Churchill şi Eisenhower au secretizat pentru 50 de ani întâlnirea dintre un avion şi un OZN "pentru a nu crea panică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din Marea Britanie a publicat astăzi o serie de documente care arată că fostul premier britanic Winston Churchill a încheiat o înţelegere cu generalul american Dwight Eisenhower pentru a secretiza pentru 50 de ani întâlnirea unui avion cu un OZN.

Marea Britanie a publicat astăzi sute de documente referitoare la "obiecte spaţiale neidentificate", inclusiv o scrisoare care arată că Winston Churchill a ordonat ca o întâlnire, în timpul războiului, între un pilot militar şi un OZN să fie ţinută secretă timp de 50 de ani, pentru a nu crea "panică în rândul maselor".

Totodată, Churchill se temea că astfel de incidente ar fi zdruncinat credinţele religioase ale oamenilor.

Documentele date publicităţii de Arhivele Naţionale conţin zeci de mărturii, schiţe şi procese-verbale clasificate despre întâlniri cu astfel de obiecte misterioase care au avut loc pe teritoriul Marii Britanii.

Într-o notă a Ministerului Apărării se vorbeşte despre o scrisoare din 1999 care spune că un avion al forţelor aeriene regale, care se întorcea dintr-o misiune în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, "s-a apropiat de un OZN metalic". Autorul neidentificat al scrisorii spune că bunicul său, care era unul dintre bodyguarzii lui Churchill, a asistat în timpul războiului la o întâlnire între fostul premier britanic şi fostul general american Dwight Eisenhower în timpul căreia cei doi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acest incident şi au decis să-l păstreze secret.

"Acest incident a fost discutat de domnul Churchill şi generalul Eisenhower, niciunul dintre ei neştiind ce fusese observat", a afirmat nepotul în scrisoare, potrivit DailyMail.

În timpul discuţiilor cu Churchill, un consultant (care a lucrat în zona Cumbria în timpul războiului) a respins orice posibilitate ca obiectul să fi fost o rachetă, deoarece o rachetă nu ar fi putut să îşi micşoreze brusc viteza şi apoi să accelereze din nou.

Potrivit scrisorii, incidentul a fost declarat ca fiind total dincolo de orice imaginaţie a timpului.

"O altă persoană prezentă la reuniune a afirmat că exista posibilitatea să fi fost un obiect zburător neidentificat, moment în care domnul Churchill a declarat că incidentul va fi imediat clasificat timp de cel puţin 50 de ani şi statutul său va fi revizuit de către un viitor prim-ministru".

OZN-urile au reprezentat  o adevărată problemă pentru guvernul britanic, în anii '50, încât şefii serviciilor de informaţii se întâlneau regulat să discute această problemă

În 1957, comitetul de securitate al Marii Britanii primea, în medie, cel puţin un raport detaliat pe săptămână care relata despre zărirea unui OZN.

În timpul Războiului Rece, Marea Britanie trimitea sute de avioane de vânătoare ca să intercepteze aeronave sovietice, mai arată documentele desecretizate. O notă din 1996 spune că înregistrările misterioase ale radarelor în timpul războiului se dovedeau invariabil a fi antisubmarine sau avioane de recunoaştere cu rază lungă de acţiune.

Potrivit BBC, documentele arată că relatările despre OZN-uri au atins un vârf în 1996, când serialul "Dosarele X" era foarte popular. Potrivit documentelor, au fost peste 600 de semnalări în 1996, comparativ cu o medie de 240 în cei cinci ani anteriori.

Unele cazuri în care pe cerul britanic au fost văzute obiecte misterioase au primit explicaţii raţionale, cum ar fi meteoriţii care ard în atmosferă, dar multe alte dosare rămân nerezolvate.

Un document datat 1997 conţine relatări despre "explozii sonice" şi o prăbuşire misterioasă de avion care a avut loc în nordul Angliei. Nu a fost găsită însă nicio epavă a aeronavei, în ciuda operaţiunilor de căutare.

Într-un caz înregistrat în 1995, căpitanul unui avion care se apropia de aeroportul din Manchester a raportat că era cât pe ce să se ciocnească de un "obiect neidentificat", iar un martor de la sol a depus separat o mărturie - o schiţă pe care a făcut-o - după ce a văzut un OZN "de 20 de ori mai mare decât un teren de fotbal". Ancheta care a fost deschisă nu a reuşit să identifice obiectul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite