Summit în Suedia: Liderii UE încearcă să combată populismul cu un set de „drepturi sociale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Juncker (stânga) şi Stefan Lofven la summitul social de la Goteborg, Suedia FOTO AFP/ Getty Images
Jean-Claude Juncker (stânga) şi Stefan Lofven la summitul social de la Goteborg, Suedia FOTO AFP/ Getty Images

Liderii statelor membre UE au semnat astăzi la Göteborg, în Suedia, „Proclamaţia privind Pilonul European al Drepturilor Sociale“, un set de 20 de principii elaborat în speranţa creşterii atractivităţii UE şi contracarării sentimentelor eurosceptice, transmite Reuters.

Liderii UE încearcă să combată creşterea populismului în UE, sentiment manifestat la recentele alegeri din Germania, Franţa, Austria şi Cehia. În acest context, ei propun un set de 20 de „drepturi sociale“, care trebuie să reprezinte o bază pentru o nouă piaţă a muncii şi un nou un sistem de asistenţă socială - mai echitabile şi mai funcţionale. Textul anunţat la Göteborg nu este constrângător, cu un reper, prevăzând punerea omului pe planul întâi, conform Politico.

UE pledează pentru egalitate în accesul pe piaţa muncii. De asemenea, se referă la condiţiile de muncă şi salariale, formarea profesională şi asistenţa socială pentru şomeri, egalitatea de gen, venitul minim, echilibrul între muncă şi timpul liber etc.

„Uniunea noastră a fost mereu în esenţă un proiect social. Este mai mult decât o piaţă unică, mai mult decât bani, mai mult decât euro. Este despre valorile noastre şi despre modul în care dorim să trăim“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„A venit timpul să punem oamenii pe primul loc când vorbim de Europa socială“, a subliniat  premierul suedez Stefan Löfven, care a stat alături de Juncker.

Premierul suedez a menţionat că va face împreună cu şeful Comisiei Europene un raport asupra acestui summit, pentru a vedea cum vor fi puse în practică cele 20 de principii. Raportul urmează să fie discutat la Consiliul European din decembrie.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut ca acordarea fondurilor europene să fie condiţionată de adoptarea de către ţările beneficiare a anumitor norme sociale şi fiscale, pentru a evita situaţia ca UE „să finanţeze un sistem de dumping social“, relevă AFP. Un membru din anturajul preşedintelui francez a oferit ca exemplu Ungaria, care „şi-a scăzut taxa pe companii exact cu valoarea creşterilor fondurilor structurale pe care le primeşte“. Chestiunea condiţionalităţii unor fonduri europene - circa 50-60 de miliarde de euro pe an, distribuite în special celor mai sărace regiuni - va fi abordată în timpul discuţiilor de anul viitor asupra bugetului european, scrie AFP.

Parisul are în vedere două criterii, precum existenţa unui salariu minim şi respectarea unui „coridor“ de taxe asupra companiilor, notează AFP.

Preşedintele francez a propus totodată crearea unei Agenţii Europene a Muncii - pentru a controla mai bine respectarea regulilor sociale - şi organizarea unui summit social european în fiecare an.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, că acţiunile europene ar trebui să se concentreze în primul rând pe actualizarea legislaţiei, pe corectarea lipsurilor, unde este cazul, în conformitate cu competenţele UE, evitându-se, în acelaşi timp, accentuarea decalajelor dintre statele Euro şi statele non-Euro, dintre Vest şi Est.

Cancelarul german Angela Merkel a lipsit de la summitul din Suedia, fiind angajată în negocieri asupra creării unei noi coaliţii guvernamentale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite