement că ar folosi astfel de tactici şi cataloghează astfel de acuzaţii drept o dovadă de „rusofobie“.

Chiar dacă sursa acestor mesaje false este greu de identificat, atât în Suedia, cât şi oriunde altundeva, experţii spun că au identificat un anumit tipar pe care îl leagă de campaniile Kremlinului.

„Dinamica este mereu aceeaşi: originea este undeva în Rusia, pe site-uri ale media de stat din Rusia sau alte website-uri sau de undeva într-un astfel de context“, a afirmat Anders Lindberg, avocat şi jurnalist suedez. „Apoi, documentul fals devine sursa unei ştiri ce este ditribuită de site-uri de extremă-dreapta sau extremă-stânga“, a mai spus Lindberg, adăugând că apoi povestea se răspândeşte, nimeni nu mai ştie de unde provine, dar „ajunge să fie subiect-cheie în deciziile privind securitatea“.

Mesajele sunt adaptate în funcţie de ţară, dar ideea de bază a ruşilor este, de fapt, „să nu aveţi încredere în nimeni“.

Rusia, hotărâtă să câştige

În ultimul timp, în Suedia, dezinformările s-au concentrat pe scrisori bizare falsificate sau pe articole legate de NATO şi de Rusia.

Un astfel de fals consta într-un document cu antetul Ministerului Apărării şi cu semnătura ministrului Hultqvist prin care o importantă firmă suedeză era încurajată să vândă armament Ucrainei, o astfel de acţiune fiind ilegală în Suedia. Deşi purtătoarea de cuvânt a ministrului a explicat în Suedia cum stau lucrurile în realitate, în cadrul conferinţelor internaţionale, Peter Hultqvist încă este întrebat cu privire la aceste vânzări, care, de fapt, nu există.

În primăvară, Vladimir Kozin, un consilier din cadrul Institutului rus pentru Studii Strategice, o organizaţie apropiată Kremlinului şi serviciilor de informaţii externe ruse, a adus argumente împotriva schimbării statutului neutru al Suediei, încercând astfel să influenţeze dezbaterea legată de NATO.

„Chiar au nevoie să-şi piardă statutul neutru?“, a spus el despre suedezi. „Să permită amplasarea de noi baze militare americane pe teritoriul lor şi să-şi trimită trupele naţionale să ia parte la conflicte regionale dubioase?“, a continuat el.

Rusia vrea să câştige acest război informaţional. „Astăzi este mult mai costisitor să ucizi un soldat inamic decât era în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Primului Război Mondial sau în Evul Mediu“, a afirmat, într-un interviu acordat Rossiya 24, Dmitri Kiseliev, directorul organizaţiei care conduce Sputnik. Şi chiar dacă, în prezent, şi afacerea „persuasiunii“ este mai costisitoare, „dacă poţi convinge o persoană, nu este nevoie să o ucizi“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite