Acordul „istoric” SUA-Iran, în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promovat drept un lider moderat, preşedintele Hassan Rouhani a continuat programul de consolidare militară al Iranului
Promovat drept un lider moderat, preşedintele Hassan Rouhani a continuat programul de consolidare militară al Iranului

Teheranul jură să-şi sporească numărul rachetelor, în ciuda unui acord promovat drept „istoric” cu SUA şi comunitatea internaţională, care presupune renunţarea la programul nuclear în schimbul anulării sancţiunilor care afectează sever economia iraniană. Americanii ameninţă că vor aplica noi restricţii Iranului.

Mai mulţi oficiali iranieni au anunţat vineri că ţara îşi va consolida stocurile de rachete balistice, scenariu în faţa căruia SUA au afirmat deja că vor aplica o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului. „Cât timp SUA vor continua să sprijine Israelul, noi ne vom extinde capabilităţile şi numărul rachetelor”, a declarat generalul Hossein Salami, vicecomandantul Gărzii Revoluţionare a Iranului, citat de agenţia de ştiri Fars. „Nu avem suficient loc pentru stocarea rachetelor. Toate depozitele şi facilităţile subterane sunt pline”, a spus acesta la rugăciunile de vineri. 

Iranul nu s-a angajat niciodată să nu-şi mărească numărul rachetelor, a subliniat tot vineri Hossein Dehqan, ministrul iranian al Apărării. „Capacităţile Iranului în ceea ce priveşte rachetele nu au făcut niciodată obiectul negocierilor cu americanii şi nici nu o vor face”, a adăugat acesta, citat de Press TV, post de televiziune de stat din Iran. 

Comentariile considerate sfidătoare din partea Iranului vin în contextul în care SUA şi UE se pregăteau să ridice majoritatea sancţiunilor impuse economiei iraniene din cauza programului său nuclear. 

Acordul istoric la care Vestul a reuşit să ajungă cu Iranul după mai bine de 20 de luni de negocieri conduse de Secretarul american de Stat, John Kerry, a fost semnat în iulie. Considerată una dintre principalele reuşite ale preşedintelui american Barack Obama, care a tranformat problema într-o prioritate pe agenda externă a SUA, înţelegerea a fost încheiată pe 14 iulie, la Viena. 

„Astăzi, după doi ani de negocieri, SUA alături de comunitatea internaţională au reuşit ceva ce decenii de animozitate nu au livrat: un acord comprehensiv pe termen lung cu Iranul, un acord care va împiedica Teheranul să obţină arma nucleară”, a spus Obama. „Înţelegerea nu a fost încheiată pe încredere, ci pe verificare”, a continuat preşedintele american. 

De acest pilon esenţial se va ocupa Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru care acordul prevede clar drepturi extinse de verificare periodică a facilităţilor nucleare din Iran. Mai exact, Agenţia este cea responsaibilă cu monitorizarea programului nuclear iranian, iar experţii AIEA vor merge regulat în Iran pentru a controla dacă ţara pune într-adevăr în aplicare angajamentele pe care şi le-a asumat prin semnarea acordului numit istoric. 

Principalele prevederi ale acordului presupun ca Iranul să-şi micşoreze cu 98% stocurile de uraniu îmbogăţit şi să reducă la o treime numărul cetrifugelor. Stocul de uraniu şi numărul centrifugelor trebuie menţinute la acest nivel redus timp de cel puţin 15 ani. Apoi, timp de alţi 15 ani, Iranul s-a angajat să nu obţină uraniu îmbogăţit de procent mai mare de 3,67% şi să nu construiască vreo uzină pentru a obţine uraniu îmbogăţit sau apă grea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite