Justiţia iraniană rămâne în secolul VII - Agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul penal al Republicii Islamice prevede pedepse dure pentru adulter. Femeile sau bărbaţii căsătoriţi care au relaţii sexuale extraconjugale sunt condamnaţi la uciderea cu pietre. Bărbaţii se pot prevala însă de poligamie pentru a scăpa de pedeapsă.

Chiar şi noul aliat politic al Teheranului, influentul preşedinte brazilian Lula da Silva, a criticat sentinţa unui tribunal iranian, care a comandat-o pe tânăra Sakineh Mohammadi Ashtiani să fie ucisă cu pietre sub acuzaţia de adulter, şi i-a oferit acesteia azil în ţara sa.

„Înainte de Revoluţia islamică, în anii în care eu lucram ca judecător în Iran, relaţiile sexuale consensuale între adulţi nu erau incriminate de codul penal. Sub noul regim însă sexul în afara căsătoriei a devenit o crimă pedepsită prin lege cu 100 de lovituri de bici sau prin lapidare”, scrie cunoscuta activistă pentru drepturile omului Shirin Ebadi într-un comentariu pentru Wall Street Journal.

Pe de altă parte, legea iraniană recunoaşte chiar şi mariajele de câteva ore dintre bărbaţi şi femei singure, astfel încât bărbaţii pot să-şi justifice relaţiile adulterine sub pretextul unor căsătorii temporare. Femeile sunt astfel discriminate, în timp ce bărbaţii scapă de lapidare.  

Legea penală este vagă şi în privinţa perioadei în care care doi soţi pot fi separaţi şi nu pot avea relaţii intime din diferite motive. Pedeapsa pentru infidelitate în aceste cazuri este de 100 de lovituri de bici, dar legea nu specifică durata acceptabilă a separării, lăsând la latitudinea judecătorilor să aleagă între cele două pedepse. Mai mult, chiar dacă soţul sau soţia adulterină sunt iertaţi de partenerii de viaţă, ei pot fi condamnaţi de judecători dacă există probe în sprijinul infidelităţii.

În cazul în care o femeie căsătorită întreţine relaţii sexuale cu un minor, lapidarea poate fi înlocuită cu biciuirea. Relaţiile intime extraconjugale ale unei femei căsătorite cu un bărbat de 40 de ani sunt însă pedepsite prin uciderea cu pietre. Legea iraniană prevede vârsta majoratului de 9 ani pentru fete şi de 15 ani pentru băieţi.

„Regimul de la Teheran încearcă să ascundă comunităţii internaţionale brutalitatea sa prin faptul că nu anunţă public verdictele de lapidare. Aceste morţi sunt prezentate rar în media. De aceea nu putem şti câţi iranieni au fost ucişi prin lapidare în ultimele trei decenii”, arată laureata premiului Nobel pentru Pace.

Pentru detalii, consultaţi şi:  

The GuardianIranian justice, Kafka-style
The case of Ebrahim Hamidi underlines how in Iran, as in Kafka's The Trial, citizens are victims of the legal system. This reading best explains why The Trial continues to resonate with average Iranian readers all too familiar with being deprived of due process.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite