VIDEO Tensiunea creşte în Spania după ce guvernul central a preluat controlul asupra finanţelor Executivului Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni cer în stradă dreptul la un referendum privind independenţa Cataloniei FOTO Getty Images
Mii de oameni cer în stradă dreptul la un referendum privind independenţa Cataloniei FOTO Getty Images

Ministerul spaniol de Finanţe a anunţat că a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de Guvernul regiunii Catalonia, pentru a se asigura că banii nu sunt folosiţi pentru organizarea referendumului de independenţă la 1 octombrie, relatează agenţia The Associated Press. Se anunţă manifestaţii de amploare şi astăzi.

Ministrul de Finanţe, Cristobal Montoro, a semnat un ordin care limitează creditele acordate şi impune supervizarea din partea autorităţilor centrale pentru fiecare plată efectuată în Catalonia, chiar şi pentru servicii neesenţiale.

Guvernul de la Madrid a precizat că măsura a fost luată după ce oficialii catalani au refuzat să permită controale financiare. Ministerul spaniol de Finanţe a preluat în mod direct plăţile Cataloniei pentru educaţie, sănătate şi salariile funcţionarilor publici.

Tot miercuri, poliţia spaniolă a reţinut 14 persoane în urma unor percheziţii efectuate la birourile guvernului regional al Cataloniei. Acţiunea a vizat departamentele de economie şi afaceri externe, acuzate că desfăşoară acţiuni ilegale. Anterior a fost reţinut şi Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreşedintelui catalan Oriol Junqueras.

La 14 septembrie, Curtea Constituţională a Spaniei a blocat planurile pentru organizarea unui referendum de independenţă în regiunea Catalonia la 1 octombrie, în urma unui apel formulat de către Guvernul de la Madrid. Liderii separatişti catalani an anunţat însă că vor continua acest demers.

Poliţiştii spanioli au primit ordine să împiedice pregătirile pentru scrutin, iar procurorul general al Spaniei a anunţat că orice persoană care colaborează la organizarea acestuia va fi trasă la răspundere din punct de vedere juridic. Totodată, guvernul central de la Madrid a cerut confiscarea urnelor de vot, a afişelor electorale şi a oricăror materiale care ar putea fi folosite pentru organizarea referendumului.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime la Produsul Intern Brut al Spaniei.

   

O imensă manifestaţie a militanţilor separatişti la Barcelona s-a împrăştiat treptat în cursul nopţii de miercuri spre joi, după importante mobilizări contra operaţiunilor poliţieneşti vizând să împiedice organizarea în Catalonia a unui referendum de autodeterminare interzis.

 În jurul orelor 03.00 (01.00 GMT) mai erau doar vreo 200 de manifestanţi care aşteptau plecarea agenţilor Gărzii Civile însărcinaţi cu percheziţia sediului vicepreşedinţiei guvernului catalan la Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Spania.

"Noaptea asta o vom petrece aici!", scandaseră cu trei ore mai devreme mii de militanţi separatişti, în timp ce alţii promiteau să nu facă "niciun pas înapoi".

"Unele persoane care au vrut să plece nu au mai părăsit aceste locuri pentru că nu am vrut", a afirmat unul dintre liderii manifestaţiei, Jordi Sanchez, care conduce una dintre principalele asociaţii separatiste, Adunarea Naţională Catalană (ANC), făcând aluzie la membrii Gărzii Civile însărcinaţi cu percheziţia şi blocaţi în clădire.

Manifestaţiile în faţa mai multor clădiri ale executivului au început miercuri dimineaţă când s-a răspândit vestea arestării a 14 înalţi responsabili ai guvernului catalan, în paralel cu un val de percheziţii în mai multe clădiri ale executivului regional. 

separatiştii au decis să iasă în stradă la Barcelona şi în alte oraşe ale Cataloniei pentru a reclama dreptul la vot, denunţând "represiunea" statului spaniol "totalitar". Ei au anunţat o nouă mobilizare joi la prânz în faţa Curţii de Apel a Cataloniei.

Din septembrie 2015, separatiştii deţin majoritatea locurilor în parlamentul regional. Catalanii sunt însă divizaţi în părţi aproape egale în privinţa independenţei.

În schimb, peste 70% doresc să se poată exprima prin intermediul unui referendum valabil, potrivit tuturor sondajelor. 

Premierul Rajoy îi îndeamnă pe separatişti ”să renunţe la escaladare” 

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy i-a îndemnat miercuri seara pe liderii separatişti din Catalonia ”să renunţe la escaladare”, în timp ce mii de catalani continuau să manifesteze, cerând un referendum pe tema autodeterminării, relatează AFP şi The Associated Press.

 ”Renunţaţi o dată pentru totdeauna la această escaladare a radicalismului şi nesupunerii”, a îndemnat Rajoy într-o intervenţie televizată.

”E încă timp să evitaţi rele mai mari”, a avertizat el, după ce 14 cadre ale Guvernului regional catalan au fost arestate, ceea ce a provocat manifestaţii de stradă împotriva Guvernului spaniol şi poliţiei.

Rajoy a declarat în această intervenţie televizată că organizarea referendumului pe tema independenţei Cataloniei de la 1 octombrie, prin încălcarea Constituţiei spaniole, este ”o acţiune totalitară”, relatează The Associated Press.

”Nesupunerea faţă de lege din partea puterii politice este opusul democraţiei”, a insistat el.

Rajoy a făcut aceste declaraţii în timp ce în stradă, la Barcelona, se aflau în continuare mii de oameni, în semn de protest faţă de intensificarea eforturilor Madridului de a opri referendumul.

Poliţia a arestat 14 oficiali regionali catalani şi a confiscat zece milioane de buletine de vot miercuri.

”Dacă vă pasă de liniştea celor mai mulţi dintre catalani, renunţaţi la radicalism şi nesupunere”, a îndemnat Rajoy.

Guvernul separatist catalan a recunosct joi că operaţiunea de anrvergură a poliţiei desfăşurată miercuri în regiune a “afectat” organizarea referendumului din 1 octombrie, interzis de justiţie, relatează AFP.

“Este evident că regulil jocului au fost modificate”, a declarat vicepreşedintele Guvernului, Oriol Junqueras.

Marş în favoarea referendumului, la Madarid

Aproximativ 500 de persoane au mărşăluit miercuri seara în centrul Madridului, în semn de susţinere faţă de eforturile Cataloniei de a organiza referendumul.

Ei au denunţat Guvernul spaniol din cauza reprimării pe care a declanşat-o cu scopul de a opri consultarea.

Această demonstraţie, în Piaţa Puerta del Sol, la Madrid, le reflectă pe cele de la Barcelona şi în alte oraşe catalane, în care mii de oameni au ieşit în stradă miercuri, în semn de protest faţă de percheziţiile efectuate de poliţie şi arestarea unor oficiali catalani.

 FC Barcelona susţine referendumul

FC Barcelona, care susţine un referendum legal, a intervenit în dezbatere şi a condamnat operaţiunile poliţiei.

”FC Barcelona, credincioasă angajamentului istoric în favoarea apărării ţării, democraţiei, libertăţii de exprimare şi dreptului de a decide, condamnă orice acţiune susceptibilă de împiedicare a exercitării depline a acestor drepturi”, a anunţat el.

”Cer... să se revină la normal”, a declarat la rândul său Mariano Rajoy pe culoarele Parlamentului.

Schimburile de replici în Parlamentul spaniol au fost de o rară violenţă

”Luaţi-vă mâinile murdare de pe Catalonia”, i-a strigat lui Rajoy deputatul Gabriel Rufian din cadrul partidului separatist de stânga ERC (Stânga Republicană din Catalonia).

Rajoy a dat asgurări că nu-şi face decât ”datoria” şi a cerut ca ”ameninţările (separatiştilor) radicali la adresa primarilor, consilierilor şi funcţionarilor care apărăr legalitatea să înceteze”.

”Aceşti oameni au o atitudine de nazişti, ei lipesc afişe cu fotografii ale unor primari care nu vor să participe şi cer oamenilor să să-i hărţuiască”, a acuzat la rândul său, în seara dinainte, la New York, ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite