Un nou scandal zguduie Europa la vârf: cazul Donald Tusk

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European

Europa este ameninţată de un scandal imens ale cărui efecte posibile ar putea să zguduie în profunzime credibilitatea sistemului instituţional. Asta deoarece în joc se află cel puţin reputaţia Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cel care deţine nu numai cea mai înaltă funcţie la nivelul UE, ci este şi cel mai înalt reprezentant al său la nivel extern.

Ceea ce se petrece acum este extraordinar de grav, nu are precedent în istoria UE şi, tocmai din această cauză, nimeni nu poate estima ce anume urmează să se întâmple în continuare, într-un moment critic în dezvoltarea proiectului european. Căci, fără îndoială, ceva urmează să se întâmple, trebuie să se dea cât mai rapid un răspuns acuzaţiilor oficiale lansate de ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, care a depus luni seară la parchetul naţional de la Varşovia „o informaţie asupra unui posibil delict” de „trădare diplomatică” privind activitatea fostului prim-ministru Donald Tusk.

Într-un interviu publicat în cotidianul Gazeta Polska, ministrul polonez îl acuză pe Donald Tusk de a fi fost implicat în prăbuşirea avionului la Smolensk, în aprilie 2010, atunci când au murit fostul preşedinte Lech Kaczynski, soţia sa Maria şi alte 94 de persoane, în mare parte oficiali de rang înalt . Partidul aflat acum la putere în Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, a afirmat de nenumărate ori că se îndoieşte de rezultatele anchetei efectuate de partea rusă şi de autorităţile poloneze coordonate, în acel moment, de guvernul condus de Donald Tusk şi mai ales concluzia că tragedia s-a datorat unui accident produs prin combinaţia între neglijenţe tehnice şi condiţii meteo nefavorabile. Şi Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat de foarte multe ori pe Tusk de a fi „moralmente responsabil” pentru catastrofa aeriană, reproşându-i numeroase nereguli în momentul lansării de oferte pentru activităţile de reparaţii la avionul prezidenţial tip Tu-154 dar şi faptul că nu a recuperat de la ruşi epava avionului.

Iar acum, în documentul depus la procuratură, Antoni Maciereiwcz spune că Tusk ar fi vinovat de „a fi încheiat cu Preşedintele rus Vladimir Putin un acord ilegal în detrimentul Poloniei”.  A mai spus ministrul polonez că Tusk se face vinovat „de a nu fi garantat participarea responsabililor polonezi în toate activităţile care s-au desfăşurat la locul prăbuşirii avionului”. Şi, pe această bază, îl acuză de „trădare diplomatică”, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru o asemenea infracţiune poate să ajungă până la 10 ani de închisoare. Din punctul său de vedere, delictul ar fi fost comis de Donald Tusk în exerciţiul funcţiei sale de Prim Ministru, „între 10 aprilie 2010 şi 20 septembrie 2014 în privinţa examinării cauzelor şi circumstanţelor în care s-a produs catastrofa de la Smolensk”, după cum a indicat, pentru AFP, Ewa Bialik, purtătoarea de cuvânt a parchetului polonez, care a adăugat că „din acest moment, procurorii au la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă vor începe investigaţiile”.

„Nu este vorba despre neglijenţă, este vorba despre un delict. Primul Ministru Donald Tusk a semnat un acord ilegal cu Vladimir Putin şi trebuie să răspundă pentru asta. Nici un fel de funcţie, în Polonia sau în UE, nu ar trebui s-l exonereze pe Dl. Tusk de responsabilitatea pentru delictele pe care este suspectat de a le fi comis.” Antoni Maciereiwcz, ministrul polonez al Apărării (Gazeta Polska Codziene)
„Nu este o problemă de natură juridică sau politică, este pur şi simplu vorba despre emoţii şi obsesii. Iată de ce nu este în competenţa mea să comentez asupra unui asemenea caz.” Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European

Cu asta, suntem deja într-o geografie complet neexplorată în ceea ce înseamnă practica relaţiilor internaţionale în cazul UE. Căci acuzaţia implică o posibilă foarte serioasă destabilizare a funcţiei celei mai înalte din Uniunea Europeană şi a credibilităţii ulterioare de joc a persoanei care o ocupă. Deja, după cum vă amintiţi, „scandalul polonez” izbucnise înainte de Summitul din 9-10 martie, atunci când Polonia a anunţat că refuză să-l susţină pe Tusk pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate, vot negativ anulat prin decizia tuturor celorlalţi membri ai Consiliului European.

Urmează să vedem în continuare ce vor avea de spus autorităţile poloneze deoarece este aşteptată publicarea acelui acord prezumat a fi încheiat între Tusk şi partea rusă. Din ceea ce avem acum, ştim că există două acorduri de acest fel, primul privind cooperarea între serviciile de informaţii polonez şi rus şi al doilea privind o licitaţie pentru activităţi de mentenanţă la avionul prezidenţial prăbuşit la Smolensk, contract în care ar fi implicat „un prieten al lui Putin”, cum afirmă Antoni Maciereiwcz.

Vom vedea care va fi decizia pe care o vor lua cei de la procuratura naţională poloneză. Dar, din foarte multe puncte de vedere, răul este făcut şi acest scandal vine să se adauge unei imagini care este cea de discreditare continuă a principalilor lideri din UE. Dacă observaţi, întâmplare sau nu, aproape toţi liderii marcanţi ai unei întregi generaţii de politicieni din zonele de putere din Europa se află sub atac, motivat electoral sau nu.

Ce se petrece cu adevărat? Poate vom afla curând, poate doar după ce se vor deschide arhive diplomatice sau ale serviciilor de informaţii.

Dar există un semn major de întrebare: de ce acum? De ce acum, spre exemplu, intervenţia de acest gen a ministrului polonez, imediat după înfrângerea diplomatică suferită de ţara sa la Bruxelles? Pot fi oare legate aceste lucruri sau, pur şi simplu, este o absolută întâmplare şi un joc nevinovat al sorţii?

Şi, în ambele cazuri, cine are cu adevărat de câştigat din această demolare aproape finală a credibilităţii liderilor europeni? Şi ce poate urma după asta, dacă, după cum se vede, nu există nimeni care, la un moment dat sau altul, să nu fie acuzat (cu dovezi sau nu) de a fi intrat în orbita de joc a lui Vladimir Putin, cel prezentat a fi păpuşarul-şef al unei serii întregi de acţiuni de infiltrare profundă în politica la vârf de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului?

Personal, nu vreau să cred în teoriile multiple ale conspiraţiei. Dar trebuie şi argumente, iar acum este urgent ca ceea ce este denumită bomba nucleară Tusk” să fie nu numai demontată în laboratoare specializate, ci să avem şi rezultatele prezentat public. Cât mai rapid, deoarece noroiul se poate expanda cu o viteză uriaşă şi poate discredita tot ce a mai rămas în picioare din proiectul european. Nu este o pledoarie pro-Tusk, este o disperată speranţă în credibilitatea Europei...   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite