Tusk propune o reformă a Uniunii Europene post-Brexit în doi ani, prin 13 summituri, inclusiv unul special în România în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a propus marţi un ambiţios program de 13 summituri, în decurs de doi ani, - inclusiv unul special în România - în vederea relansării Uniunii Europene după şocul Brexitului, relatează AFP.

Donald Tusk a făcut public acest calendar la câteva săptămâni după lansarea unor apeluri la o reaşezare profundă a UE, de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi de către preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Acest program va începe cu summitul de joi, la Bruxelles, şi va include summiturile regulate, prevăzute deja până în 2019, dar şi întâlniri informale pe anumite teme.

El include de asemenea atât un summit european extraordinar - în România - la câteva săptămâni după plecarea efectivă a Marii Britanii, prevăzute în martie 2019, cât şi un summit pe tema securităţii, la Viena, anul viitor.

”Sunt foarte mulţumitt să vă văd voinţa de a vă accelera activitatea şi de a depăşi sentimentul de neputinţă”, le-a spus Tusk, într-o scrisoare de invitaţie, liderilor europeni, înainte de reuniunea de joi şi vineri.

”Pe baza consultărilor mele, este clar că există de asemenea o voinţă de revigorare şi îmbogăţire a muncii noastre, inclusiv cu noi idei”.

Potrivit preşedintelui Consiliului, discuţiile ar putea să aibă loc în 28 - incluzând Regatul Unit - sau în 27 de membri UE, ”în funcţie de subiect”.

Tusk intenţionează, de asemenea, să modernizeze metoda de lucru, înlocuind abordarea tradiţională a căutării consensului cu cea a discuţiilor în care sunt afişate în mod clar dezacordurile.

”Aş vrea să propun o metodă care se concentrează asupra căutării unor soluţiii la probleme reale”, a adăugat el.

Noua metodă va ”raporta diferenţele pe care le avem, descriind cu precizie despre ce este conflictul, pentru a ne permite să purtăm discuţii politice serioase”, a declarat Tusk.

La Repubblica vede în acest demers lansarea oficială a Europei cu mai mai multe viteze. „Pentru a pune la colţ ţările care blochează orice nouă formă de integrare, Tusk propune un nou mod de lucru în Consiliul European, care prevede o singură şansă pentru ajungerea la un acord: în caz de veto din partea unui grup de ţări, celelalte vor fi libere să continue cu o cooperare consolidată”, explică ziarul italian. 

„Este modalitatea de a-i pune cu spatele la zid pe domnii negativişti de la la Vişegrad, blocul eurosceptic format de Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, cărora nu li se va mai permite să blocheze Europa, astfel încât ori vor căuta compromisuri, ori vor fi lăsaţi în urmă”, mai comentează La Repubblica.

Şefii de stat şi de guverne ai celor 28 de ţări membre UE urmează să se reunească începând de joi pentru a vorbi despre Brexit, despre viitorul Uniunii Europene şi despre alte subiecte precum economia digitală, şi anume taxarea giganţilor în domeniul Internetului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite