Veşti bune pentru Julian Assange. Suedia a renunţat la ancheta pentru viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul suedez a renunţat la ancheta pentru viol care îl viza pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care dureacă de şapte ani, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

„Procurorul-şef Marianne Ny a decis astăzi să pună capăt anchetei preliminare cu privire la suspiciunile de viol care planau asupra lui Julian Assange“, a anunţat Parchetul într-un comunicat.

Assange, în vârstă de 45 de ani, se află din 2012 în Ambasada Ecuadorului din Londra. El s-a refugiat acolo pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de viol. El a respins aceste acuzaţii şi a refuzat să meargă la Stockholm, motivând că ar putea fi extrădat în Statele Unite.

Assange se teme că ar putea fi condamnat la închisoare în Statele Unite după ce a publicat pe WikiLeaks aproximativ 500.000 de documente secrete despre războaiele din Afganistan şi Irak.

După aflarea veştii, Julian Assange a publicat o fotografie cu el zâmbind.

Assange apare într-un tricou alb, în Ambasada Ecuadoului din Londra.

Ulterior, fondatorul WikiLeaks a anunţat că nu va „ierta“ şi nici nu va „uita“ că a fost „defăimat“ şi „arestat“ timp de şapte ani fără nicio acuzaţie.

„Reţinut timp de şapte ani fără acuzaţii, în timp ce copiii mei au crescut, iar numele a fost terfelit. Nu iert şi nici nu uit“, a scris Assange pe Twitter.

Acum câteva zile, Ecuadorul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „lipsa gravă de progrese“ făcută de Suedia în dosarul Asaange şi a evocat „un eşec grav“ al Parchetului în a finaliza investigaţia. 

Cu toate că Suedia a renunţat la anchetă, Assange încă nu poate părăsi misiunea diplomatică ecuadoriană.

Assange este vizat de încă un mandat de arestare şi va fi reţinut dacă pleacă din ambasadă.

„Tribunalul Westminster a emis un mandat de arestare pentru Julian Assange, pentru că nu s-a prezentat în instanţă pe 29 iunie 2012“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Londrei.

„Serviciul Poliţiei Metropolitane este obligat să pună în aplicare mandatul, dacă va pleca din ambasadă“, se mai arată în comunicat.

În cursul anchetei din Suedia, în decembrie 2010, Assange a fost închis la penitenciarul Wandsworth, la izolare, timp de 10 zile. Apoi, el a fost plasat în arest la domiciliu timp de 550 de zile, în baza mandatului internaţional de arestare.

Azil politic în Franţa

Acum Julian Assange vrea să ceară azil politic în Franţa, a anunţat avocatul fostului jurnalist, Juan Branco, citat de France TV Info.

„Va fi responsabilitatea Franţei să îi ofere azil politic“, a spus avocatul. „Julian Assange va încerca acum să iasă din Ambasada Ecuadorului la Londra şi să ceară, în special Franţei, să facă un gest pentru a-l primi şi să îi ofere azil, pentru a-l apăra de urmărirea (în justiţie - n. red.) care îl vizează în Statele Unite“, a adăugat el.

În iunie 2015, Assange i-a cerut într-o scrisoare deschisă fostului preşedinte Francois Hollande să îl primească în Franţa, invocând un „gest umanitar“. În scrisoare, el afirma că sănătătatea sa fizică şi mentală este în pericol, după anii petrecuţi în Ambasada Ecuadorului.

Cererea sa a fost respinsă de Elysee. „Situaţia lui Assange nu prezintă un pericol imediat. În plus, el face obiectul unui mandat de arestare european“, a explicat atunci Preşedinţia franceză.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite