ANALIZĂ De ce a intrat Israelul în războiul din Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma raidurilor israeliene din Siria de sâmbătă, precedate de intruziunea unei drone iraniene în spaţiul aerian israelian şi a doborării unui avion de luptă israelian, tot mai mulţi analişti din Israel evocă spectrul unui război cu Iranul.

Aviaţia israeliană a lansat sâmbătă o serie de raiduri în Siria contra unor obiective militare, atât siriene cât şi iraniene sau ale mişcării şiite libaneze pro-iraniene, Hezbolah. Este pentru prima dată din 2011 încoace că Israelul recunoaşte făţiş că a vizat "ţinte iraniene" din Siria, ţară al cărei regim de la Damasc este sprijinit, în parte şi mai ales militar, de cel de la Teheran, şi pentru prima oară din 1982 când un avioan israelian, un F-16- este doborât în spaţiul aerian al Siriei.

„Am dat lovituri severe forţelor iraniene şi siriene" a spus duminică premierul israelian. Beniamin Netaniahu a mai promis că "vom continua să-i lovim pe toţi cei care vor încerca să ne atace". Armata israeliană a acuzat şi ea Iranul că este "responsabil de grava încălcare a suveranităţii israeliene" lansând drona deasupra teritoriului israelian.

Israelienii au anunţat că drona iraniană pe care a doborât-o în weekend era un model copiat după o dronă americană invizibilă interceptată de Iran cu şase ani în urmă, relatează luni postul CNN.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, drona iraniană fusese trimisă într-o misiune specifică în interiorul Israelului. Armata israeliană a monitorizat drona lansată din Siria şi care a pătruns în spaţiul aerian israelian sâmbătă dimineaţă la ora locală 04:40, fiind în final doborâtă de un elicopter Apache la nord de oraşul israelian Beit She'an.

Armata israeliană afirmă că această dronă a fost copiată după modelul american Lockheed Martin RQ-170 Sentinel. O dronă de acest fel a fost trimisă de armata americană într-o misiune de recunoaştere în decembrie 2011, fiind interceptată atunci de Iran. De altfel, chiar Iranul a anunţat în mai 2014 că a construit o copie a acestei drone după ce i-a studiat tehnologia.

Drona doborâtă de Israel este prima dronă iraniană care a pătruns în spaţiul aerian israelian de începutul războiului din Siria.

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE iranian a declarat că relatările despre doborârea dronei sunt „prea ridicole pentru a putea fi comentate“, el menţionând că „guvernul şi armata Siriei, ca ţară independentă, au dreptul să-şi apere integritatea teritorială“.

Jerusalem Post scrie că „ceea ce s-a întâmplat în nordul Israelului, sâmbătă, este începutul războiului făţiş şi direct dintre Israel şi Iran” şi se pare că am asistat „doar la scenele iniţiale ale unui conflict potenţial mai larg, care ar putea izbucni dacă Iranul va continua şă încerce să-şi consolideze prezenţa în noua Sirie”

 SUA, prin vocea unui purtător de cuvânt al Departamentului de stat, şi-au exprimat sprijinul în favoarea statului evreu estimând că acesta are "dreptul suveran de a se apăra". De partea sa, Teheranul a acuzat Israelul de "minciună" şi a subliniat dreptul Siriei la "legitimă apărare". Intr-un comunicat, Iranul a promis de asemenea "un răspuns implacabil în faţa agresiunii israeliene" şi a precizat că drona doborâtă de israelieni servea la combaterea "organizaţiilor teroriste, cu precădere Statul Islamic". De partea sa, ONU cere dezescaladarea violenţelor şi lansează un apel la calm.

 ”Dar ce vrea Iranul la frontiera israeliană? Începând cu vara trecută, conducerea israeliană a avertizat în legătură cu o încercare iraniană de a obţine un punct de sprijin în Siria, odată cu succesul regimului Assad în războiul civil. 

Această încercare include desfăşurarea în sudul Siriei a circa 10.000 de luptători militari şiiţi din Irak, Pakistan şi Afganistan, sub auspiciile Iranului. Înseamnă începerea fabricării de arme în Siria. De asemenea, Iranul discută cu regimul Assad şi stabilirea unor baze aeriene şi maritime în Siria.

Înfrângerea opozanţilor regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad a schimbat realitatea strategică a Israelului. Nu doar ruşii acţionează în Siria, ci şi iranienii, ambii în mod direct sau prin intermediul aliatului libanez, Hezbollah. Forţele Hezbollahului care au sprijinit regimul Al-Assad au fost serios slăbite în urma luptelor, suferind pierderi grele. 

Acum, odată ce luptele s-am mai calmat, Hezbollahul a început, cu sprijinul Iranului, să-şi refacă forţele. Pe de altă parte, Hezbollahul are în vedere în Liban mai ales Israelul. Prin urmare, Israelul, care în 2006 a purtat un război cu Hezbollahul, trebuie acum să vadă Libanul, precum şi Siria, ca fiind o bază iraniană în devenire scrie George Friedman pentru Geopolitical Futures.

Războiul din 2006 nu a mers prea bine pentru Israel. Hezbollahul a dovedit că are o forţă defensivă redutabilă, rezistând împotriva asaltului israelian asupra poziţiilor sale în sudul Libanului şi în plus a lansat rachete adânc în interiorul Israelului. Hezbollahul a ieşit din război relativ întreg, în timp ce Israelul a fost nevoit să-şi reconsidere doctrina militară. 

Iar israelienii nu doresc deloc o reeditare a situaţiei din anul 2006, chiar şi cu noua doctrină. Pe de altă parte, Israelul nici nu-şi poate permite să fie atacat de un baraj de rachete lansate dinspre Liban. Hezbollahul şi iranienii au avut suficient timp să-şi construiască structuri de protecţie a rachetelor şi lansatoarelor de rachete şi este puţin probabil ca o campanie aeriană a Israelului să le poată distruge pe toate. De asemenea, o incursiune militară israeliană în Liban ar fi greu de executat.

 Premierul israelian a „prevenit că nu va permite Iranului să-şi stabilească o implantare militară durabilă pe teritoriul sirian şi nici să ameninţe suveranitatea israeliană de-a lungul platoului Golan”.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mikhail Bogdanov, a declarat că Rusia, Turcia şi Iranul au discutat despre o posibilă întâlnire dintre miniştrii de externe ale celor trei ţări pentru a analiza situaţia din Siria. Întâlnirea ar urma să aibă loc la Astana, Kazakhstan, în martie, conform agenţiei de presă TASS, scrie Reuters.

Bogdanov a atras atenţia că ar putea urma o escaladare a situaţiei din Orientul Mijlociu după atacurile Israelului din Siria, notează agenţia de ştiri RIA.

Comisia Europeană a transmis luni că părţile combatante în conflictul din Siria ar trebui să dea dovadă de calm pentru a evita o nouă escaladare a violenţelor din regiune, scrie Reuters.

"Intensitatea conflictelor din Siria, inclusiv evenimentele care au avut loc la graniţa cu Israelul în weekend, ne-au îngrijorat profund. Ar putea duce la o escaladare periculoasă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene în cadrul unei conferinţe de presă.

„Facem apel către toate părţile implicate să dea dovadă de calm şi să evite acţiunile care ar putea duce la o escaladare a situaţiei şi să prelungească suferinţa cetăţenilor sirieni”, a spus ea, adăugând că situaţia este monitorizată îndeaproape de Comisie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite