Şapte ani de la Revoluţia Iasomiei: de ce protestează tunisienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu riscul de a fi arestaţi, numeroşi tunisieni ies în stradă şi scandează împotriva guvernului. Manifestaţiile durează de câteva zile, iar apelurile la intensificarea lor s-au înmulţit, fiind făcute inclusiv duminică, cu prijelul aniversării a şapte ani de la înlăturarea de la putere a dictatorului Ben Ali. Un expert tunisian explică ce-i nemulţumeşte pe compatrioţii săi.

Guvernul de la Tunis promite să vină în ajutorul categoriilor sociale defavorizate, dar tunisienii nu se lasă înduplecaţi. Ies în stradă şi scandează împotriva guvernului, chiar dacă poliţia operează arestări. Apeluri la creşterea presiunii au fost lansate duminică, de ziua aniversării a şapte ani de la prăbuşirea regimului Ben Ali, aflat în prezent în exil în Arabia Saudită.

„Furia poporului a crescut în faţa eşecului deschiderii politice (după 2011, n. red.) şi erorilor de gestiune ale guvernului, care nu mai sunt tolerabile“, explică cercetătorul şi analistul politic Youssef Cherif pentru Al-Jazeera, conform Courrier International.

Potrivit acestui profesor universitar, care a creat la Tunis o filială a Universităţii Columbia Global Centers, trei factori au degradat situaţia Tunsiei în ultimii şapte ani. În primul rând, PIB-ul Tunisiei este în scădere, în timp ce rata şomajului este mare. În al doilea rând, guvernul de coaliţie, format din partidul de centru Nidaa Tounès şi partidul islamist Ennahda, pierde din sprijinul popular. În al treilea rând, partidele aflate la putere se află într-o concurenţă acerbă, făcând chiar şi promisiuni deşarte pentru a-şi spori capitalul electoral.

„Problemele economice provoacă furie în stradă. Această furie se transformă în revoltă, o revoltă pe care partidele politice încearcă să o manipuleze cu promisiuni false pentru a ajunge la putere. Odată ce se instalează la putere, nu reuşesc să rezolve problemele economice. Este un cerc vicios“, descrie Youssef Cherif situaţia Tunisiei din ultimii şapte ani.

Ieşirea din această situaţie nu este uşoară, avertizează el. Singura soluţie este instalarea unui guvern provizoriu de „tehnocraţi“, un guvern care să gestioneze o perioadă de reînnoire a clasei politice până la următoarele alegeri, iniţial municipale, apoi, în 2019, legislative şi prezidenţiale, comentează expertul tunisian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite