Acord petrolier între Rosneft şi kurzii din Irak. Guvernul de la Bagdad denunţă un „amestec flagrant“ în treburile interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rosneft, cea mai mari companie petrolieră din Rusia, a preluat o conductă de ţiţei şi cinci bazine de explorare din Kurdistanul Irakian, stârnind furia Guvernului de la Bagdad.

Rosneft şi administraţia Kurdistanului Irakian au ajuns la un acord petrolier. Potrivit acordului, Rosneft va deţine 60% dintr-o conductă importantă de ţiţei din Kurdistanul Irakian şi 80% din cinci bazine de producţie. Administraţia kurdă va primi 400 de milioane de dolari pentru aceste achiziţii, care riscă să sporească tendinţele secesioniste din regiune, transmite Reuters.

O estimare „conservatoare“ plasează rezervele de petrol recuperabile din cele cinci bazine din acord la aproximativ 670 milioane de barili, precizează Rosneft.

Acordul prevede un program de explorare comună, producţia de probă urmând să înceapă în cursul anului viitor. Dacă totul va merge conform planului, Rosneft ia în calcul dezvoltarea deplină a bazinelor începând din 2021.

Guvernul irakian s-a arătat extrem de deranjat de acest acord.

Ministerul Petrolului de la Bagdad a publicat joi un comunicat în care atrage atenţia că orice înţelegere în domeniul petrolier din teritoriul irakian trebuie încheiată doar cu Guvernul central. Totodată, ministrul Jabbar al-Louaibi a acuzat firmele care negociază direct cu administraţia kurdă de „amestec flagrant în treburile interne“ ale Irakului.

Contactat de AFP, directorul general al Rosneft, Igor Secin, a oferit un răspuns laconic: „Dacă sunt probleme între Guvernul irakian şi Kurdistan, e treaba lor să le rezolve“.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la rândul său că nu susţine nicio parte în disputa dintre kurzi şi irakieni.

Pe de altă parte, Rosneft intenţionează să-şi crească cu 5% participarea la zăcământul offshore de gaze Zohr, care aparţine Egiptului. Rosneft deţine 30% din acest zăcământ.

Zăcământul Zohr a fost descoperit în 2015 de grupul italian Eni, care a cedat apoi 10% din el gigantului britanic BP şi 30% către Rosneft.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite