Ţinerea în viaţă a lui Ariel Sharon, o „afacere” care costă, anual, jumătate de milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul prim-ministru al Israelului, Ariel Sharon. FOTO: Shutterstock
Fostul prim-ministru al Israelului, Ariel Sharon. FOTO: Shutterstock

Înrăutăţirea stării de sănătate în care se află fostul prim-ministrul israelian Ariel Sharon a dus la readucerea în faţa opiniei publice a mai multor probleme legate de etică, religie sau chiar financiare în ceea priveşte tratamentul care trebuie aplicat sau nu trebuie aplicat politicianului.

Starea sănătăţii lui Sharon, aflat în comă în urma unui atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, s-a deteriorat grav începând de miercuri, iar moartea acestuia se apropie, potrivit „The Telegraph”

„Examenele evidenţiază o deteriorare lentă şi treptată a funcţionării organelor vitale (...). El se află în continuare într-o stare critică, iar viaţa îi este în pericol”, a anunţat vineri Zeev Rotstein, directorul spitalului Tel Hashomer de lângă Tel-Aviv. Rotstein a atras atenţia asupra prezenţei unei infecţii în sânge, precizând că nu a fost posibilă dializa, celelalte organe fiind prea slăbite.

Tipul de tratament folosit până în prezent a permis menţinerea lui Sharon în viaţă, dar şansa reală a recuperărării lui fostului prim-ministru nu a fost niciodată prea mare.

În ultimii ani starea medicală a lui Sharon nu a avut oscilaţii care săofere sprenaţe prea mari rudelor sale, iar interesul privind detaliile spitalizării lui nu au interesat opinia publică.

Costul tratamentului medical de care are parte Ariel Sharon

Primele întrebări au vizat în primul rând scopul acordării asistenţei medicale prelungite pentru fostul lider politic, decizia familiei sale de a continua tratamentul, dar mai ales costurile îngrijirii sale din fondurile publice.

Cotidianul „Haaretz” este cel care a ridicat întrebarea privind sumele alocate din fonduri publice pentru menţinerea în viaţă a lui Ariel Sharon.

Din luna mai a anului 2006, Sharon a fost internat într-o unitate de îngrijire pe termen lung, Centrul Medical Sheba din cadrul spitalului Tel Hashomer. Această unitate are camere în care pot fi primiţi câte zece pacienţi, dar în majoritatea stau numai doi. Cu toate acestea, fostul prim-ministru are o cameră privată, iar în permanenţă este o asistentă care-l supraveghează, dar şi gărzi de corp. Costul anual al acestor servicii ajunge la 456.000 dolari.

Directorul Brioului de Etică Medicală din cadrul  Asociaţiei Medicale din Israel, Avinoam Reches, este una din persoanele care declară deşi sunt mai mulţi pacienţi care sunt în aceeaşi stare ca şi Sharon acesta primeşte tratamentul unui persoane foarte importante. Însă, aceeaşi persoană consideră că deşi are un tratament preferenţial în ceea ce priveşte condiţiile de „internare”, Sharon nu primeşte niciun medicament în plus faţă de ceilalţi pacienţi.

Reches recunoaşte că există mai multe întrebări puse în privinţa problematicii tratamentului, acestea plecând de la chestiunea eficacităţii lui, gradul de suferinţă al pacientului sau dacă societatea este de acord să accepte „costul” pentru pacienţi, potrivit „Haaretz”

Au existat în ultimii ani şi organizaţii nonguvernamentale care au protestat faţă de tratamentul preferenţial oferit lui Sharon, una din acestea fiind OMETZ.

Dilema etică privind oprirea aparatelor care-l menţin pe fostul prim-ministru în viaţă

Întârzierea morţii sau grăbirea acesteia, prin deconectarea de la aparate, este o chestiune complexă, potrivit myjewishlearning.com, datorită modului în care este prezentată această problematică de obiceiurile evreieşti.

Tradiţia susţine că trebuie încercate toate posibilităţile de menţinere în viaţă a pacientului care pot aduce succes, interdicţia venind în momentul în care există şi probabilitatea ca acestea să aducă complicaţii, potrivit rabinului Mark A. Popovsky, aşa cum prezintă acesta dilema etică în „Jewish Ritual, Reality and Response at the End of the Life”

Cu toate acestea, părerile sunt împărţite între liderii spirituali, dar şi doctori. Boală în stare terminală ar putea permite deconectarea pacientului de la aparatele care-l menţin în viaţă în momentul în care este un lucru cert că nu mai există nici un remediu care îi poate salva viaţa sau prelungi, în afară de aparatură.

Decizia privind deconectarea este luată după consultarea şi acordul familiei, precum şi exprimarea părerii unei autorităţi rabinice.

Israelul pregăteşte posibilele funeralii ale lui Sharon

Autorităţile israeliene sunt pregătite pentru a oferi asistenţa necesară pentru posibila înmormântare a fostului prim-ministru, potrivit cotidianului „The Telegraph”.

Organizarea unor funeralii de autorităţile de stat, la care să poată participa numeroşi lideri politici, ar duce practic la evitarea tradiţiei care cere ca persoanele decedate să fie decedate să fie înmormântate în maxim o zi, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al prim-ministrului Netanyahu, Mark Regev.

Purtătorul de cuvânt recunoaşte, însă, că este posibil să fie găsită „o flexibilitate” în ceea ce priveşte respectarea tradiţiei, pentru a face posibilă organizarea funeraliilor publice pentru Sharon, la care ar participa nu numai rudele fostului lider, dar şi personalităţi care vor dori să-şi aducă omagiile pentru politicianul israelian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite