Uniunea Europeană cheltuie circa 300 de milioane de euro pe drone secrete – raport ONG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă Predator FOTO Reuters
Dronă Predator FOTO Reuters

Uniunea Europeană investeşte sute de milioane de euro din banii contribuabililor în proiecte care vizează dezvoltarea unor drone de supraveghere, susţine un raport al unei organizaţii neguvernamentale, citată de Russia Today.

Potrivit unui document intitulat „Eurodrones Inc.”, publicat de organizaţia neguvernamentală „Statewatch”, Uniunea Europeană transferă sume de ordinul milioanelor de euro către proiecte de supraveghere, fără a oferi informaţii despre acestea cetăţenilor europeni.

„Mai mult de 315 milioane de euro au fost transferate până acum finanţării unor proiecte de cercetare în vederea dezvoltării dronelor. Scopul acestor proiecte este de a supraveghea controlul la frontieră şi de a ajuta poliţia în diferite activităţi”, se notează în raport.

Documentul menţionează că finanţarea acestor proiecte este în mare parte „invizibilă” chiar şi pentru parlamentarii din Europa, deoarece nu sunt supuse controlului politic. Potrivit raportului, finanţarea este realizată printr-o linie bugetară secretă care a fost trecută în noua legislaţie europeană privind controlul traficului aerian.

„Politica de dezvoltare a acestor drone a fost realizată în urma unui lobby intens al companiilor de securitate şi aparare”, a declarat Chris Jones, co-autor al raportului publicat de „Statewatch”, adăugând că acestea au cel mai mult de câştigat.

În pofida scopurilor civile anunţate de raport, autorii consideră că dezvoltarea acestor drone arată de fapt interesul Uniunii Europene de a se militariza.

Tot în paginile studiului se mai arată că Uniunea Europeană, deşi deseori solicită transparenţă din partea guvernelor statelor membre, ea însăşi a ignorat o proprie declaraţie a Comisiei Europene, din 2012, potrivit căreia dezvoltarea de aparate de supraveghere fără pilot (drone) ar trebui să fie realizată într-un mod transparent.

Chiar dacă autorii raportului nu critică dezvoltarea acestor aparate, ei atrag atenţia în cadrul concluziilor că, cel puţin pentru moment, modul de finanţare al acestor proiecte este „puternic înclinat spre interesul marilor contractori din domeniul apărării”.

Grupul „Statewatch” este o organizaţie non-profit fondată în anul 1991 al cărei scop este monitorizarea libertăţilor civile în cadrul Uniunii Europene. Organizaţia este compusă din avocaţi, academicieni, jurnalişti, cercetători şi pledează pentru investigarea instituţiilor europene în materie de justiţie, afaceri, libertăţi şi responsabilităţi civile.


Citeşte şi:

Românii de la ARCA îşi dezvoltă propria dronă

Aeronava dezvoltată de către ARCA se numeşte Air Strato şi aparţine unei divizii mai mari de aparate automate, care vor îndeplini misiuni variate pentru agenţie şi partenerii săi. Primul prototip este finalizat şi este gata pentru teste.

FOTO Ultimele imagini realizate în legalitate de drona Eye in the Sky. De la înălţime, Timişoara e de vis şi iarna

Drona Eye in the Sky a fost ridicată la Timişoara în ciuda condiţiilor meteo. Acesta a surprins imagini de o rară frumuseţe cu centrul oraşului acoperit de zăpadă.

Revolta proprietarilor de drone, în urma unei legi făcute pe genunchi: „Vor să ne întoarcem în epoca de piatră”

Noua lege a Ministerului Transporturilor, care va intra în vigoare în 20 februarie, va interzice fotografierea şi filmarea cu ajutorul dronelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite