În ciuda presiunilor internaţionale, kurzii irakieni se pronunţă prin referendum, luni, privind independenţa regiunii de Irak INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak, Masoud Barzani FOTO Guliver / Gety Images
Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak, Masoud Barzani FOTO Guliver / Gety Images

În Kurdistanul irakian şi în zonele disputate între Erbil şi Bagdad, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic, zone ce se află acum sub control militar kurd, va avea loc, luni, un referendum privind independenţa regiunii de Irak. Kurzii irakieni din străinătate au început să voteze încă de sâmbătă, în ciuda unei opoziţii pe plan internaţional.

Kurzii irakieni sunt aşteptaţi să voteze luni cu privire la independenţa lor într-un climat tensionat din cauza ameninţărilor cu represalii atât din partea Irakului, cât şi din partea veciniilor turci şi iranieni, notează AFP.

În Erbil, în capitala Kurdistanului şi fief al preşedintelui Massoud Barzani, care a iniţiat acest referendum, drapelele kurde sunt peste tot pe străzi, pe maşini şi pe case.

Majoritatea cetăţenilor vor vota, dar se tem de consecinţele unui astfel de vot pentru regiune.

"Într-adevăr, aşteptăm cu nerăbdare să aflăm ce se va întâmpla după 25 septembrie, deoarece majoritatea kurzilor vor vota pentru a ne împlini visul de stat independent", a declarat Ahmad Souleimane, 30 de ani.

"Ce ne sperie este că vrăjmaşii noştri au intenţii diabolice faţă de noi", adaugă el.

Aproximativ 5,5 milioane de kurzi sunt de aşteptaţi să voteze în cele trei guvernorate care formează din 2003 regiunea autonomă a Kurdistanului, ci şi în teritoriile pe care care şi le dispută kurzii şi autorităţile de la Bagdad, cum ar fi provincia bogat în petrol Kirkuk.

În Sulaymaniyah, al doilea oraş din Kurdistan controlat de Uniunea Patriotică din Kurdistan (UPK al fostului preşedinte irakian Jalal Talabani), rival al lui Massoud Barzani, entuziasmul este mai mic.

Hama Rachid Hassan, 51, a intrat într-un centru de votare pentru a se asigura că numele său este pe lista de alegători, deoarece „din copilărie viseză la ziua în care va apărea steagul kurd la Naţiunile Unite.“ Dar alţii care împărtăşesc acest vis sunt mai puţin entuziasmaţi de teama consecinţelor.

„Mâine, voi vota << nu>> pentru că mi-e teamă de un embargo asupra regiunii, război civil cu (organizaţia paramilitară şiită) Hachd al-Chaabi şi o incursiune a soldaţilor turci ", spune Kamiran Anouar, profesor de 30 de ani.

Dar punctul cel mai sensibil rămâne Kirkuk. Pe stradă, drapelele kurde se amestecau cu cele ale şiiţiilor care sărbătoreau Achoura, cu figurile celor doi imami Hussein şi Ali.

PUK i-a propus sâmbătă lui Massoud Barzani să nu organizeze referendum în Kirkuk şi în zonele disputate ca să nu agite spiritele. Deputatul Alaa Talabani a spus că va avea loc o întâlnire duminică la Erbil pentru a amâna votul de la Kirkuk şi că a fost a avut discuţii cu premierul kurd Nechirvan Barzani pe această temă.

Kirkuk, unde trăiesc kurzi, arabi şi turkmeni, este o zonă disputată între guvernul de la Bagdad şi kurzi din Irak. Aceştia din urmă susţine că le revine istoric, argumentând că fostul dictator Saddam Hussein gonit şi le-a înlocuit cu arabi.

Ameninţările devin tot mai puternice în Irak împotriva referendumului.

Şeful forţelor paramilitare Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayad, a spus că "îi va costa scump pe cei care au organizat acest referendum". "Este o acţiune provocatoare care va distruge relaţiile dintre arabi şi kurzi", a spus el.

Această miliţie majoritar şiită a fost creată în iunie 2014 pentru a lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic. 

O reacţie violentă a venit şi din partea miliţiei şiite Asaïb Ahl al-Haq ("Liga Virtuţilor"). Purtătorul de cuvânt al acesteia, Mahmoud al-Roubaï, a cerut autorităţilor federale să ia măsuri legale pentru a se opune acestui proiect care ameninţă pacea civilă şi securitatea naţională.

Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak, Masoud Barzani, a declarat că referendumul privind independenţa Kurdistanului va avea loc, în ciuda opoziţiei Bagdadului şi a comunităţii internaţionale, informează DPA. 

 "Referendumul nu mai este în mâinile noastre sau ale partidelor politice, este în mâinile poporului", a susţinut, vineri, Barzani la un miting pe stadionul Franso Hariri din Erbil, capitala provinciei. "Cei care ne ameninţă nu au venit să ne întrebe de ce desfăşurăm un referendum", a spus el. "Dacă Washingtonul ar fi făcut Texasului ce a comis Bagdadul împotriva kurzilor, Texasul nu s-ar mai întoarce niciodată la Washington", a insistat liderul kurd.

Sâmbătă a început procesul de votare online în cadrul referendumului pentru independenţa Kurdistanului din Irak. Procedura de vot a început pentru rezidenţii provinciei Kurdistan, care se află în afara Irakului. Prima persoană care şi-a depus votul a fost un om de afaceri kurd, Sabor Haider Bazar, care locuieşte de 15 ani în China, transmite RIA Novosti.

Votul electronic a început , iar orice rezident al provinciei o poate face prin intermediul unui website special, dedicat procedurii de vot. Votul poate fi exprimat de utilizatorii înregistraţi, care şi-au demonstrat calitatea de cetăţean al Irakului şi statutul de rezident al Kurdistanului.

O comisie însărcinată cu procesul referendumului a anunţat o rată mare a participării la votul electronic, dar fără să ofere cifre. Kurzii irakieni din străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a vota în cadrul referendumului. Primii care au început să voteze au fost kurzii irakieni din China. Nu se cunoaşte însă numărul exact al votanţilor eligibili din rândul kurzilor irakieni din străinătate. 

Guvernul irakian s-a pronunţat de multe ori împotriva referendumului kurzilor. Deşi forţele kurde peshmerga au avut un rol important în lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi au fost susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA, şi Washingtonul le-a cerut kurzilor să renunţe la consultarea populară. 

Autorităţile de la Bagdad şi alte state au declarat că nu vor recunoaşte acest plebiscit. Referendumul i-a alarmat şi pe vecinii Irakului — Turcia, Iran şi Siria — care se tem că minorităţile kurde de pe teritoriul lor ar putea fi încurajate să se separe.

Turcia a avertizat că ar putea impune sancţiuni Kurdistanului în legătură cu referendumul. „Măsurile pe care noi le vom lua vor avea dimensiuni în plan diplomatic, politic, economic şi al securităţii“, a declarat premierul turc Binali Yidirim presei sâmbătă, în cursul unei deplasări la Kirsehir, în centrul Turciei, potrivit AFP.

ONU a avertizat în legătură cu „efectul potenţial destabilizator“' al referendumului, în timp ce SUA consideră că votul ar putea alimenta revolta în regiune şi ar putea distrage atenţia de la operaţiunile în curs de desfăşurare împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi Siria. 

Kurdistanul din Irak este denumirea neoficială a regiunii autonome kurde, care dispune de o largă autonomie în componenţa Irakului, prevăzută de constituţia ţării. Regiunea este populată de etnici kurzi şi dispune de resurse importante de petrol.

Kurzii reprezintă un grup etnic care locuieşte preponderent în Estul Turciei, în nordul Irakului şi nordul Siriei. Majoritatea kurzilor împărtăşesc islamul de ramură sunită. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite